Awaria ogrzewania/klimatyzacji

Michal

Moderator
Niższe ciśnienie startowe, to mniejszy spadek. Jak miałeś w np. Citroenie C4 30 PSI / 2,1 bar, to spadek ciśnienia przy tej samej zmianie temperatur był o 40% mniejszy.

to_masz

Posiadacz elektryka
od zawsze miałem to gdzieś, choć mnie to interesowało ... więc się poprawiam i tak na szybko co Google znalazł - to może jednak czysty azot w zimie by taki problem ograniczył ... o całe 15-25% 😅

1705492951263.png

ciastek

Pionier e-mobilności
jak wygląda kwestia dostarczenia auta do serwisu - tzn nie uśmiecha mi się jechać 300 km do Warszawy bez ogrzewania - mogę skorzystać z Pomoc drogowa w appce ?
Moim zdaniem brak ogrzewania przy obecnej pogodzie uniemożliwia jego prowadzenie przez parujące i zamarzające szyby. Z https://www.tesla.com/pl_pl/support/roadside-assistance :
Usługi objęte pakietem

Awarie​

Objęta gwarancją awaria pojazdu, która uniemożliwia jego prowadzenie.
Ubezpieczenie obejmuje: transport na odległość do 800 km do najbliższego centrum serwisowego.

r00tku

Posiadacz elektryka
No i się zaczęło :D

-14 a orzewanie mówi dość - zgłosiłem - zobaczymy co dalej - ciekawe czy dojadę do domu bo jak dojechałem do pracy to krzyczał że ograniczona prędkość do 93km/h ;)

View attachment 15611
A spróbuj schować samochód do jakiegoś garażu ciepłego. Może ogrzewanie zacznie działać jak samochód się ogrzeje.

Jarosław

Nowy na Forum
No i się zaczęło :D

-14 a orzewanie mówi dość - zgłosiłem - zobaczymy co dalej - ciekawe czy dojadę do domu bo jak dojechałem do pracy to krzyczał że ograniczona prędkość do 93km/h ;)

View attachment 15611
Jeśli chodzi o błąd _a451, to bardzo często przyczyną jest zablokowanie kratek wlotowych powietrza na samym dole. Miałem taki sam przypadek i w kratkach było mnóstwo śniegu. Oczyszczenie pomogło. W serwisie (w Norge), od razu o to zapytali i poradzili oczyścić lub wstawić do ciepłego garażu

Psujek

Zadomawiam się
A spróbuj schować samochód do jakiegoś garażu ciepłego. Może ogrzewanie zacznie działać jak samochód się ogrzeje.
nie za bardzo mam gdzie, poza tym trochę bez sensu mieć samochód który nie może być użytkowany gdy jest zimno.

Choć nie wiem czy od samego początku nie było problemów z ogrzewaniem - nie miałem wcześniej auta z pompą ciepła wiec nie mam odniesienia ale podczas jazdy czasami potrafiło nagle przestać grzać i dmuchać lodowatym powietrzem, zmiana ustawienia temperatury o 1-2 st.C powodowało powrót ciepłego powietrza.

Nawigując do SC (przy -5/-8)

Jeśli chodzi o błąd _a451, to bardzo często przyczyną jest zablokowanie kratek wlotowych powietrza na samym dole. Miałem taki sam przypadek i w kratkach było mnóstwo śniegu. Oczyszczenie pomogło. W serwisie (w Norge), od razu o to zapytali i poradzili oczyścić lub wstawić do ciepłego garażu
o tym mówisz ? kratki nie zablokowane - wymiennik ciepła już cały zalepiony
20240117_200407.jpg

Psujek

Zadomawiam się
Lawetą - niestety było ok. 8 st.C więc musiałem skorzystać ze swojej (assistance)