Konfiguracja nowego BMW i4 edrive35

ELuk

Pionier e-mobilności
Żaden samochód, kupowany, to nie jest dobry deal. Chyba że prowadzisz biznes pt handel autami. Najlepsze auto to „służbowe” 🤣🤣🤣
Kwestia podejścia, ja kupuje rzeczy użytkowe bo potrzebuje, bo mi się podoba, bo chce … i nie jest to inwestycja.
Inwestycje robię w obszarach dóbr inwestycyjnych.

Garry2012

Nowy na Forum
A widział ktoś z Was ceny nowych aut spalinowych zwłaszcza przed pandemią w USA? W UE auta były przez podatki i cła średnio 2 x droższe. Teraz mamy dziwną sytuację, że ludzie luźną ręką wyciągają 200-300k i kupują elektryczne auto zbliżone gabarytami do Audi A4.

Kupując auto elektryczne na dużej promocji, z dodatkowym rabatem, z dotacją 27k na kartę dużej rodziny w opcji minimum chcemy uzyskać, w jakiś sposób, cenę auta, które w czasie kilku lat mniej straci na wartości. Jak ktoś kupował na początku teslę za 280k to sprzeda ją używaną po kilku latach pewnie za nieco ponad 100k. Czy oszczędność na paliwie i "tankowanie" z fotowoltaiki pokryje te ok. 180k straty?

W Polsce i UE doprowadzamy do sytuacji, że czymś normalnym jest kupienie elektrycznego kompakta za 200-300k czy płacenie za m2 mieszkania "apartamentu" 15-20k. Mnie się podobają auto elektryczne o sportowej sylwetce, ale cały czas się zastanawiam jak kupić auto w stylu BMW i4 żeby potem nie pluć sobie w brodę, po części czekam na spadku cen, mocniejsze wejście Chińczyków i premierę SU7...

michalgti

Nowy na Forum
Witam. Niedawno stałem przed podobnym problemem ;-) Konfigurowałem nowe ix1. Założenia podobne - załapać się na dotacje przy optymalnej konfiguracji. Jest to bardzo indywidualny temat. Wybrałem słabszy motor edrive20, mpakiet, przepiękne koła 20 cali ;-), pakiet innowacji (headup, adaptacyjne reflektory), systemy asystujące plus, szklany dach, białe skóry i dopłaciłem do koloru. Auto miało wyglądać :). Oświetlenie ambientowe było w podstawie i w zestawieniu z jasną tapicerką robi przyjemny klimat. Uważam, iż warto dołożyć do systemów wspomagających kierowcę Professional, wybrać fajny kolor i headup - naprawdę jest bardzo udany. Można rozważyć zwiększenie mocy ładowarki pokładowej do 22KW (AC). Jeśli chodzi o pakiety to zdecydowanie warto przedłużyć gwarancję a odpuścić serwis inclusive. Z uwagi na fakt, iż ciężko przewidzieć jak będzie wyglądał rynek aut elektrycznych za 4 lata wybrałem finansowanie BMW comfort lease i w razie "W" po skończonym kontrakcie oddam auto do salonu. Pozdrawiam

Last edited:

Beep21

Posiadacz elektryka
Dziwnie do tego podchodzisz - zakup każdego auta, tym bardziej nowego to jakiegoś rodzaju strata. Zresztą takie gdybanie nie ma większego sensu, nie masz jeszcze auta a już martwisz się za ile je sprzedasz :D Przez okres jaki będziesz posiadał to auto może stać się tak dużo rzeczy że nie sposób przewidzieć jego wartości za x lat. Dziś nowe auto może kosztować 300k za rok 1mln bo gdzieś wybuchnie wojna i nie będzie baterii / łańcuch dostaw padnie i tak samo w drugą stronę, dziś nowe kosztuje 500k za x czasu cena spadnie do 200k bo np. koszty produkcji i baterii spadną.

Jakbym się martwił o cenę w jakiej odsprzedam auto to żadnego nowego do tej pory bym nie kupił :D

Last edited:

Garry2012

Nowy na Forum
W ostatnich dniach BMW i4 podrożało kilka tysięcy, chyba pakiet BMW repair inclusive do 8k i 12k, więc BMW zamiast zachęcić obniżkami i rabatami do zakupu to zwiększa ceny...

krzyss

Pionier e-mobilności
W ostatnich dniach BMW i4 podrożało kilka tysięcy, chyba pakiet BMW repair inclusive do 8k i 12k, więc BMW zamiast zachęcić obniżkami i rabatami do zakupu to zwiększa ceny...
Wybierz madrze, tesla obnizyla ceny a TM3P HL kosztuje 245brutto 😉

Mati4

Zadomawiam się
Zamówiłem auto jakiś miesiąc temu i odpuściłem:
Oswietlenie ambiente,
Zestaw nagłośnienia HK oprócz ceny zabiera przestrzeń bagażowa,
Headup bo nie lubię,
Szyberdach,
Duże koła, mam 18’ chociaż kusiły 19’.
Jak samochód ma być budżetowy to wszystkie dodatki typu shadowline, ozdobne listwy i Mpakiety nie wchodzą w grę.
Uważam że pakiet innowacji i dostęp bezkluczykowy to taki must have.

Beep21

Posiadacz elektryka
Yup, to nagłośnienie HK nie wiele robi różnicy jak ktoś wybierze pośrednią wersję (nagłośnienie HiFi)

Anderus

Zadomawiam się
Zamówiłem auto jakiś miesiąc temu i odpuściłem:
Oswietlenie ambiente,
Zestaw nagłośnienia HK oprócz ceny zabiera przestrzeń bagażowa,
Headup bo nie lubię,
Szyberdach,
Duże koła, mam 18’ chociaż kusiły 19’.
Jak samochód ma być budżetowy to wszystkie dodatki typu shadowline, ozdobne listwy i Mpakiety nie wchodzą w grę.
Uważam że pakiet innowacji i dostęp bezkluczykowy to taki must have.
Jaki czas masz oczekiwania?