Holiday Update - spekukacje

danielm

Pionier e-mobilności
W terenie zabudowanym nie wolno używać świateł drogowych, więc automat nie powinien ich włączyć. Tesla ma dużo świetnych rozwiązań, ale ma też tragiczne, tak jak te nieszczęsne światła i wycieraczki
tak kiedyś było i ten mit widzę nadal jest rozpowszechniany choć to nieprawda. Światła są po to żeby ich używać, o ile nie przeszkadzasz tym innym

daniel

Señor Meme Officer
tak kiedyś było i ten mit widzę nadal jest rozpowszechniany choć to nieprawda. Światła są po to żeby ich używać, o ile nie przeszkadzasz tym innym
Jeśli droga jest nieoświetlona.
Chociaż nie rozumiem potrzeby używania długich kiedy jedzie się poniżej 50km/h.

danielm

Pionier e-mobilności
nie każdy ma idealny wzrok, nie każdy ma idealnie czyste lampy, lepiej widzieć lepiej niż gorzej więc dlaczego miałbym nie używać długich jeśli mi to pomoże a nikomu nie przeszkodzi?

daniel

Señor Meme Officer
nie każdy ma idealny wzrok, nie każdy ma idealnie czyste lampy, lepiej widzieć lepiej niż gorzej więc dlaczego miałbym nie używać długich jeśli mi to pomoże a nikomu nie przeszkodzi?
Może i są takie sporadyczne sytuacje, ale domyślnie lepiej byłoby chyba wyłączyć długie światła w takim przypadku.

wojtkow

Pionier e-mobilności
Widać nie mieszkałeś nigdy w lesie.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Matriksy działają od początku (2021), tylko inaczej, niż byśmy chcieli

jni

Nowy na Forum
5letni arteon to chyba nie miał LED MATRIX IQ.LIGHT bo zdaje się to weszło później niż 2018. Jeśli miał, to mogłeś do serwisu pisać że coś Ci nie dziala ;)
Jedyne co weszło później w kontekście dynamicznych przednich świateł w Arteonie to to, że VW usunął je z pakietów i kazał dopłacać 7kPLN. Nawet w obecnym cenniku Arteona nie nazywają ich matrix, a w cenniku np. nowego Passata tak. Także jak ktoś Ci sprzedał Arteona obiecując matrixy to chyba Cię oszukał, może nieświadomie bo sprzedawcy niewiele wiedzą.
EDIT: właśnie specjalnie dla Ciebie sprawdziłem w katalogu części VW - od 2017 do 2023 w Arteonie są te same dynamiczne reflektory przednie.

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
Widać nie mieszkałeś nigdy w lesie.
Myślę, że mało ludzi może to o sobie powiedzieć, ale nawet w lesie. Czego tam wypatrywać na taką odległość? Wilków? Żubra?

camel

Posiadacz elektryka
Jedyne co weszło później w kontekście dynamicznych przednich świateł w Arteonie to to, że VW usunął je z pakietów i kazał dopłacać 7kPLN. Nawet w obecnym cenniku Arteona nie nazywają ich matrix, a w cenniku np. nowego Passata tak. Także jak ktoś Ci sprzedał Arteona obiecując matrixy to chyba Cię oszukał, może nieświadomie bo sprzedawcy niewiele wiedzą.
EDIT: właśnie specjalnie dla Ciebie sprawdziłem w katalogu części VW - od 2017 do 2023 w Arteonie są te same dynamiczne reflektory przednie.
To krótko bo szkoda mi czasu, nie wiem co sprawdzałeś i jak, nie wiem dlaczego sugerowałeś mi że kłamie pisząc że nikt mi nie mruga, nie wiem jaki masz cel. Mam Arteona SB z Q3 2022, napisałem że działa to dobrze i tyle, w przeciwieństwie do Tesli gdzie nie działa to wcale. A to że to nie są typowe matrixy to wiem, w nazwie dałem przecież LED, co nie zmienia faktu że miałeś starego arteona bez wielu aktualizacji które diametrialnie zmieniają sytuację.
PS. na pewno fajny był Twój arteon :) pomimo że uważam że w wielu aspektach jest od TM3 lepszy (TM3 z Q2 2023 i 13k km najechałem) to kurzy się w garażu, a jazda teslą ma to coś.

Dobra, czekamy na świąteczny update.
Ho ho ho !

chewbacca

Posiadacz elektryka
Czego tam wypatrywać na taką odległość? Wilków? Żubra?
Tak. Cytując klasyka: "Jest żubr, bóbr, #!$%@?, łoś. Lis, wilk, kuna, koń, wydra, ryjówka, zając". Wszystko tylko czeka żeby wybiec z krzaków akurat przed Twoją maskę. Im wcześniej to zauważysz tym lepiej. (serio to trzeba tłumaczyć?)