Czy warto kupić Jaguar I Pace w 2023 ?

Classic08110

Zadomawiam się
Cześć.

Mam możliwość zakupić auto marki: Jaguar I pace.
Jest z końca 2021 roku.
Właściwie wyposażona pod korek.
Auto jest bezwypadkowe.
Ma jeszcze rok czasu gwarancji producenta na auto + do 2029 roku gwarancję na akumulator..
Auto ma przebieg 49 tys. km.
Wbudowaną ładowarkę 11kW.
Zasięg wskazuje - 350 km na 100% akumulatora.
Auto nie jest oferowane do sprzedaży na żadnych krajowych i obcojęzycznych portalach ogłoszeniowych. Sprzedaż prywatna.
Mam w domu FV na starych zasadach z zapasem właśnie na auto elektryczne.
Ładować chcę w 99% w domu z 11kW wallbox-a
Dziennie robię przebiegu od 10 do 40 km max. W sumie wystarczyło by mi ładować się raz w tygodniu. Ale mogę codziennie.

Wiem, że auto ładuje się w trasie, między 10 a 80 % 40 minut ale mi to nie przeszkadza, ponieważ nie zamierzam, tym autem, ruszać dalej w trasę niż 300 km w obie strony i to max kilka razy w roku.
Generalnie zakładam, że 99% ładowań w domu się odbędzie.
Wiem, że zużycie energii jest może nawet i 100% większe niż w Tesli. Ale mi zasięg Jaguara i tak wystarczy z dużym zapasem.

Do jazdy w wakacyjne czy dłuższe trasy pożyczam większe auto z 3,0 l diesel.

Wiem, że Tesla Y jest dużo lepszym elektrykiem.

Tesla Y jako auto na co dzień, mnie do końca, nie przekonuje. Nie potrzebuję jej "zalet elektryka" w codzienny użytkowaniu w postaci super efektywności napędów czy zarządzania energią.

Nie ma też tylu komfortowych dodatków używanych na co dzień.
Dużo twardsze zawieszenie - wada dla mnie.
Tesla jest zauważalnie obszerniejsza / większa w środku: Ale jeździ w moim aucie jednocześnie max 4 osoby i różnica się niweluje w pojemności auta. Ponieważ i tu i tu 4 osoby mają wystarczająco dużo miejsca.
Bagażnik Tesla ma dużo większy ale mi wystarczy te 400 l Jaguara na weekendowe zakupy.

Co napiszecie o Jaguarze aby mnie zniechęcić do jego zakupu ?
Może są rzeczy, o których nie wiem ?
Autem chciałbym jeździć do czasu aż Toyota wprowadzi w salonie sprzedaży w mieście obok auto z 1000 km zasięgu na jednym ładowaniu.

Czy warto kupić Jaguar I Pace w 2023 ?
Ewentualnie propozycje, co kupić za 300 tys zł ?

Rozsądek podpowiada, żeby kupić auto nowe z salonu.

Serce moje jest za Jaguarem.

Pozdrawiam.

C

Classic08110

Zadomawiam się
Poczytaj o bankructwie BAH, który był głównym dealerem Jaguara w Polsce i narobił długów. Pytanie czy to jakoś nie wpływa negatywnie na właścicieli, jest nowa sieć dealerska ale warto to sobie sprawdzić.

PS. Toyota nie wprowadzi samochodu o zasięgu 1000 km, nie ma to większego sensu przy rozbudowanej sieci szybkiego ładowania.
Czytałem. nowy importer przejął wszystkie obowiązki poprzednika w zakresie serwisu.
Toyota to tak trochę przekomarzająco :)

Classic08110

Zadomawiam się
Przy takim budżecie i przymiarce do takiego nadwozia ja bym proponował pochylić się nad Q8 etron, na które w tej chwili rabaty sięgają 18-19% i za ciut ponad 300 tys. można mieć nówkę w wersji 50 z baterią 89 kwh netto. Np:
Audi mi się nie podoba za bardzo. I to duże w sumie auto. Większe od I pace. W mieście i pod miastem wygodniejszy - jako mniejszy Jaguar

Classic08110

Zadomawiam się
Upewnij się, że to go nie dotyczy, bo widzę, że nawet nie wspomniałeś, więc może nie jesteś świadomy.
Trzeba patrzeć jaką producent ma reputację w produkcji elektryków, a nie spalinowych, bo to dwa różne rodzaje know-how.

