Usterka - Układ klimatyzacji wymaga serwisu VCFRONT_a447

daniel

Señor Meme Officer
Wow, nie rozumiem co się stało. Jechaliśmy przez pół godziny do szkoły w temperaturze 5oC i było zimno. Odstawiłem córkę, wsiadłem do samochodu, a tam ciepło. WTF. Jadąc włączyłem sobie ogrzewanie fotela na pierwszy stopień. Zauważyłem też, że temperatura spadła do 4 stopni. Czy to może mieć znaczenie?

Jogur

Fachowiec
Lekko odświeżam temat, bo zaczęło mnie drażnić powietrze na zewnątrz (smrody okrutne i we Wrocku i miejscowościach w Kotlinie Kłodzkiej) i zachciało mi się opcji w wentylacji: auto 21 C i obieg zamknięty ... efekty piorunujące: zaparowane auto całe w ciągu 3 sekund. Zwykle jeżdżę sam, bez wody w aucie (typu mokre kurtki czy szmatki)

PACJENT: TM3P marzec 2022 (pewnie chinol), stoi na zewnątrz, podłączony na kablu AC, jeździ w koło komina w przedziale 40-80%

1. wtorek 09.01 serwis w Ząbkach
a) NOWE filtry Teslę zamontowane
b) wymieniony kompresor klimy (załączam obrazek z info serwisu)
1704990819675.png

2. środa 10.01 podróż na narty
a) ręcznie włączona klima (A/C na niebiesko) i nadmuch na 11 ustawiony przy zamkniętym obiegu - 2-5 minut para odpuszcza na przedniej szybie, boczne pozostają zaparowane jedynie część ich powierzchni odparowuje przy ustawieniu nadmuchu na kierowcę/pasażera
b) przy tych mrozach (było od -12 do -17 chwilami) i ok. 2 godzinnej jeździe z Wro na narty te boczne mgiełki - zamarzły

tu zdjęcie z powrotu po serwisie, okolice Sieradza, po ładowaniu w Lućmierzu
1704991042844.png

a tu u celu podróży dnia następnego - te ślady przy lusterku to drapanie zamarzniętej warstwy
1704991110694.png

jestem wybrańcem, czy ktoś już miał podobnie?

Bronek

Pionier e-mobilności
Tak bywa w Tesli jak jest zimno i jest klima w automacie. Zamkniecie obiegu i jest taki i efekt. ( nie tylko w Tesli)
Ja mam trzy sposoby
1 Przewidując to mam AC ręcznie włączone w starym stylu - czasem pomaga , bo zabiera wilgoć i nie dmuch z wilgotnej klimy
2 Drugi, sposob to u mnie jest opcja odparowania - to trochę trwa ok 30 sek i juz widac,
3. tzw tryb ataku biologicznego - wtedy dyma wentylacją na maxa robiąc nadciśnienie w kabinie, głośno ale szybko znika zaparowanie

Jogur

Fachowiec
hmm, miałem xc60 - brak efektów, mam starą S na cebulowanie na Dolny Śląsk - zero takich efektów, odebrałem w październiku Y i wracając z Ząbek też mi w trybie auto i zamkniętym obiegu zaparowały szyby momentalnie - jakby 3 i Y czasem miały "wady" w układach

Software'owo jeszcze taki myk - w trybie auto włączenie obiegu zamkniętego powoduje wyłączenie grzania przedniej szyby - po kilku próbach udaje się włączyć jedno i drugie, troszkę pomaga. w trybie auto baaardzo rzadko widziałem włączony A/C, nawet po wymianie tego kompresora na "mocniejszy"

na moje coś jest dalej zepsute, sami założyli nową wizytę i dostałem takie coś:
1705043641275.png

piotrazz

Posiadacz elektryka
hmm, miałem xc60 - brak efektów, mam starą S na cebulowanie na Dolny Śląsk - zero takich efektów, odebrałem w październiku Y i wracając z Ząbek też mi w trybie auto i zamkniętym obiegu zaparowały szyby momentalnie - jakby 3 i Y czasem miały "wady" w układach

