GC HABU grzeje się wtyczka po stronie gniazda 3f.

TDEV

Zadomawiam się
Witam serdecznie.
Jak w temacie, problem, że tak się grzeje aż trudno chwycić by wyjąć z gniazda. Myślę, że tak nie powinno być. Co z tym zrobić?

6a8

Posiadacz elektryka
Witam serdecznie.
Jak w temacie, problem, że tak się grzeje aż trudno chwycić by wyjąć z gniazda. Myślę, że tak nie powinno być. Co z tym zrobić?
Jeżeli się trochę znasz na elektryce ( bo tu nie ma żartów - napięcia międzyfazowe ! ), to sprawdź ( oczywiście na wyłączonym zasilaniu ) czy w gniazdku nie ma luźnych połączeń, i czy ktoś Ci czasem tego nie zrobił na przewodach 1.5 mm2. Jeżeli się nie czujesz na siłach, to poproś zawodowego elektryka o sprawdzenie. Jak szybko to się nagrzewa od startu ładowania ?
Problem może też leżeć we wtyczce habu, aby to sprawdzić, to najprościej by było pożyczyć od kogoś sprawne EVSE 3-fazowe i zrobić testowe ładowanie.

Edit : oczywiście, można też w drugą stronę Twoje habu w innym gniazdku.

Swoją drogą to dziwne że habu nie wykrywa takiej temperatury, bo to chyba tak z 50-60 stopni ?

Last edited:

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Witam serdecznie.
Tylko wtyczka GC się grzeje?
Sprawdzić, czy nie grzeje się gniazdo do którego jest wpięta.
Jakie przewody dochodzą do gniazda? Aluminiowe?

TDEV

Zadomawiam się
Jeżeli się trochę znasz na elektryce ( bo tu nie ma żartów - napięcia międzyfazowe ! ), to sprawdź ( oczywiście na wyłączonym zasilaniu ) czy w gniazdku nie ma luźnych połączeń, i czy ktoś Ci czasem tego nie zrobił na przewodach 1.5 mm2. Jeżeli się nie czujesz na siłach, to poproś zawodowego elektryka o sprawdzenie. Jak szybko to się nagrzewa od startu ładowania ?
Problem może też leżeć we wtyczce habu, aby to sprawdzić, to najprościej by było pożyczyć od kogoś sprawne EVSE 3-fazowe i zrobić testowe ładowanie.

Edit : oczywiście, można też w drugą stronę Twoje habu w innym gniazdku.

Swoją drogą to dziwne że habu nie wykrywa takiej temperatury, bo to chyba tak z 50-60 stopni ?
Instalacja zrobiona przez fachowca. Sprawdzę w innym gnieździe. Grzeje się chyba szybko, ale tylko wtyczka bo gniazdo nie bardzo. Przewód 2'5kwadrat.

6a8

Posiadacz elektryka
Instalacja zrobiona przez fachowca. Sprawdzę w innym gnieździe. Grzeje się chyba szybko, ale tylko wtyczka bo gniazdo nie bardzo. Przewód 2'5kwadrat.
Jak wtyczka, to serwis habu powinien Twoim przyjacielem być :)
PS : ci "fachowcy" to często niestety z fachem nie mają wiele wspólnego :confused:

Witam przyczyn może być kilka
podaj proszę SN tej sztuki. Grzeje się i zatrzymuje ładowanie z błędem 05?
A i czy na pewno jest poprawnie dopięta i czy obciążalność prądowa gniazda jest zgodna z ustawieniem prądu ładowania (lub większa).??Pozdrawiam

inter

Pionier e-mobilności
Ja po zakupie Habu zrobiłem testowe ładowanie. 3h z max mocą ciut ponad 11kw. Wtyczka zrobiła się ledwo wyczuwalnie ciepła. Nawet zaciski w rozdzielni sprawdzałem pirometrem. Max na zaciskach było 40st. 'Siła' zrobiona na 2.5mm2 (takie minimum). Gniazdo chyba będę przenosić wiec dla świętego spokoju nowy kabel położę już 4mm2.
2,5mm2 to jest optimum, grubszy kabel nic nie da, chyba że masz aluminiowy.

PiotrP

Nowy na Forum
U mnie GC Habu podziałało wczoraj doskonalenie 30 minut i wyrzuciło zabezpieczenie w rozdzielni. Włączyłem pierwszy raz ładowanie na medium i ładowało ok 20min. Wypiąłem i zaktualizowałem soft w ładowarce, włączyłem ładowanie na max 11kw i po 5 minutach wywaliło zabezpieczenie. Teraz ładowarka martwa przy każdym wpięciu do gniazda wyrzuca zabezpieczenia.
Zarówno ładowarka jak i instalacja użyta wczoraj pierwszy raz na świeżutkim 3 HL

Oliviakrk

Posiadacz elektryka
To masz wadliwa sztukę. Zdecydowanie wyślij na naprawę gwarancyjną. Tak nie powinno być.

Ja wczoraj ladowalam auto ponad 3h na High. Wtyczka 3f była dość ciepła, kabel był ciepły, gniazdo 3f było chłodne.

PiotrP

Nowy na Forum
To masz wadliwa sztukę. Zdecydowanie wyślij na naprawę gwarancyjną. Tak nie powinno być.

Ja wczoraj ladowalam auto ponad 3h na High. Wtyczka 3f była dość ciepła, kabel był ciepły, gniazdo 3f było chłodne.
Mam nadzieję. Napaliłem się na GC habu, bo fajny produkt i w końcu coś polskiego. Licze że sklep wymieni na nowy model w ramach rękojmi i że wszystko będzie ok