Tesla - polecany wallbox

STMS

Pionier e-mobilności
Czy ja gdzieś napisałem że samochód stoi i czeka ? Skąd taka interpretacja ?
Na takich wyjazdach prowadzę normalne życie, auto jest normalnie użytkowane i nie stoi i nie czeka - przestań proszę mierzyć wszystkich swoją miarą

jeżeli "normalnym" życiem jest dla Ciebie zużywanie w dobę ponad 60 kWh samochodem to faktycznie nie moja miara ... czyli jedziesz na wyjazd i robisz 300 km dziennie tam ... dobre :ROFLMAO:

ile km robisz rocznie, że tak zapytam ?

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Nawet jeśli robię dziennie na takim wyjeździe 100 czy 150km dziennie to uwierz mi, że życie mnie nauczyło że auto potrafi być potrzebne „nagle” na dłuższy dystans i dla mnie ten komfort psychiczny bez potrzeby ładowania 24h bądź szukania stacji jest ważny.

Już samo posiadanie wallconectora w każdym miejscu pobytu kupując tylko jeden zamiast trzech jest dla mnie zaletą 😉

STMS

Pionier e-mobilności
150 km dziennie to max 30kWh
Nie ma sensu do tego kupować habu

WC jest wygodniejszy w domu a jak sam dobrze wiesz usprawiedliwiasz jego wybór bo masz wyobrażone wymagania i obawy o niewiadomo co

Rzeczywistość i normalność jest inna i stąd habu nie jest popularne i nigdy nie będzie

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
nie wiem czemu WC jest wygodniejszy w domu … serio

A usprawiedliwiam zakup tym o czym pisałem już kilka razy, wolę mieć szybsze ładowanie w każdym miejscu zamieszkania bez potrzeby zakupu trzech urządzeń a tylko jednego

Pozwolisz też ze swoje „obawy o niewiadomo co” związane ze swoim zdrowiem zostawię dla siebie i nie będę Ci się tłumaczył 😉

Twoja normalność - twoja sprawa 😉

ELuk

Pionier e-mobilności
To jest kwestia podejścia do tematu wygody.
Ja ponieważ głównie ładuję w domu, chciałem mieć wygodnie w domu.
Żeby nie walczyć z leżącym kablem na podłodze garażu, zrobiłem sobie podajnik przewodu zamontowany nad autem, więc siłą rzeczy zamocowałem WC trwale.
Oczywistym dla mnie jest jednak, że jak Ktoś bardzo często ma potrzebę ładować z „siły” w innych lokalizacjach, to szuka rozwiązania mobilnego, przy (dla mnie) pogorszonej funkcjonalności w domu.
Ewentualnie ma 2, takie i takie, za wyższą w sumie cenę, ale co się nie robi dla zabawy. 😉👍

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
„Mieszkam” w ciągu roku w różnych lokalizacjach (w domu u siebie, u rodziców, u teściów) czy na działce … w sumie chcac zachować komfort a także bezpieczeństwo (biorąc pod uwagę że ktoś z rodziny jest pod stałą opieką zdrowotną jednego z ośrodków w Polsce) dla mnie to mega wygodne.

Habu ze swoją funkcjonalnością, kompaktowościa w postaci bycia samym „kablem” jest mega wygodnym rozwiązaniem.

Może nie dla każdego, ale tak jak napisałem w pierwszej swojej wypowiedzi - mówię to przewrotnie … poddaje pod rozwagę 😉

krzyss

Pionier e-mobilności
Kazdy ma inne wymagania.
Ja przez pierwsze dwa lata tez wozilem zencara 11kW i uzylem go raz, a i tak musialem zmniejszyc prad do 6A zeby w domu gdzie sie ladowalem nie wywalic bezpiwcznikow.
Do normalnego zycia wystarcza evse od tesli, a tez coraz czesciej planuje tak zeby w gosciach sie nie ladowac.
Przyklad z wigilii 2022r.
U kuzyna podlaczylem evse i zwolnilem do 6A. Auto mialo sie ladowac dwa dni.
Okazalo sie ze kuzyn ma przydxial mocy na dom 12kW w nocy wlaczyla sie pompa ciepla i tesla sie ladowala i bezpiecznik wywalony. Pechowo ze ten na bramie i to topikowy, ten za plombą. No i wzywalismy PGE zeby go wymienili.

Przyklad z 1.11.2023 u rodzinki innej, podlaczenie pod sile w garazu jedna faza za pomoca przejsciowek zwyklym teslowym evse od razu zmniejszylem na 10A. I co… piekarnik, czajnik, i kij wie co i wywalalo w dzien bezpiecznik ale juz normalny domowy.
Przestawilem ladowanie na noc po 22 zeby nie wybijalo.

Ogolnie jest tak ze przez 4 lata jak jezdze EV to malo kiedy juz wyciagam evse… a to instalacja za slaba, a to sie dziadek boi ze przyjdzie mu rachunek na 200zl za ladowanie,
- Krzysiu, nie draznij dziadka naladujemy sie na stacji ;)

Wiara ze przenosne evse wytrzyma tyle co wallbox jest naiwna. I wcale nie wierze ze GW zrobil jakas cudowna ladowarke… upadnie Ci ta wtyczka na ziemie i nic tam sie nie zepsuje ?

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Niby testowali 😉 Pooglądaj testy, jeździli po tej wtyczce 😉 a z doświadczenia powiem Ci więcej za dwa trzy lata 😉

krzyss

Pionier e-mobilności
Pooglądaj testy, jeździli po tej wtyczce 😉 powiem Ci więcej za dwa trzy lata 😉
A slyszales o iphonie co spadl ostatnio z 5000m ? I przezyl i dziala.
A mi spadl tak z metra ze tylko czarny ekran.
Oczywiwcie chetnie dowiem sie jak ten sprzet sie spisuje za trzy i piec lat.
Bo uwazam ze cos w tej cenie to powinno dzialac sprawnie 5-10lat.

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Pewnie że wszystko się może zdarzyć 😉
Ja biorę to ryzyko bo zamiast wydawać na trzy czy cztery urządzenia wydałem na jedno i ląduje w czterech miejscach.

Mam nadzieję że te 4-5 lat posłuży 😉

PS. Pomijam już że fajnie było wesprzeć rodzimą pomysłowość 😉 Cenie takie przedsięwzięcia 😉