Aktualizacje PowerUp

Michal-Mustang

Nowy na Forum
Ja też dopiero co ściągnąłem wersje 6.3.0 i trochę denerwują mnie te aktualizacje. Po jednej aktualizacji dostałem informacje w trakcie jazdy - tryby jazdy niedostępne. Wystarczyło wyłączyć i włączyć samochód i było ok. Przy innej aktualizacji światła automatyczne się nie włączyły i ta sama historia on - off i działa. Po ostatniej zniknęły mi tylko ikonki przy stacjach radiowych - wystarczyło włączyć każdą zapisać jeszcze raz i mam znowu ikonki. Niby nic wielkiego ale zawsze coś jakaś pierdółka, też tak macie?

miken

Zadomawiam się
Ja miałem lepiej, w okolicy Düsseldorfu, zaczął mi się aktualizować do 6.1.0... jeśli nie znacie tej okolicy to zerknijcie na mapy google... Tam jest gąszcz skrzyżowań autostrad... A ten nagle wyłączył mo główny ekran... A ekran za kierownicą restartował się w pętli... A na telefonie dostawałem powiadomienia o kolejnych awariach poszczególnych systemów jak niżej...

1000029624.png

miken

Zadomawiam się
Tryb jazdy niedostępny to ostatnio mój standard... Zaliczyłem też wyłączenie się świateł w nocy na autostradzie, szczesliwie chwilę dalej byla oswitlona czesc drogi i zjezdzalem do ladowarki i światła wróciły... Zajefajny system dostarczania aktualizacji... Jakiś chory umysł to wymyślił.

vwir

Pionier e-mobilności
Ale przecież możecie wyłączyć aktualizacje automatyczne. Wtedy auto ściągnie aktualizację, ale nie zainstaluje dopóki nie klikniecie że tego chcecie.

wemar

Fachowiec
U mnie często zanika AndroidAuto, po krótkim opuszczeniu auta. Teoretycznie połączenie jest, ale pracuje tylko w zwykłym trybie BT, bez dostępu do AndroidAuto i nie da się wybrać tego trybu w ustawieniach. Chwilowe przełączenie telefonu w tryb samolotowy problem rozwiązuje. Nie wiem, czy problem jest po stronie auta czy telefonu.

miken

Zadomawiam się
Ale przecież możecie wyłączyć aktualizacje automatyczne. Wtedy auto ściągnie aktualizację, ale nie zainstaluje dopóki nie klikniecie że tego chcecie.
Możemy, ale wg Forda wtedy mozesz wylecieć z kolejki... I nie ma gwarancji, że będziesz na bieżąco. Wystarczyłoby, że przy takich aktualizacjach z opcją "dyskoteki i blackoutu wyświetlaczy" samochód misi stać i tyle... Ale chyba w tę stronę idą...

Oby... 😉🤞

vwir

Pionier e-mobilności
Możemy, ale wg Forda wtedy mozesz wylecieć z kolejki... I nie ma gwarancji, że będziesz na bieżąco.
Dziwne trochę, bo z tego co czytałem to pliki się ściągają tak czy inaczej. Tylko o samej instalacji decydujesz w dogodnym dla siebie momencie. No chyba, że nigdy nie zaakceptujesz instalacji, to wtedy faktycznie możesz wylecieć z kolejki.

miken

Zadomawiam się
U mnie często zanika AndroidAuto, po krótkim opuszczeniu auta. Teoretycznie połączenie jest, ale pracuje tylko w zwykłym trybie BT, bez dostępu do AndroidAuto i nie da się wybrać tego trybu w ustawieniach. Chwilowe przełączenie telefonu w tryb samolotowy problem rozwiązuje. Nie wiem, czy problem jest po stronie auta czy telefonu.
Też tak miewam, a teraz po 6.1.0 nawet częściej... Wcześniej miałem też reset AA za każdym razem jak przekraczałem granicę i zmieniałem operatora w roamingu, jadąc w sobotę z Włoch, problemu już nie było... Niestety nie ma różnicy czy po kablu czy wifi...

Ja wchodzę w listę telefonów podłączonych po BT i klikam ikonkę AA i działa... Wcześniej tryb samolotowy odwiedzał go... Po kablu tez tak miewam...

Inna sprawa ze AA potrafi zagotować telefon, zwlaszcza jak go ładujesz bezprzewodowo, bo ta ladowarka samochodowa też się grzeje, więc nakręcają się z telefonem nawzajem, po jakims czasie tel. przestaje mi sie ładować, bo ma zbyt wysoką temperaturę, także od obciazenia przez działający AA... Albo może mapy...

W tym miejscu pozostaje wyrazić smutek i ubolewanie (😜), że pomimo wcześniejszych zapowiedzi, nasze samochody raczej nie przejdą na Android Automotive, co wyeliminowałoby potrzebę używania telefonu czy to do carplaya czy android auto... Chociaż przy kolejnych zapowiedziach, przy okazji kolejnych aktualizacji, że sa to poprawki przygotowujace nasze auta do "czegoś dużego" mam naprawdę wielką (choć pewnie płonną) nadzieję, że jednak pożegnamy Synca... 🤞😉🤞

miken

Zadomawiam się
Dziwne trochę, bo z tego co czytałem to pliki się ściągają tak czy inaczej. Tylko o samej instalacji decydujesz w dogodnym dla siebie momencie. No chyba, że nigdy nie zaakceptujesz instalacji, to wtedy faktycznie możesz wylecieć z kolejki.
Nie wiem, ja już kompletnie nie ogarniam ich logiki i systemu aktualizowania przez nich naszych aut. Mam wrażenie, że te numerki jak 6.1.0... 6.3.0... to takie picieszacze, że jesteśmy prawie na tym samym etapie co klienci w USA... Którzy są już na 6.7.0... i od sierpnia 2023 maja przygotowanie baterii przed podjazdem do ładowarki, czyli od 5.1.1... a my !nawet z 6.3.0 nie dostaniemy - Tak napisali na FP Community...

Piękne jest też to jak niby musimy przejść pełną ścieżkę poprawek... Ale jak nie dostaliśmy 6.2.0 to dostaniemy tę Interwencyjną PU-coś-tam..., która mi sie cały czas "pobiera"... A 6.2.0 już nie, bo ta PU-xxx zawiera te poprawki z 6.2.0 i to jest takie 6.2.1... i dostaną ja tez ci którzy dostali wcześniej 6.2.0... a piękne jest w tym to, że wiele z tych poprawek uwalało to czy owo, albo instalowało sie w sposób trochę amatorski, samodzielnie i nawet bez informowania Cię ze zaraz samochód może zacząć wariować, więc bądź na to gotowy drogi kierowco...

Kończąc, niektóre z tych poprawek to takie gnioty typu wiemy że dzięki tej poprawce przestanie działać to i to więc po niej dostaniesz odrazu poprawkę do tej poprawki przygotowujac twój samochod do kolejnej poprawki która usunie błędy z poprzednich poprawek...

Nie narzekam... Tak to widzę i czekam na kolejne "coś dużego"...

W USA z tym 6.7.0 wlasnie ci z Job1 2021 dostali coś dużego... Możliwość otwierania Frunka w aplikacji 🤣... Ale dodali też nowość, info, jesli frunk jest niedomknięty...

... ... ...

W oczekiwaniu na kolejne coś dużego... 😈

Last edited:

Najnowsze dyskusje