[Tesla Model 3 HL LR] Drgania kierownicy przy ok. 120 km/h - czyżby masowy problem?

adamq

Fachowiec
Dzień dobry wszystkim,

Od samego początku - jak tylko odebrałem samochód borykam się z wibracjami przenoszonymi na kierownicę przy prędkości ok 120 km/h.

Samochód został zawieziony w dniu wczorajszym do serwisu w Ząbkach. Zostały wyważone koła oraz wymieniona jedna z opon (wykryto ponadnormatywne bicie). Wymienione zostały również elementy zawieszenia (nie powiedziano mi jakie, choć pytałem). Niestety na chwilę obecną musiałem zostawić swoją Teslę i wróciłem zastępczym TMY Performance, gdyż serwis aktualnie szuka pomysłu na rozwiązanie problemu.

Felgi zamontowane w moim samochodzie mają rozmiar 18 cali.

Czy ktoś boryka się z podobnym problemem? Na niemieckojęzycznym forum zgłosiło się kilka osób, które mają ten sam problem, ale serwisy w DE oraz AT tego nie rozwiązały:

Ogólnie samochód jest super i mam nadzieję, że problem uda się szybko rozwiązać.

adamq

Fachowiec
Dzięki za linka. Też tak myślałem, gdyż na samym początku wibracje były większe. Aktualnie samochód ma przejechane 1450 km, a z tego co doczytałem problem powinien się rozwiązać maksymalnie po kilkuset kilometrach.

Coś chyba jest na rzeczy - w aplikacji pojawił się termin oddania samochodu wyznaczony na 12 kwietnia...

sabrez

Zadomawiam się
U mnie jest od początku - to samo co u Cię. Byłem na drugi dzień po odbiorze u wulkanizatora z testem drogowym. Powiedział, że ułożyć to się może - ale nie w takim zakresie… Pojechałem do Ząbek - próbowali sami wyważać, sprawdzać geometrię… i lipton - zakwalifikowali dwa koła do wymiany. Czekałem dość długo bo nie mieli na stanie, później przyszły felgi, dziś mam info, że mają już również opony. Muszę ustalić termin i jadę. Boje się, że nie uda się tego poprawić. Po mieście nie czuć nic - na trasie zero przyjemności z jazdy… Ale.. w testowej sztuce, którą jeździłem dość sporo nie było tego efektu jeździłem po A4 i było spokojnie… Ja czytałem, żeby obniżyć ciśnienie, pojeździć… samo się nareperuje… u mnie nie pomogło - a nawet po pierwszej wizycie w Ząbkach uważam, że jest gorzej… Zobaczymy co będzie po wymianie kół - najwyżej zostanie wokoło komina a na trasę będzie trzeba jeździć czymś innym. Może kupię jeszcze inny komplet kół i zobaczę… czy jest to do uratowania, czy nie.

adamq

Fachowiec
U mnie jest od początku - to samo co u Cię. Byłem na drugi dzień po odbiorze u wulkanizatora z testem drogowym. Powiedział, że ułożyć to się może - ale nie w takim zakresie… Pojechałem do Ząbek - próbowali sami wyważać, sprawdzać geometrię… i lipton - zakwalifikowali dwa koła do wymiany. Czekałem dość długo bo nie mieli na stanie, później przyszły felgi, dziś mam info, że mają już również opony. Muszę ustalić termin i jadę. Boje się, że nie uda się tego poprawić. Po mieście nie czuć nic - na trasie zero przyjemności z jazdy… Ale.. w testowej sztuce, którą jeździłem dość sporo nie było tego efektu jeździłem po A4 i było spokojnie… Ja czytałem, żeby obniżyć ciśnienie, pojeździć… samo się nareperuje… u mnie nie pomogło - a nawet po pierwszej wizycie w Ząbkach uważam, że jest gorzej… Zobaczymy co będzie po wymianie kół - najwyżej zostanie wokoło komina a na trasę będzie trzeba jeździć czymś innym. Może kupię jeszcze inny komplet kół i zobaczę… czy jest to do uratowania, czy nie.

Tak z ciekawości - na jak długo musiałeś zostawić samochod w ASO? Rozumiem, że wciąż dążą do rozwiązania problemu?

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Może nie dokładnie w temacie nowo odebranego auta i drgań, ale kołpaki areo lubą chwytać błoto jak się przejedzie po głębszym terenie. Jak takowa gruda błota potem zaschnie lubi uczepić się i robić za dodatkowy odważnik, wtedy ma się wrażenie drgań i nie wyważonych kół. Więc warto zdjąć kołpak i zaglądnąc w szpary :)

sabrez

Zadomawiam się
Tak z ciekawości - na jak długo musiałeś zostawić samochod w ASO? Rozumiem, że wciąż dążą do rozwiązania problemu?
No i tu jest ciekawostka - przyjechałem i zostawiłem auto rano, wydali mi go około południa, bo brak kół na stanie... postawili diagnozę i "wymienimy przy następnej wizycie" - tak, że muszę tam jechać jeszcze raz

eimi

Pionier e-mobilności
Czy jest ktoś kto ma problem z RWD czy tylko LR?