Przyłącze 20A - Ładowarka + Mieszkanie na jednym zabezpieczeniu

kaktus

Posiadacz elektryka
Cześć, planuję instalację wallboxa Tesli w hali garażowej budynku wielorodzinnego. Pojawiło się kilka problemów:

1. Zabezpieczenie przedlicznikowe 20A czyli okolo 13kw podczas gdy pracująca w pełni ładowarka 7.4 + mieszkanie mogą przekroczyć to zabezpieczenie. Próbował ktoś rozwiązać ten problem przy pomocy licznika inteligentnego Neurio W2 lub alternatywnych rozwiązań?

2. Brak internetu i praktycznie zerowa szansa na doprowadzenie tam jakiegokolwiek sygnału radiowego/wifi. Zastanawiam się czy korzystając z potrzeby instalacji dodatkowego licznika nie ma możliwości przesłania po tej samej skrętce internetu? Niestety nie udało mi sie znaleźć rozwiązania które posiada takie możliwości, ale może ktoś już badał podobny temat?

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Jak będziesz ładował nocą to spoko nawet 11kw możesz ciągnąć. Ja bym podniósł moc jeśli jest taka możliwość. Nie wiem jak masz daleko od mieszkania do miejsca postojowego ale jest szansa że uda się po PLC puścić internet.

kaktus

Posiadacz elektryka
Jak będziesz ładował nocą to spoko nawet 11kw możesz ciągnąć. Ja bym podniósł moc jeśli jest taka możliwość. Nie wiem jak masz daleko od mieszkania do miejsca postojowego ale jest szansa że uda się po PLC puścić internet.
Około 100-120 metrów. Kilka pięter i spora odległość do miejsca postojowego. Podniesienie mocy jest opcją natomiast to już nie zależy ode mnie.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Około 100-120 metrów. Kilka pięter i spora odległość do miejsca postojowego. Podniesienie mocy jest opcją natomiast to już nie zależy ode mnie.
W takim wypadku bardziej opłacalne może być nowe przyłącze do miejsca postojowego, ale wtedy o internecie zapomnij raczej, chyba że Ci jakiś lokalny dostawca podciągnie ;-). Co do internetu to jakbyś mógł się podłączyć po PLC po obu stronach kabla to myślę że dało by radę puścić sygnał. Gdybym ciągnął kabel to pewnie jednak skrętkę bym dał przy okazji, tylko nie każde urządzenie będzie działać dobrze na tak długim kablu.

Dyzio

Zadomawiam się
ja mam akurat 25A w mieszkaniu i pociągnięte od licznika 11kw do komórki lokatorskiej przy miejscu parkingowym, ale i tak ładuje po 22:00 ( i tak w mieszkaniu miałem taryfę G12W ) na 6-7kw i przestrzegam aby po 22 nie gotować na indukcji. W Aucie ustawione jest godzina rozpoczęcia ładowania w tej lokalizacji. JAk również chyba można na stałe ustawić moc

Mam na tych 25A , przyłącze 11kw w hali , indukcję, piekarnik, klimatyzator ale raczej nigdy nie uruchamiałem nic jednocześnie, bo bezpieczniki wywali przy liczniku :)

kaktus

Posiadacz elektryka
A próbował ktoś z tym Neurio W2? Jeśli dobrze rozumiem to urządzenie, to ono powinno dynamicznie rozdzielać moc i zmniejszać użycie prądu przez Wallboxa w momencie gdy zużycie w mieszkaniu rośnie. On też wymaga skrętki pomiędzy Neurio oraz Wallboxem po której się oba komunikują, tylko jeśli dobrze rozumiem, Neurio nie przesyła tą skrętką internetu.

Pamiętajcie Panowie że tutaj ciągle ograniczony jestem ustawą o elektromobilności - ona bez głosowania pozwala zainstalować wallbox 7.4 i nie pozwala na instalację żadnych dodatkowych urządzeń, a nawet zwykłego gniazdka 230v na miejscu postojowym w ramach projektu realizowanego na tej podstawie.

adamusek

Posiadacz elektryka
A próbował ktoś z tym Neurio W2? Jeśli dobrze rozumiem to urządzenie, to ono powinno dynamicznie rozdzielać moc i zmniejszać użycie prądu przez Wallboxa w momencie gdy zużycie w mieszkaniu rośnie. On też wymaga skrętki pomiędzy Neurio oraz Wallboxem po której się oba komunikują, tylko jeśli dobrze rozumiem, Neurio nie przesyła tą skrętką internetu.

Pamiętajcie Panowie że tutaj ciągle ograniczony jestem ustawą o elektromobilności - ona bez głosowania pozwala zainstalować wallbox 7.4 i nie pozwala na instalację żadnych dodatkowych urządzeń, a nawet zwykłego gniazdka 230v na miejscu postojowym w ramach projektu realizowanego na tej podstawie.
są rozwiązania które działają bez konieczności komunikacji - mierzą napięcie i dynamicznie ograniczają moc - np. nasz polski Accelev (Grid monitoring – immediate load reduction while grid overload detected)- mam do sprzedania jedną sztukę 1F 32A (przeszedłem na 3f Wattpilota). https://accelev.vtech.pl/accelev-chargers/home-chargers/accelev-one/

kaktus

Posiadacz elektryka
Czemu 7,4kW? Może być przecież 10,5kW 3f.
Czy wallbox tesli puści 10.5W - zakładałem że tam albo 7.4 albo 11.
I na taką odległość chcesz ciągnąć z mieszkania kabel do ładowania?
Tak Ci kazali, czy własny pomysł?
Tanio nie będzie.
Czy to nie jest jedyny sposób który pozwoli uniknąć głosowania i podpięcia pod licznik w hali garażowej? Hala jest spora i już 2x pojawiły się problemy z Enea gdy przez kilka msc Enea uważała że hala nie może znajdować się w taryfie dla gospodarstw domowych i naliczała wyższą taryfę za użytkowany prąd. Chcę uniknąć sytuacji że będę od kogoś zależny - wspólnota/enea i wydaje się że kabel pociągnięty od własnego licznika rozwiązuje te problemy. Znasz lepszy sposób na realizację takiego przedsięwzięcia w ramach tej ustawy z pominięciem głosowania (tutaj nie ma szans że to przejdzie w skończonym czasie - praktycznie żadna uchwała nie gromadzi 50% głosów za lub przeciw więc wszystkie są uwalane). Koszt tej instalacji to akurat najmniejszy problem w tym momencie.