Software'owo jeszcze taki myk - w trybie auto włączenie obiegu zamkniętego powoduje wyłączenie grzania przedniej szyby - po kilku próbach udaje się włączyć jedno i drugie, troszkę pomaga. w trybie auto baaardzo rzadko widziałem włączony A/C, nawet po wymianie tego kompresora na "mocniejszy"

na moje coś jest dalej zepsute, sami założyli nową wizytę i dostałem takie coś:
View attachment 15521
Ciekawa obserwacja. Ostatnio w obu moich autach jak jechałem za kopciuchem włączyłem obieg wewnętrzny i zaczęły parować szyby po czym lekko się zmroziły. Może wada konstrukcyjna i ten typ tak ma? Ciekawe....

Jogur

Fachowiec
kolejna wizyta z zaparowującą tesla 3 za mną, znowu wymian całe stado, sam serwis HVAC ok 6h :(
zadziałało w końcu

1706516936057.png

wczoraj wracając z nart, mocno rozgrzali wsiadamy do "nowego Y", zamykamy obieg bo Czesi zaczęli w górach popalać i smród, efekt zaparowanej szyby taki sam jak w 2-letniej trójce; włączony nawiew na przednią szybę (10) + AC + włączony obieg zamknięty, 10-12 minut i nie pomogło - no masakra, kolejna wizyta z podobnym problemem tylko młodszym autem ...

1706517201739.png

daniel

Señor Meme Officer
kolejna wizyta z zaparowującą tesla 3 za mną, znowu wymian całe stado, sam serwis HVAC ok 6h :(
zadziałało w końcu

View attachment 15828

wczoraj wracając z nart, mocno rozgrzali wsiadamy do "nowego Y", zamykamy obieg bo Czesi zaczęli w górach popalać i smród, efekt zaparowanej szyby taki sam jak w 2-letniej trójce; włączony nawiew na przednią szybę (10) + AC + włączony obieg zamknięty, 10-12 minut i nie pomogło - no masakra, kolejna wizyta z podobnym problemem tylko młodszym autem ...

View attachment 15829
Da się to naprawić w ogóle? U mnie jest to samo i myślałem, że "ten typ tak ma". Jak zamknę obieg powietrza to momentalnie wszystko zaparowane. Co nie działa w takim razie? Klima nie osusza powietrza wystarczająco? W jaki sposób to naprawiają?

Jogur

Fachowiec
zara wkleje dane z ostatniej faktury (na gwarancji, więc 0 do zapłaty ;) )

jeszcze coś gadali o osuszaczu właśnie, że brudny/uszkodzony(?)

update
1706520871482.png

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
Da się to naprawić w ogóle? U mnie jest to samo i myślałem, że "ten typ tak ma". Jak zamknę obieg powietrza to momentalnie wszystko zaparowane. Co nie działa w takim razie? Klima nie osusza powietrza wystarczająco? W jaki sposób to naprawiają?
Podbijam, też tak mam i wkurza mnie to strasznie. W każdym innym aucie jeżdżę po mieście z obiegiem zamkniętym i klima na szyby a tu się nie da

Pepek

Posiadacz elektryka
wczoraj wracając z nart, mocno rozgrzali wsiadamy do "nowego Y", zamykamy obieg bo Czesi zaczęli w górach popalać i smród, efekt zaparowanej szyby taki sam jak w 2-letniej trójce;
A ja z ciekawości mam inne pytanie - po co włączać obieg zamknięty w TMY? Mi się nie zdarzyło jeszcze żebym potrzebował, bo do tej pory filtr HEPA spisuje się świetnie - nawet ostatnio zapomniałem o nim, wysiadam u rodziny na wsi (zima, mróz trzaskający, więc wszyscy palą w piecach, dym nisko się osadza, a wiadomo jak to na wsi - palą niektórzy czym się da) i dopiero poza autem czuję jak dym gryzie. W takich momentach docenia się ten filtr od nowa. :)