Zwiększenie mocy przyłączeniowej - EON/Stoen

sylwiusz

Nowy na Forum
Cześć, powolutku przymierzam się do zrobienia odpowiednich warunków pod ładowanie w moim garażu. Obecnie moc przyłączeniowa jak i umowna to 10 kW, czyli za mało na ładowanie 11 kW + zasilanie domu. Mam też PV 3 kW, którą w niedalekiej przyszłości będę chciał rozbudować o około 4 kW. O jaką nową moc przyłączeniową sugerujecie wystąpić? Myślałem o po prostu 20 kW, bo i tak PV za dnia załatwi część mocy do ładowania samochodu, w nocy zaś mało co jest włączone w domu. Czy lepiej dać trochę zapasu i wnioskować o 21-25 kW od razu?

daniel

Señor Meme Officer
To jeszcze jedno mały pytanie - na ile przed planowanym zakupem BEVa składać wniosek o podniesienie mocy i jakich kosztów (jednorazowych a potem stałych) można się spodziewać? Koszty stałe to chyba zwiększą się tylko jak podniosę moc umowną jak mniemam?
Tego musisz poszukać na stronie operatora (chyba że sprzedawcy?). Na pewno coś się płaci za każdy 1kW podniesienia mocy jeśli przekroczysz moc przyłączeniową (czyli dali grubsze kable, ale mniejszy bezpiecznik, więc wystarczy wymienić bezpiecznik).
Ewentualnie zadzwoń na infolinię to powinni mieć taką informację.

Ev3

Pionier e-mobilności
To jeszcze jedno mały pytanie - na ile przed planowanym zakupem BEVa składać wniosek o podniesienie mocy
Zależy, im szybciej tym lepiej.
Może i rok potrwać, a jak nie będzie warunków, to kilka lat.

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
To jeszcze jedno mały pytanie - na ile przed planowanym zakupem BEVa składać wniosek o podniesienie mocy i jakich kosztów (jednorazowych a potem stałych) można się spodziewać? Koszty stałe to chyba zwiększą się tylko jak podniosę moc umowną jak mniemam?
Jak najszybciej. 80-100zł za kW dodatkowej mocy przyłaczeniowej jednorazowo.
1. Składasz wniosek
2. Dostajesz warunki w ciagu miesiaca gdzie masz już określone terminy i kwote
3. odsyłasz że akceptujesz warunki i płacisz
4. wymieniaja zabezpieczenie w ciagu miesiąca lub czekasz klilka lat na modernizację aby dało się dostarczyc zwiekszona moc:)

Taka ciekawostka, w przypadku stacji ładowania(duża moc) na warunki czeka się do 6 miesięcy. Firmy narzekają ze nie można sobie pójść i zapytać się gdzie będzie się łatwo przyłączyć tylko trzeba grać w statki i czekać pół roku na odpowiedż "trafiony"(da się szybko podłaczyć) czy "pudło"( trzeba czekać wiele lat)

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
Jak najszybciej. 80-100zł za kW dodatkowej mocy przyłaczeniowej jednorazowo.
1. Składasz wniosek
2. Dostajesz warunki w ciagu miesiaca gdzie masz już określone terminy i kwote
3. odsyłasz że akceptujesz warunki i płacisz
4. wymieniaja zabezpieczenie w ciagu miesiąca lub czekasz klilka lat na modernizację aby dało się dostarczyc zwiekszona moc:)
Właśnie, czeka się conajmniej miesiąc, bo uzgadniają pracę z innymi instytucjami, muszą zgłosić planowane wyłączenie prądu, a to dużo papierów na to idzie w różne miejsca. A górnej granicy nie ma. ;)
W razie czego jeśli nie będziesz miał odpowiedniej mocy to możesz zrobić wallbox i zmniejszyć mu prąd do 6A co da Ci 4kW na 3 fazach. Dom ciągnie poniżej 6kW raczej.
Nawet możesz zrobić sobie 7kW i pamiętać żeby nie włączać w nocy czajnika jeśli samochód się ładuje.

zibizz1

Pionier e-mobilności
U mnie 3 razy juz wymieniali zabezpieczenie i zawsze robią to pod napięciem zeby nie wchodzić w procedury planowanych wyłaczeń bo by się nie wygrzebali z papierkologii

daniel

Señor Meme Officer
U mnie 3 razy juz wymieniali zabezpieczenie i zawsze robią to pod napięciem zeby nie wchodzić w procedury planowanych wyłaczeń bo by się nie wygrzebali z papierkologii
Ale to chyba samo zabezpieczenie? Czy przewody też?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ale to chyba samo zabezpieczenie? Czy przewody też?
Tak, samo zabezpieczenie. Po koleji odkręca 3 linki i przekłada do nowego trzymając szczypcami.

sigg

Posiadacz elektryka
Hej, podłączę się do tematu.

Kupiłem działkę, gdzie poprzedni właściciel miał 10kW. Ja na umowie dostałem propozycję 17kW, 400V, 3 fazy, 32A

Planuje tam budowę domu około 100m2 z:
- stacją ładowania 11kw
- pompą ciepła
- klimatyzacją
- kuchenką indukcyjną

+ standardowe AGD jak lodówka, audio itp.

Na jaką moc przyłączeniową powinienem to zwiększyć?

Bronek

Pionier e-mobilności
To wystarczy dla 11 kW mocy ładowania i będzie OK
Ale wiadomo że może byc więcej np 40A zabezpieczenia na fazie .
Niemniej to jest wystarczające jak podzielisz urządzenia na poszczegolne fazy.
Evse 11 kw dzielisz na 3 itd
PC jaka ? 1 faza ? Itp
Czysta matematyka

abes99

Posiadacz elektryka
IMHO, jeśli jest możliwość (przyłącze podoła) - bierz więcej. To jest jednorazowa opłata za zwiększenie mocy. Przy 17kW jak odpalisz 11kW ładowania auta to zostaje 6kW, po 2kW na fazę. Czajnik, piekarnik, pralko-suszarka i już się robi wąsko. I to zakładając, że faktycznie wszystko dobrze podzielone na fazach. Sama indukcja może wziąć ok. 7kW (2 fazy z reguły). A jak odpali grzałka w PC? Albo wstępna grzałka powietrza w centrali wentylacyjnej? Jak podgrzewana woda? Z PC + zasobnik? Niektórzy preferują przepływowy podgrzewacz blisko miejsca poboru zamiast grzać cały zasobnik, a to już min. 18kW dla w miarę komfortowego użytkowania. Albo dojdzie drugi elektryk i będziesz chciał ładować oba?

Tak więc to teoretycznie starczy, ale z czasem może być upierdliwe. Szedłbym w 50A/26kW, które chwilowo będzie można "przeciążyć" do okolic 30kW. Choć Tauron już np. pilnuje przekraczania mocy, są widoczne w ich aplikacji. Ja jestem zwolennikiem teorii brać, póki dają. Sam się zastanawiam nad zwiększeniem naszego 26kW, zimą spokojnie dobijam do 24kW (choć mamy 18kW w elektrycznych podłogówkach, ale przeważnie nie chodzą wszystkie na raz)...