Kameleon
Zadomawiam się
Moje EV6 jest z końcówki grudnia 2022 (data produkcji), odebrane/zarejestrowane w marcu stąd z góry założyłem, że ta aktualizacja z grudnia 2022 będzie na pokładzie. Po kilkunastu trasach drogami "nowymi" (tzn oddanymi do użytku na przestrzeni ostatnich 5 lat) stwierdziłem, że albo KIA nie ogarnia Polski po dziś dzień albo ten update z grudnia warto zainstalować i sprawdzić czy cokolwiek się zmieni. Zmieniło się na lepsze co mnie osobiście zaskoczyło z trzech powodów. Pierwszym było to, że skoro auto zostało wyprodukowane w tym samym miesiącu co nowy soft nawigacji oczekiwałbym, że znajdzie się w tym aucie. Drugim zaskoczeniem było to jak dobrze nawigacja poprawiła się wobec tych dróg (~5 letnich), nie pokazuje już totalnych głupot (ale! o tym na końcu). Trzecim zaskoczeniem było to, że mając dostęp do KIA Niro 2017 zainstalowałem tę aktualizację i efekty były identyczne - tutaj ukłony dla KIA, że udostępnia darmowe aktualizacje map przez taki długi czas.
Po 5k km spędzonych w EV6 czysto turystycznie (nie dojeżdżam tym autem do pracy) muszę stwierdzić, że (w przeciwieństwie do google maps/android auto/apple car play) KIA lubi pchać ludzi na ciężkie dla zawieszenia drogi czy skróty wątpliwej jakości "skrótowej" co chciałbym, żeby się poprawiło ale wiadomo - większość ogarniętych ludzi to AndroidAuto/AppleCarPlay i ABRP ale to właśnie na tych nieogarniętych każdy producent powinien się skupić.
Podsumowując - jeżeli masz EV6 (możliwe też że Niro/eNiro/Konę/Ioniq5) nawet z ostatnich miesięcy i zastanawiasz się czy zainstalować nową nawigację - z mojej perspektywy warto zwłaszcza jeżeli chodzi o właścicieli KIA/Hyundai którzy mają preconditioning mode którego nie można wymusić manualnie a tylko poprzez wskazanie konkretnej ładowarki na trasie. Jeśli trasa jest "uszkodzona" poprzez nieaktualne mapy wpłynie to na przygotowanie baterii i całą podróż.
Po 5k km spędzonych w EV6 czysto turystycznie (nie dojeżdżam tym autem do pracy) muszę stwierdzić, że (w przeciwieństwie do google maps/android auto/apple car play) KIA lubi pchać ludzi na ciężkie dla zawieszenia drogi czy skróty wątpliwej jakości "skrótowej" co chciałbym, żeby się poprawiło ale wiadomo - większość ogarniętych ludzi to AndroidAuto/AppleCarPlay i ABRP ale to właśnie na tych nieogarniętych każdy producent powinien się skupić.
Podsumowując - jeżeli masz EV6 (możliwe też że Niro/eNiro/Konę/Ioniq5) nawet z ostatnich miesięcy i zastanawiasz się czy zainstalować nową nawigację - z mojej perspektywy warto zwłaszcza jeżeli chodzi o właścicieli KIA/Hyundai którzy mają preconditioning mode którego nie można wymusić manualnie a tylko poprzez wskazanie konkretnej ładowarki na trasie. Jeśli trasa jest "uszkodzona" poprzez nieaktualne mapy wpłynie to na przygotowanie baterii i całą podróż.