Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Kupując prąd jest podobnie. Dopóki środki zostają w kraju to pół biedy. Gorzej gdy właśnie 30-40% z paliwa jest wyprowadzane poza kraj. To jest import, który nie jest zbyt korzystny z punktu widzenia finansów państwa. Nasze ciężko zarobione pieniądze wyprowadzasz wtedy z kraju, a bogaci się putin, Kuwejt, etc.
Tylko że rachunki za prąd są kilka razy niższe. Daleko od ponad 1000 zł miesięcznie za paliwo. Znacznie mniej to boli.

nabrU

Moderator
Nie chcę się czepiać, ale chyba czepku 😉

Czopek to sobie wsadzamy w różne dziury.

Trzeba być trochę dłużej na Forum aby wiedzieć, że Bronek nie zrobił nieumyślnej literówki :LOL:

vwir

Pionier e-mobilności
Tylko że rachunki za prąd są kilka razy niższe. Daleko od ponad 1000 zł miesięcznie za paliwo. Znacznie mniej to boli.
Chyba nie zrozumiałeś celu i sensu wypowiedzi. Chodziło mi o skutek dla budżetu kraju i dlatego napisałem
Gdyby to było ku chwale naszego państwa, to jeszcze byłoby pół biedy. Tymczasem robiłbyś to głownie ku chwale innych krajów.
Nie ma tutaj nic o Twoim budżecie domowym.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Chyba nie zrozumiałeś celu i sensu wypowiedzi. Chodziło mi o skutek dla budżetu kraju i dlatego napisałem

Nie ma tutaj nic o Twoim budżecie domowym.
Jeśli ktoś tu od początku nie zrozumiał to Ty. Nigdzie nie pisałem, że kupowanie ropy za granicą jest lepsze niż kupowanie lokalnie wytworzonego prądu. Biorąc po prostu pod uwagę strukturę cenową za litr benzyny oraz sumaryczne kwoty jakie musiałbym zostawić na stacji powrotowi do ICE mówię stonowczo nie. Sponsoruję to państwo już zupełnie wystarczająco. Poza tym Twoje twierdzenie, że kupując paliwo robimy to głównie ku chwale innych krajów, jest zwyczajnie nieprawdziwe, bo większość z ceny to podatki, koszty oraz zyski Orlenu i stacji.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie chcę się czepiać, ale chyba czepku 😉

Czopek to sobie wsadzamy w różne dziury.
Nie mów?
Ja wiem w czym mnie matka urodziła. 4600 g spróbuj bez czopka tyle wydalić?

Ev3

Pionier e-mobilności
Reasumując auto elektryczne pewnie kiedyś kupię, ale jak będą bardziej dopracowane ich napędy i zwiększy się ich infrastruktura ładowania, nie wspominając o rozbudowaniu serwisu Tesli i podniesieni ich poziomu obsługi.
Tak z ciekawości - na jaką hybrydę zmieniłeś i jest lepsza?

nabrU

Moderator