Navigation Updater/Aktualizacja map

Kameleon

Zadomawiam się
Moje EV6 jest z końcówki grudnia 2022 (data produkcji), odebrane/zarejestrowane w marcu stąd z góry założyłem, że ta aktualizacja z grudnia 2022 będzie na pokładzie. Po kilkunastu trasach drogami "nowymi" (tzn oddanymi do użytku na przestrzeni ostatnich 5 lat) stwierdziłem, że albo KIA nie ogarnia Polski po dziś dzień albo ten update z grudnia warto zainstalować i sprawdzić czy cokolwiek się zmieni. Zmieniło się na lepsze co mnie osobiście zaskoczyło z trzech powodów. Pierwszym było to, że skoro auto zostało wyprodukowane w tym samym miesiącu co nowy soft nawigacji oczekiwałbym, że znajdzie się w tym aucie. Drugim zaskoczeniem było to jak dobrze nawigacja poprawiła się wobec tych dróg (~5 letnich), nie pokazuje już totalnych głupot (ale! o tym na końcu). Trzecim zaskoczeniem było to, że mając dostęp do KIA Niro 2017 zainstalowałem tę aktualizację i efekty były identyczne - tutaj ukłony dla KIA, że udostępnia darmowe aktualizacje map przez taki długi czas.

Po 5k km spędzonych w EV6 czysto turystycznie (nie dojeżdżam tym autem do pracy) muszę stwierdzić, że (w przeciwieństwie do google maps/android auto/apple car play) KIA lubi pchać ludzi na ciężkie dla zawieszenia drogi czy skróty wątpliwej jakości "skrótowej" co chciałbym, żeby się poprawiło ale wiadomo - większość ogarniętych ludzi to AndroidAuto/AppleCarPlay i ABRP ale to właśnie na tych nieogarniętych każdy producent powinien się skupić.

Podsumowując - jeżeli masz EV6 (możliwe też że Niro/eNiro/Konę/Ioniq5) nawet z ostatnich miesięcy i zastanawiasz się czy zainstalować nową nawigację - z mojej perspektywy warto zwłaszcza jeżeli chodzi o właścicieli KIA/Hyundai którzy mają preconditioning mode którego nie można wymusić manualnie a tylko poprzez wskazanie konkretnej ładowarki na trasie. Jeśli trasa jest "uszkodzona" poprzez nieaktualne mapy wpłynie to na przygotowanie baterii i całą podróż.

Cav

Pionier e-mobilności
Po 5k km spędzonych w EV6 czysto turystycznie (nie dojeżdżam tym autem do pracy) muszę stwierdzić, że (w przeciwieństwie do google maps/android auto/apple car play) KIA lubi pchać ludzi na ciężkie dla zawieszenia drogi
Nie wiem jak w EV6, ale w Soulu można ustawić preferowany rodzaj trasy, pewnie masz podobnie.

Ustaw preferowanie autostrad, to powinno przestać używać zbędnych skrotów po dziwnych drogach.
Chociaż ja mam dokładnie odwrotne wrażenia również w ustawieniu Najszybsza - gdzie mocno ciągnie do dróg mocno numerowanych, nawet jeśli to nie ma sensu, bo alternatywna droga jest krótsza i wcale nie gorsza, zwłaszcza w miastach.
Z drugiej strony - skąd navi ma wiedzieć o jakości nawierzchni, może założenie że na numerowanych jest pewniej, generalnie i statystycznie się bardziej sprawdza....

Może zresztą te Twoje skróty to omijanie korków?

Zychu02

Zadomawiam się

Coming soon: wireless phone mirroring. *​

Starting soon, you will be able to mirror your Apple or Android phone to your Hyundai touchscreen without a USB cable connection. *

ze strony Hundaja, wiec jest duze prawdopodobienstwo ze w KIA tez dostanie

przemgaw

Zadomawiam się
Nie działa mi zdalne sterowanie auta z apki Kia Connect. Mogę podejrzeć status ale nie mogę wymusić żadnej akcji. Do tego w KIA Live nie ma informacji o ruchu, tak jakby nie była podłączona. Nie używam tego prawie wcale więc dopiero teraz się zorientowałem, ale kiedyś mi to działało (przed instalacją najnowszej aktualnizacji).

przemgaw

Zadomawiam się
Działa, dziękuję!
Wreszcie będę mógł schłodzić piekarnik przed jazdą.
Czyli usługi LIVE wymagają połącznia z KIA Connect.

Ryba EV

Zadomawiam się
Pojawiła się nowa aktualizacja systemu multimedialnego.
Z większych nowości - pojawiła się też opcja bezprzewodowego Android Auto.