Ładowanie na SuC oraz ceny

kubatar

Pionier e-mobilności
ale chyba jakieś przepisy się pojawiły że ładowarki muszą mieć możliwość ładowania kartą oraz informację o cenie za ładowanie.
Ale to chyba tylko w Niemczech. Poza tym ten zbiór przepisów chyba obejmuje również wymóg standardu ccs.
Pytanie jest takie czy to faktycznie jest robione dlatego żeby rozwinąć rynek czy żeby dać niemieckim producentom aut szansę na konkurencję z Teslą?

danielm

Pionier e-mobilności
Ale to chyba tylko w Niemczech. Poza tym ten zbiór przepisów chyba obejmuje również wymóg standardu ccs.
Pytanie jest takie czy to faktycznie jest robione dlatego żeby rozwinąć rynek czy żeby dać niemieckim producentom aut szansę na konkurencję z Teslą?
coś mi się wydaje że cała unia i norwegia również. Bjorn chyba o tym kiedyś mówił że publiczne łądowarki muszą więc jak tesla otworzy się na innych to też będzie musiała

kubatar

Pionier e-mobilności
Jesteś pewien że w przypadku EU mowa o takich regulacjach a nie o takim wymogu w przypadku projektów starających się o dotację? Nie słyszałem żeby PL planowała coś takiego implementować do prawa.

Olecki

Pionier e-mobilności
Jesteś pewien że w przypadku EU mowa o takich regulacjach a nie o takim wymogu w przypadku projektów starających się o dotację? Nie słyszałem żeby PL planowała coś takiego implementować do prawa.
Płatność kartą i wizualizacja ceny jest obowiązkowa na każdej publicznej ładowarce. Ładowarki nie mającego statusu publicznych nie muszą się do tego stosować ale nie mogą wtedy korzystać z żadnych przywilejów dotyczących publicznych - dotacje / ułatwienia w budowie i papierkologii / przydziały mocy itp. W Polsce żaden SuC nie ma statusu publicznej stacji ładowania.

nabrU

Moderator

JM&JM

Posiadacz elektryka
Z tego co widzę dzisiaj w aplikacji, to w Polsce na SuC nastąpiła podwyżka o 0,05 za kWh
Obecnie 1,95 szczyt i 1,75 poza szczytem

nabrU

Moderator
A u mnie obniżyli poza szczytem gdzieniegdzie do 24 pensów (y)

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator