Tutaj nie dyskutuje się o BMW, bo to forum Tesli

• Thread starter Konto skasowane na życzenie 2023/11/09
  • Start date
  • Tags
    None

tom9001

Zadomawiam się
BMW jak zwykle nie podaje informacji kompletnej w swoich ogłoszeniach. W żadnym ogłoszeniu, u żadnego dealera nie ma info o jednym z najważniejszych parametrów, pojemność baterii(pewnie centrala im zakazała). Tylko kod wersji m30, m40, m50. Podejrzewam, że dają malutkie baterie i nie ma czym chwalić się, bo klient odrazu na starcie ich zdyskwalifikuje., tak samo z szybkością ładowania. Typowa kłamliwa polityka niemieckich koncernów, tak samo jak oszukiwali na emisji spalin, teraz starają się nie doinfomować klientów, że maja pewnie mizerną baterię, i cieniutki zasięg.
Merc tak samo.
No i mamy typowy przykład hejtu na niemieckiego producenta, że niby czegoś nie podaje a prawda jest zupełnie inna. Właśnie potwierdziłeś tezę @Redoo

Żaden producent nie podaje najważniejszego parametru, czyli krzywej ładowania, co najwyżej podadzą czas ładowania 10-80% lub 20-80%. Informacja że jakieś BMW ładuje się z mocą 205Kw a Tesla 250kW nie za wiele nam mówi, bo w praktyce ładowanie 10-80% w i4 40 może być szybsze niż w TM3 LR. Tak samo szybkość ładowania nie powie nam jak szybkie jest auto w trasie. Najszybciej ładujące się auto (Xpeng G9), uzyskujące średnią ładowania 201kW w przedziale 10-80% nie zeszło poniżej 10h w teście 1000km

daniel

Señor Meme Officer
No i mamy typowy przykład hejtu na niemieckiego producenta, że niby czegoś nie podaje a prawda jest zupełnie inna. Właśnie potwierdziłeś tezę @Redoo
Przecież pod spodem napisał, że Tesla też nie podaje. Równo hejtuje wszystkich, a nie tylko niemieckie marki. :p

tom9001

Zadomawiam się
Nie ma co bić piany bo w PL po prostu mało kto ma elektryczne bmw stąd i mała ilość tematów na forum, ja też tu nie dyskutuję bo nie ma po prostu z kim pogadać o i4 którym jeżdżę. A tak, to wrzucanie takich tematów do niczego nikogo nie zachęca, raczej zniechęca. Wybrałem bmw a nie teslę bo mam swoje powody, ale nie będę nikomu wrzucał że bmw lepsze bo tak i koniec - dla mnie lepsze dla innego gorsze, każdy ma jeszcze wolny wybór. Natomiast wrzucanie prowokacyjnych tematów nikomu nie służy, a już szczególnie nie służy społeczności EV w Polsce. Fakt zdarzają się tu jednostki które fanatycznie reagują na artykuły/posty mówiące o tym że zmieniłem teslę na auto x bo to i tamto ale tak jest wszędzie, nic nie zmienisz.

Jak ktoś chce podyskutować o BMW i innych autach, o sporej ilości konkretów z ludźmi z całego świata to można tutaj - i4talk, i5talk, itd.
Jest bardzo dużo opinii byłych właścicieli KIA, Forda, Tesli (szczególnie z USA) którzy zmieniają je na bmw i inne marki, opisują swoje doświadczenia (nawet wrzucają filmy z wymiany aut :p) oraz powody ponownej zmiany, jest obiektywne narzekanie, nikomu guma w majtach tam nie strzela jak ktoś napisze coś złego.
A tu masz info ze strony Mercesa
Merc .jpg

tom9001

Zadomawiam się
Przecież pod spodem napisał, że Tesla też nie podaje. Równo hejtuje wszystkich, a nie tylko niemieckie marki. :p
Tylko przyznał rację @vwir, bo pewnie wczesniej myslał że inni to wszystko na tacy podają. Na Tesla.com to nawet nie mozna dowiedzieć się ile auto ma mocy

daniel

Señor Meme Officer
Tylko przyznał rację @vwir, bo pewnie wczesniej myslał że inni to wszystko na tacy podają. Na Tesla.com to nawet nie mozna dowiedzieć się ile auto ma mocy
Ale to nie jest też jakiś fanatyk Tesli, których tu podobno pełno. Po prostu klient, który nie znalazł informacji, której szukał, a nie hejter BMW.

marco_25

Pionier e-mobilności
Rozmawiałeś z jakimś handlowcem? Ceny ze stocku to jedno, to za ile są faktycznie gotowi sprzedać auto to drugie :) Tu akurat przykład M50 którym byłem zainteresowany :) Czytałem też Twoją historię i no bardzo słabo się pokazał Twój dealer. Natomiast ja trafiłem na bardzo spoko dealerów, najpierw czekałem 15 miesięcy na e40, odebrałem auto w cenie takiej po jakiej zamówiłem pomimo że cennik podczas oczekiwania strasznie poszedł w górę. Teraz szukam m50 i też o dziwo trafiłem na spoko osoby.
Przeszło mi po informacji jaką dostałem rok temu - link na 4 stronie. Akurat była obniżka w tesli i nie narzekam ale nie jestem fanem żadnej z tych marek i na pewno nie będę piewcą niesamowitości tesli. Na tą chwila to najrozsądniejszy wybór BEV "dla mnie" i nie wiem jaki będzie następny lub kolejny BEV. Jesteśmy jeszcze na początku drogi, także nie jedno może się zmienić w tej układance.