Zachęcają do likwidacji strefy czystego transportu

elektryk

Pionier e-mobilności

Artykuł opisuje zbieranie podpisów i linkuje do zbierania podpisów pomimo, że zbiórkę podpisów organizuje Konfederacja. Co ciekawe portal jest utrzymywany głównie ze środków miasta Krakowa, nie jest niezależny.

twizy

Zadomawiam się
No tak, świat idzie dalej kiedyś była mniejsza świadomość szkodliwości spalin teraz jest większa
U kogo?
i jak z kopciuchami trzeba ze starych aut rezygnować.
Nie trzeba. One kończą się naturalnie
ta strefa to by mogła obowiązywać nie tylko na podstawie norm ale np na podstawie pojemności silnika bo jak ktoś ma spalanie rzędu 20/100 to mimo lepszych norm emituje dużo więcej substancji szkodliwych. Niestety nikt się na coś takiego nie zgodzi bo jęk byłby straszny.
Oczywiście, nie tylko spalinówki, także duże elektryki. Wyłącznie Twizy. Wiesz po co? Żebyś już dzisiaj poczuł konsekwencje tego, co Ci się wydaje.
W miejscowościach jak to nazwałeś przemysłowych z definicji ludzie przebywają przez duża część swojego życia więc jeśli chcemy żeby mniej chorowali
Nie chcemy, oni chcą, albo mogliby chcieć. No ale wielkiego związku ze spalinami nie widzą.
i jeździli do uzdrowisk to lepiej poprawiać jakość powietrza tam gdzie żyją.
No pewnie, ale ... tylko Twizy bo duże elektryki jednak dużo emitują choćby z opon. Pasuje?
Osobną patologią są miejscowości uzdrowiskowe i ich jakość powietrza ale to myślę się samo rozwiąże wraz z uświadamianiem ludziom, ze jadą wdychać syf zamiast się leczyć. Jak będzie odpowiednio duży odpływ turystów to sami miejscowi zaczną coś z tym robić.
Nie, to tylko oddaje jaką naprawdę przeciętny ludzik ma świadomość.
To jest dopiero początek, przecież nie mogą na raz wprowadzić zakazu dla wszystkich bo by ich ludzie na taczkach wywieźli a tak co kilka lat śrubowanie norm a na końcu zakaz wjazdu aut spalinowych. Z kopciuchami w Małopolsce też plan jest rozszerzany żeby dać ludziom czas na dostosowanie się.
A ognisko można zapalić czy tylko elektryczne grile?

twizy

Zadomawiam się
Ja nadal jestem zdania, że więcej niż strefa dałoby eliminowanie kopciuchów z ulic przez kontrole tego co się wydobywa z rury wydechowej. Często wcale nie tak stare samochody dymią niemiłosiernie przez zaniedbanie ich stanu technicznego, a formalnie silnik może spełniać Euro 4 czy nawet 5. Tu wychodzi wspomniana gdzieś wyżej bieda, ale umysłowa, że lepiej wydać na różne przyjemności niż naprawić samochód. Skoro jeździ i nikt dowodu rejestracyjnego nie zabierze to po co wydawać kasę. Potem nie da się jeździć po mieście bez klimy na obiegu zamkniętym. Takie techniczne trupy powinny odpadać na corocznych przeglądach.
No tak, ja jestem półotwarty i czuję to wszystko. I tak np sobie myślę o rurach wydechowych w poprzedzających pojazdach. Jak właściwie myślał sobie ten, kto wpadł na pomysł by to wydalać z tyłu? Zwierzętami się zasugerował?
Jeszcze inny, ale szybko narastający problem to hałas. Popularny od lat wiejski tuning, a ostatnio całkiem nowe, drogie fury ze strzelającymi wydechami to już prawdziwa plaga. Nie wierzę, że to spełnia normy hałasu, bo czasem takiego debila słychać z kilometra.
Eee tam, pojeździ i mu przejdzie. Problem jest z tym, że on nie widzi żadnego problemu hałasu a nie że czasem sobie postrzela.

slaveq

Pionier e-mobilności
Nie trzeba. One kończą się naturalnie
Nie
Oczywiście, nie tylko spalinówki, także duże elektryki. Wyłącznie Twizy. Wiesz po co? Żebyś już dzisiaj poczuł konsekwencje tego, co Ci się wydaje.
Aaaa no tak tak o to chodzi a tobie co się wydaje? Zawiść taka trochę :).
Nie chcemy, oni chcą, albo mogliby chcieć. No ale wielkiego związku ze spalinami nie widzą.
Co to w ogóle za zdanie, kim są oni?
No pewnie, ale ... tylko Twizy bo duże elektryki jednak dużo emitują choćby z opon. Pasuje?
Tak emitują cały czas z opon, po miesiącu zmieniam komplet na nowe bo spadają z felg, już o tym dyskusja była ale jak najbardziej docelowo mogą być małe elektryki sam bym się przesiadł na microlino.
Nie, to tylko oddaje jaką naprawdę przeciętny ludzik ma świadomość.
Może ma może nie ma, w innym temacie pisałeś jakimi to przeciętni ludzie są świetnymi świadomymi kierowcami więc skąd nagle taki brak wiary w przeciętnego Kowalskiego? Może wystarczy im ustawić zna sugerujący żeby nie kopcili przecież się dostosują.
A ognisko można zapalić czy tylko elektryczne grile?
A nie wiem. A nawet jak tylko elektryczne grille to co by się stało?

