A jakie masz napędy ?Parowalem pilot z homelinkiem i zadzialalo.
Zalozylem Meross i tez fajnie dziala z telefonu i siri.
Ale nie da sie widze sparowac z teslą.
Last edited:
A jakie masz napędy ?Parowalem pilot z homelinkiem i zadzialalo.
ja mam merrosa, ale steruje asystentem googleA czy ma ktoś z was meross sterujacego bramą? Ciekawi mnie czy dziala z Tesla Homelink
Meross i HomeKit fajnie działa, i to niezależnie od marki bramy bo wpinasz się w gniazdo do przycisku ściennego (chyba wszystkie napędy bramowe i garażowe taki mają). Niestety, nie ma integracji z Teslą na ten moment więc trzeba albo przez Siri, albo telefonem (ale ten znów nie widzi twarzy jak leży na ładowarce a ze względów bezpieczeństwa komenda otwarcia bramy musi być zatwierdzona). Sam HomeKit ma automatyzację że jak na przykład zbliżasz się albo oddalasz od domu to pyta czy otworzyć/zamknąć ale działa to z pewnym opóźnieniem a jak sam naciskam to wciskam z wyprzedzeniem i wjeżdżam do otwartej bramy i garażu - pełen luksusParowalem pilot z homelinkiem i zadzialalo.
poczytaj to: https://docs.teslamate.org/docs/integrations/home_assistant@itguy a mqtt dodane w HA jako zewnętrzne to z TeslaMate czy jak to spiąłeś?
nie znam szczegółów po stronie tesla-mate i jaka jest dokładna częstotliwość tych aktualizacji, ale możesz być pewny że do zastosowań typu brama jest baaaaardzo wystarczająca.@itguy A jak wygląda z odświeżaniem? To działa na streaming api czy robi pull co jakiś interwał?
EDIT: dobra widzę, działa na streaming api. @itguy a używałeś kiedyś bezpośredniego Tesla integration dla HA? Pytam bo ja używam od 2 lat i działa spoko ale strasznie mnie irytuje 10s interwał, dlatego myślę o zmianie.
Co do padającej karty to wystarczy najtańszy dysk SSD podpięty pod USBMuszę podejść do tematu bramy, bo w tesli mi tego brakuje. W drugim aucie mam carplay i to jest bardzo wygodne. Nie trzeba szukać pilota, wszystko jest pod ręką albo pod słowem
Fajnie jakby było to zautomatyzowane po zbliżaniu się do domu, ale jak będzie ikonka na ekranie też będzie ok. Najprościej można byłoby po siri, ale jak mam telefon połączony po bluetooth z teslą to komendy słabo są rozpoznawane.
Czy znacie jakieś rozwiązanie poza homelink, które nie wymaga włączonego komputera albo innej maliny 24h? Z "rasbery" nie mam dobrych doświadczeń bo zawsze po jakimś czasie pada karta sd. Może są jakieś proste stabilne systemowe rozwiązania typu plug and play?
Jeszcze mam pytanie odnośnie samego homelinka. W opisie na stronie tesli jest informacja, że można ustawić automatyczne otwieranie/zamykanie przy zbliżaniu się dom domu? Moja brama nie ma wydzielonych sterowań otwórz i zamknij tylko jest to na jednym wejściu. Ale to mogę w łatwy sposób uzyskać przez wykorzystanie kontaktronów i dodatkowych przekaźników. W carplay jest to zrobione programowo przez status kontaktrona. Pytanie jest takie czy w tym homlinku tesli programuje się dwa oddzielne kanały: jeden na otwórz, drugi na zamknij? Nie mam jeszcze odbiornika homelinka, ale te co widzę są jednokanałowe, także musiałbym kupić dwie sztuki.