Tak. Auto jest już po akcji serwisowej.

Classic08110

Zadomawiam się
Jesli ten Jag ma kosztowac 300kzl to nie idz ta droga ;)
Ej no za 300 to spokojnie można kupić nowego Mach-E, który do tanich nie należy. Właściwie to za tyle to każdy SUV segmentu D się załapie. Pierwszy lepszy przykład: https://www.otomoto.pl/osobowe/ofer...e-269-km-75-kwh-awd-premium-suv-ID6FJAFf.html
Auto ma jeszcze jeden bezpłatny serwis z wykupionego pakietu. Do zrealizowania z terminem do końca czerwca przyszłego roku w serwisie Jaguar Polska.
Cena oferty sprzedaży, tego konkretnego modelu Jaguara dla mnie, to 219 000zł brutto.
Budżet mam na nowego do 300 tys. brutto.

Mało popularny, może dlatego jest, że cena jest około 500 tys. zł w UE ? Tak gdybam ???
Tesla S czy X też nie są tak popularne jak model 3.
Może to stąd, że duży spadek wartości ?
Pojawiły się nowsze, z lepszą technologią auta elektryczne ?

Classic08110

Zadomawiam się
Majac trzy stówy, kupił bym nowe auto. A jakie? Najlepsze na rynku jako elektryk w tej chwili i w tym zakresie cenowym.
Jaguar to prestiż i marka, komfort ale to nie jest najlepsay elektryk.
Do tego moze się bardzo prawdopodobnie zdarzyć, że tak zasmakujesz w jeździe elektrykiem, że zabraknie Ci tego zasięgu. Bo na trasie nie będzie on znacznie mniejszy jak auto pokazuje.
Generalnie większości wystarczy na co dzień 100km ale.....
Moim zdaniem samochóhod musi przejechać 350km w trasie podczas normalnej jazdy, takiej jaką lubimy. Ten Jaguar tego chyba nie zapewni?
Właśnie wysoki komfort jazdy na pneumatyce, użyte materiały wykończeniowe są naprawdę wysokiej jakości, spasowanie, świetne angażujące prowadzenie w tym konkretnym modelu. Powoduje, że ten I pace mnie ciągle kusi ;)

vwir

Pionier e-mobilności
Jest po akcji serwisowej. Oprogramowanie / łatka jak zauważy skok temperatury zmniejsza moc albo zasięg o chyba 25% ?
Może inaczej: baterie nadal są wadliwe, tylko soft stara się je na tyle delikatnie traktować, żeby nic się nie działo.
Ogólnie Jag to fajne auto, ale nianajlepszy elektryk. W sumie kumulacja złych cech: kiepska wydajność napędu, słaba prędkość ładowania, problemy z bateriami. Jeśli akceptujesz te minusy to ok, Twoja kasa Twoja sprawa ;) Ja przy takim samym budżecie wybrałem Mach-E, ale każdy ma swoje widzimisię. Na pewno I-Pace ma bardziej komfortowe zawieszenie (Mustang jest raczej twardy niż miękki).

Bronek

Pionier e-mobilności
Napisałeś, że w dłuższe trasy - inne auto . Otóż też tak kiedyś myślałem i zostawiłem nawet trzy. I staly potem te auta, bo nikt nimi nie chcial jeździć a byly to dobre samochody, dlatego po co sie rozdrabniac? Duzo osob tak zrobiło i potem sprzedawało , bo to obciążenie logistyczno finansowe itd.
Czasy są dla elektrykow co raz lepsze. Infrastruktura porównując z latami w których my z żoną zaczynaliśmy, to niebo a ziemia. Do ideału " już z niedaleko.
Nie warto ale kto bogatemu zabroni. Nie wxzystko musi być rozsądne.. Myślę , że już wybrałeś ale szukasz wsparcia, bo to nie jest super bryka jako elektryk i tak w gole, ale jak takie lubisz?

Last edited:

Halisep

Posiadacz elektryka
W okolicy ceny jaguara można mieć mercedesa EQC. Równie wygodny, dobre materiały, a dodatkowo nie ma problemu z awaryjnością. W przypadku nowych, w przedziale 250-300k jest kilka dobrych elektryków, które bez problemu mogą służyć jako główne auto w rodzinie. Ale to najlepiej sprawdzić samemu. Umówić się na jazdy itp...

Najnowsze dyskusje