potrafia, ale imo nie robia tego wystarczajaco efektywnie. do tego klimat w PL mamy jaki mamy, wiec i tarcze/uklad szybciej na niego reaguja. ogolnie, ja uzywam 1P sezonowo.Auta w trybie one-pedal jak najbardziej potrafią używać hamulców. Same.
ID.7? Do Tm3?? Przecież VW jest znacznie bardziej przestronny niż tesla S.liczymy na poważne testybo co jak co ale jest to alternatywa dla Tesli, tylko nie jestem pewien czy 3 czy Y czy raczej obu naraz
Robią to dokładnie tak mocno, jak mocne hamowanie chcesz uzyskać. Jeśli tylko zwalniasz hamulcami (ale nie naciskasz ich mocno) to auto i tak nie zaciska klocków, tylko rekuperuje. One-pedal w żaden sposób nie zwiększa zastosowania rekuperacji - to jest tylko wygoda użytkowania. A delikatne hamowanie czy to hamulcem czy przez puszczenie "gazu" w one-pedal jest traktowane przez samochód dokładnie w ten sam sposób. Jeśli chcesz wyczyścić tarcze z rdzy to wrzuć na N (neutral) i wtedy użyj hamulca. Wtedy użyje tylko klocków, bez rekuperacji.potrafia, ale imo nie robia tego wystarczajaco efektywnie. do tego klimat w PL mamy jaki mamy, wiec i tarcze/uklad szybciej na niego reaguja. ogolnie, ja uzywam 1P sezonowo.
Zobaczymy jaki termin dostawy będzie dla id.7. jak pytałem wczoraj w randomowym salonie VW to 3-4 miesiące, ale nie wiem czy pracodawca ma już zamówione czy nie.liczymy na poważne testybo co jak co ale jest to alternatywa dla Tesli, tylko nie jestem pewien czy 3 czy Y czy raczej obu naraz
Ale gdy go masz, to zawsze możesz wyłączyć. A gdy go nie masz to nie możesz włączyć. Nie twierdzę, że dla każdego to musi być deal breaker. Podrzucam tylko argumenty a wybierający jest dorosłym człowiekiem i niech sam decyduje. Ja bym auta bez one-pedal nie wybrał, ale to nie ma być auto dla mnie.
Auta w trybie one-pedal jak najbardziej potrafią używać hamulców. Same. Tak robi zarówno leaf jak i mach-e. Z kolei gdy naciskasz pedał hamulca to niekoniecznie używasz hamulców. Delikatnie jego naciśnięcie używa rekuperacji. Więc nie do końca rozumiem dlaczego o tym piszesz przy okazji one-pedal.
Kurcze, tego mi brakuje w wielu współczesnych samochodach. Może wreszcie coś się zmienia.Za to zużycie w trasie rewelacja
W Tesli np. nie mogę wyłączyć...(o ile nie dokupię dodatków S3XY)
Can One Pedal Driving in a Tesla be Turned Off?
If One Pedal Driving in the Tesla Model Y and Model 3 is too big of a change for you, you can also turn it off. If you want to turn it off, then proceed as follows:
Here you can choose between two settings: "Low" and "Standard". Standard means that the regeneration is set to strong, thus activating One Pedal Drive, and Low means that the regeneration is set to low and the vehicle drives like an automatic car.
- Tap "Vehicle" in the menu.
- Select "Pedals & Steering".
- Go to "Regenerative Braking System".
Tesla jak to Tesla. Już dawno wyłączyła tą możliwość...więc uwierz mi, że nie mam żadnego wpływu na regenerację w Tesli.
Znowu zabrali? Coś tu nie gra.