Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...

adamusek

Posiadacz elektryka
Kangoo 33kwh, baterie jak w Leafie, średnie zużycie 17kwh (poprzedni właściciel schodził do 14kwh po mieście, nie mam ochoty ani potrzeby tak oszczędzać). Zaskakująco niskie ma to auto zuzycie jak na bryłe kiosku ruchu, na pewno słaby silnik, pompa ciepła i webasto na ON wydatnie w tym pomagają. W trasie przy predkosciach 80-90km/h również oscyluje w zakresie 16-17kwh.

nabrU

Moderator
Dzisiaj miałem pewien wyjazd i choć nie była to jakaś daleka odległość śpieszę donieść, że ID.3 jest w stanie w trasie zbliżyć się do deklarowanego zasięgu WLTP (266 mil) bez dziadkowej jazdy. Wyjechałem z domu z SOC 100% i przejechałem 73 mile i mam jeszcze 184 na GOM. Choć nie była to autostrada tylko raczej odpowiednik polskiej wojewódzkiej z ograniczeniem do 60mph i na wynik na pewno miała wpływ jazda przez chwilkę za dwoma traktorami ;), fotoradary odcinkowe i niezła letnia temperatura.
IMG_20230524_184402.jpg

W drodze powrotnej udało się wykręcić jeszcze lepszy wynik tj. 4.8 mi/kWh czyli po Waszemu coś lekko pod 13kWh/100km

IMG_20230524_184428.jpg

Cav

Pionier e-mobilności
Soul wczoraj kręcąc się po górkach, czyli coś w stylu powrotu z Zakopane Test, zamknął się w 11 kWh/100 km.