twizy

Zadomawiam się
No to jak jesteś taki obeznany, to sam sprawdź jakie są jeszcze możliwości, a powiem Ci, że są i wynikają z tej samej ustawy. Po mojej okolicy jeżdżą między innymi Skoda Octavia, VW T4 i jeszcze kilka innych.
Jak się dobrze postarasz, to nawet Twoja Corsa 1.9CDTI z sygnaturki się załapie.
...
No ale co to za argument, że auto można zarejestrować jako zabytek? Auto jest zabytkiem albo nim nie jest. Jak stare kwalifikują się do bycia zabytkami i przepisy strefy dopuszczają to zakaz nie ma sensu i tyle.

twizy

Zadomawiam się
Faktycznie problem jest taki że samo zbanowanie usera tylko u mnie nic nie da, bo jak ktoś mu odpisze to znów wypłynie.

Tutaj na forum mamy więcej merytorycznych dyskusji i takie dyskusje pt. "tysiąc pierwszy raz o tym samym" nie zachęcają do czytania.

Może przydałby się jakiś FAQ "Mity i fakty" na bazie wiedzy z forum :)
Nowe samochody, nowe pomysły na dyskutowanie, co jeszcze?

twizy

Zadomawiam się
Co "nie"?
Aaaa no tak tak o to chodzi a tobie co się wydaje? Zawiść taka trochę :).
Po prostu pisanie nic nie kosztuje a jak się człowiek zderzy z rzeczywistości to może zacznie co innego pisać.
Co to w ogóle za zdanie, kim są oni?
Podmiot domyślny.
Tak emitują cały czas z opon, po miesiącu zmieniam komplet na nowe bo spadają z felg, już o tym dyskusja była ale jak najbardziej docelowo mogą być małe elektryki sam bym się przesiadł na microlino.
Emitują więcej i tyle. A czy Ty byś się przesiadł czy nie to by się dopiero okazało.
Może ma może nie ma, w innym temacie pisałeś jakimi to przeciętni ludzie są świetnymi świadomymi kierowcami więc skąd nagle taki brak wiary w przeciętnego Kowalskiego? Może wystarczy im ustawić zna sugerujący żeby nie kopcili przecież się dostosują.
A tak, jakby co chwila taki znak widzieli to by się na pewno zastanowili.
A nie wiem. A nawet jak tylko elektryczne grille to co by się stało?
Musiałbyś przerobić swojego elektryka by dawał prąd w lesie.

twizy

Zadomawiam się
Internet bardzo rozwinął naszą cywilizację (zwiększył i przyspieszył dostęp do informacji), ale stał się też narzędziem propagandy i dał fałszywe poczucie anonimowości w dyskusji. Np. "Eko Piewca" myśli, że jest anonimowy, a niestety nie jest i można go zidentyfikować w kilkadziesiąt minut, są już do tego specjalne narzędzia, które potrafią to zrobić wyłącznie z pisanego tekstu, nie musząc się odwoływać do innych metod typu baza CEPIK, czy RIPE.

Sztuczna inteligencja już niedługo spowoduje, że wszyscy stracimy poczucie anonimowości - portale społecznościowe przejdą na model subskrypcyjny (płacenie powoduje, że koszt utrzymania wielu botów bardzo mocno rośnie) i wszyscy mniej lub bardziej będziemy musieli się liczyć z konsekwencjami swoich wypowiedzi.
Przestań, jakby chciał to nie byłbyś w stanie go znaleźć. To jest tylko kwestia chęci by nie być inwigilowanym. No i upierdliwości, zwykły człowiek może nie podołać.

twizy

Zadomawiam się
...
Podniesc koszt badania technicznego na 400zl ...
Ale to sobie chyba. Ja mam kilka pojazdów i ponoszę koszty niepotrzebnych przeglądów. Mam też problem z robieniem ich ponieważ poruszam się a pojazdy nie jeżdżą za mną tylko raczej muszę do nich dojechać by przegląd zrobić. Można by to nieco zniwelować, gdyby częstość przeglądu zależała od przebiegu pojazdu.
...
I wracam do tego co juz pisalem, nie zgadzam sie ze strefami czystego transportu… jesli mam sprawne auto 40letnie to dlaczego nagle zabrania sie mi nim poruszac po centrum miasta ?
No dokładnie. Można budować nowe miasta z takimi czy innymi nowym ograniczeniami, ale stare ... ludzie mają prawo żyć jak dotąd.