Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

elektryk

Pionier e-mobilności
Ale każdy ma wybór, Kolega zdecydował, bo Jego potrzeby są inne i tyle.
A tu afera...
Jest subtelna różnica pomiędzy decyzją, a poświęcaniem czasu na przekonywanie innych że nie ma sensu.

Większości jednak przesiadka pasuje, ale jak widać po artykułach prasowych i teraz jeszcze "inicjatywie oddolnej" czytelnika to temat powrotów do spalinówek jest na fali, elektryki nie takie wspaniałe, wracamy do kopciuchów.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Segregacja śmieci wiąże się z brakiem komfortu i wieloma ograniczeniami, a mimo to robię to mimo że mógłbym olać i udawać we wspólnocie mieszkaniowej, że to ktoś inny robi syf.

Takich przykładów jest wiele. Nie wszystko co robimy w życiu musi być super komfortowe, bo żylibyśmy w strasznym świecie.

Zupełnie nie rozumiem jak ludzie dla własnej wygody całkowicie odrzucają fakt trucia innych oraz finansowania wojen. O klimacie nie wspomnę.
Sprowadzając dyskusję do absurdu zapytam - czy na pewno nie mógłbyś podróżować mniej? Nie tylko jeździć autem, ale podróżować w ogóle? Czy nie mógłbyś kupować/używać mniej ubrań, elektroniki, przetworzonego jedzenia, etc.? Korzystanie z internetu też wiąże się z produkcją CO2.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Jest subtelna różnica pomiędzy decyzją, a poświęcaniem czasu na przekonywanie innych że nie ma sensu.
Chyba kwestia co się chce przeczytać - ja nie odniosłem po przeczytaniu postu @pluto wrażenia, że chce kogoś przekonać iż auta elektryczne nie mają sensu. Ale generalnie w węszeniu spisków i szukania drugiego dna jestem słaby.

elektryk

Pionier e-mobilności
Sprowadzając dyskusję do absurdu zapytam - czy na pewno nie mógłbyś podróżować mniej? Nie tylko jeździć autem, ale podróżować w ogóle? Czy nie mógłbyś kupować/używać mniej ubrań, elektroniki, przetworzonego jedzenia, etc.? Korzystanie z internetu też wiąże się z produkcją CO2.
Ropa jest źródłem bardzo wielu poważnych problemów i w tym konkretnym przypadku osoby kupujące nowe samochody premium mają duży wpływ na przyszłość elektryfikacji bez konieczności większych poświęceń tak jak to malują.

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Czy przejmujemy się ekologią, czy nie to samochody spalinowe osiągnęły kres rozwoju technologicznego. Są już przeszłością. W tej chwili motoryzacja idzie w kierunku elektryków, czy będą inne opłacalne i nie trujące napędy to czas pokaże. Na razie to BEV-y mają potencjał. Jak już gdzieś pisałem kupowanie w tej chwili ICE to wyrzucenie pralki automatycznej i powrót do walenia kijanką na brzegu strumienia. Ale podziwiam to samozaparcie w zamykaniu się w skansenie.

cooler

Pionier e-mobilności
Czy przejmujemy się ekologią, czy nie to samochody spalinowe osiągnęły kres rozwoju technologicznego. Są już przeszłością. W tej chwili motoryzacja idzie w kierunku elektryków, czy będą inne opłacalne i nie trujące napędy to czas pokaże. Na razie to BEV-y mają potencjał. Jak już gdzieś pisałem kupowanie w tej chwili ICE to wyrzucenie pralki automatycznej i powrót do walenia kijanką na brzegu strumienia. Ale podziwiam to samozaparcie w zamykaniu się w skansenie.
Ja generalnie się zgadzam co do tego że przyszłość należy do elektryków. Ale uważam że teraźniejszość powoduje że używanie dziś elektryka nijak nie daje komfortu jaki ma dawać samochód.

Nie bardzo chce mi się cofać w czasie gdy pełen zbiornik LPG ledwo wystarczał na przejechanie 200km autostradą, a żeby się tankować trzeba było zjeżdżać z autostrady i zwiedzać okolicę. Na tą chwilę potrzebowałbym 2x zasięg Tm3LR oraz infrastrukturę typu zachodnie SC na trasie tak z 10x to co jest.
Ja nawet wierzę że tak kiedyś będzie - przewiduję że za 15-20 lat. I wtedy znowu zagłosuję swoją kasą - bo obecnie uważam jednak że to był falstart.
Ostatecznie podłamała mnie sytuacja z pękniętą szybą w Tesli, gdzie minął już miesiąc z naprawą a szyby nie ma. W tym czasie jeździłem trasy wynajętym Audi A4 z 2022 i jazda 150-160 autostradą z zasięgiem 700km i spalaniem w okolicach 8l w ciszy i bez spoglądania ciągle na zużycie energii - dla mnie bezcenne.

Bronek

Pionier e-mobilności
Dla mnie elektryk to jak maszyna do chleba. Wymaga pewnych poświęceń ale warto. Ale zawsze mogę kupić gniota ze ze sklepu, gdy akurat zechce lub sytuacja mnie zmusi.
Ci co traktują wszystko zero jedynkowo z musu lub bo tak mają, będą czasem żałować.
Nie dla wszystkich te auta są, a w ogóle kto powiedzial, że każdy musi mieć samochód ? Kiedyś barierą byla np cena, dostępność i teraz wracamy do podobnych ograniczeń , jak w poczatkach motoryzacji.
Niestety przywilej stal się prawem i każdy chce mieć i może mieć.

Ja i tak uważam , ze u nas tempo przyrostu EV jest i tak za wysokie (obiektywnie jest marna sprzedaż ) ale niech na razie nie rośnie z widomych przyczyn infrastrukturalnych

pmlody

Pionier e-mobilności
A tymczasem na innym forum (temat: TRWAŁY, solidny samochód w 2023 roku):
A co do tematu, to najrozsądniejszym wyborem teraz jest hybryda z LPG, bo nigdy nie wiadomo co przyniesie przyszłość, teraz wszystko jest niepewne. Toyota i inne dobre. Żadnych wynalazków.
Jak wiadomo, hybryda z lpg jest mega prostym samochodem, żaden "wynalazek" :unsure:

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ropa jest źródłem bardzo wielu poważnych problemów i w tym konkretnym przypadku osoby kupujące nowe samochody premium mają duży wpływ na przyszłość elektryfikacji bez konieczności większych poświęceń tak jak to malują.
Ropa jest źródłem wielu problemów ale bez ropy głównymi materiałami, którymi byś się na codziennie otaczał byłoby drewno, szkło i metal. Wykonanie wielu rzeczy nie byłoby możliwe bo byłyby zbyt ciężkie lub zbyt trudne, skomplikowane. Bez ropy nie byłoby polimerów. Sorry, ale ropa zmieniła świat nietylko pod względem transportu.
A tymczasem na innym forum (temat: TRWAŁY, solidny samochód w 2023 roku):
A co do tematu, to najrozsądniejszym wyborem teraz jest hybryda z LPG, bo nigdy nie wiadomo co przyniesie przyszłość, teraz wszystko jest niepewne. Toyota i inne dobre. Żadnych wynalazków.
Jak wiadomo, hybryda z lpg jest mega prostym samochodem, żaden "wynalazek" :unsure:
No ba, w dodatku jeszcze plugin, bo dwa źródła zasilania to za mało:D

mALEK

Pionier e-mobilności
w takich przypadkach do pelni szczescia brakuje auta zasilanego pradem, gazem, benzyna i ropa. aaa i oczywiscie wodorem. i z tego co widze , idzie to w dobrym kierunku (y)