20”. Jednak poszedłem w to co sugeruje Tesla i homologacja Performanca.18 czy 19?
20”. Jednak poszedłem w to co sugeruje Tesla i homologacja Performanca.18 czy 19?
mat głuszących, które opisywałem w moim pierwszym poście na tym forum
cialkowity koszt to okolo 10tys zl?Hej,
od dwóch tygodni jeżdżę już na
Goodyear UltraGrip Performance 3 255/45 R19 104 V XL, FP
i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony!
Był już śnieg, deszcz, mróz, marznący deszcz i samochód trzyma się drogi jak przyklejony. Akustycznie wydają się ciut głośniejsze niż letnie (na lato mam Michelin Pilot Sport EV 20'), ale wg mnie to minimalny efekt.
Przy zmianie opon na zimowe (a felgi na 19' z letnich 20') liczyłem też na znaczną poprawę komfortu resorowania i po tych kilku dniach moim zdaniem różnica jest, ale... minimalnaNa garbach czy bruku jest jakby odrobinę bardziej wygładzony, ale to jest bardzo subtelny efekt. Jeśli ktoś liczy na drastyczną zmianę (tak jak ja) to raczej się zdziwi
Z mojej persepktywy efekt jest na tyle niewielki, że na wiosnę nie będę długo odwlekał zmiany na Induction bo jednak wg mnie koło trochę lepiej się prezentuje, przy tylko minimalnie gorszym komforcie.
Aha, w układzie felgi Borbet Y + te Goodyeary wydaje mi się, że felga odrobinę mocniej wchodzi w oponę, ale nie mam precyzyjnych pomiarów, załączam kilka zdjęć to można zerknąć.
jak nowe koła mają czujniki to nic nie będzie trąbićJutro czeka mnie w końcu wymiana kół na zimowe. Zobaczymy jak się sprawdza felgi opony i czy czujniki zatrąbią.
Zastanawiam się jeszcze czy po wymianie kół w innym rozmiarze zmienialiście ustawienia w komputerze pokładowym? Nie wiem czy ma to jakikolwiek wpływ na cokolwiek dlatego dopytuje.
No właśnie o te ustawienia kół i opon mi chodzi. Z tego co pamiętam można tak wybrać że mamy inny rozmiar założony. Nie wiem czy to ta sama opcja o której mówisz. Według instrukcji tesli jest coś osobno do kół i osobno do opon. Wiem że zmiana rozmiaru w menu zmienia to grafikę i pytanie czy coś jeszcze. Czy realnie wpływa to na jakieś osiągi czy liczony zasięg?jak nowe koła mają czujniki to nic nie będzie trąbićpo prostu auto je wykryje.
W menu serwis możesz sobie wybrać koła zimowe to będzie zliczać Ci przebieg na nich.
Felgi 4 000, opony 4 200, do tego czujniki z Aliexpress za 500 zł, także całość zamknęła się w 8 700 złcialkowity koszt to okolo 10tys zl?
dziekuje, podasz jakies zuzycie przy 120km/h? wczoraj mialem wypad w trase Krakow-Gliwice - Krakow. 200 . 207 wh/km. w jedna strone -2, slonce, wiatr(ale chyba boczny) powrot -3, snieg.
Ale to na letnich oponach, dosc spoko przy takiej temperaturze.
Tak, to osobne rzeczy, warto przestawić obie. Zmiana rozmiaru kół powinna wpływać na liczenie zasięgu.No właśnie o te ustawienia kół i opon mi chodzi. Z tego co pamiętam można tak wybrać że mamy inny rozmiar założony. Nie wiem czy to ta sama opcja o której mówisz. Według instrukcji tesli jest coś osobno do kół i osobno do opon. Wiem że zmiana rozmiaru w menu zmienia to grafikę i pytanie czy coś jeszcze. Czy realnie wpływa to na jakieś osiągi czy liczony zasięg?