TESLA AKTUALIZACJE

Ciechan

Fachowiec
Można rzucić przecież z telefonu WiFi, po lte ostatni update ściągnęło mi w kilka minut. Nie trzeba stać pol godziny na WiFi pod okienkiem mcdrive i ściemniać ze się wybiera hambuksa ;))))

cooler

Pionier e-mobilności
T
bez WiFi przyjdą tylko aktualizacje związane z bezpieczeństwem
To by wyjaśniało dlaczego tak rzadko się upgrade'uje. Poszedłem z telefonem i wystawiłem HotSpota i od razu ściągnęło update 2121.32.21
Wifi domowe tam nie sięga, muszę wystawić coś z drugiej strony domu żeby był w zasięgu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam kilka repaeterów różnych firm. Ssid sieci ten sam i aby nie przełączać sieci np. w smartfonach lub tabletach idąc do WC itp, to apka "Best wifi" zainstalowana na tych urządzeniach, sama przeskakuje do najsilniejszeego sygnału.
Tesla obojętnie gdzie stoi z której strony domu czy w garażu nie ma problemu z zalogowaniem bo ssid jest taki sam.
Tanio i bezproblemowo.
Zresztą od biedy można jakiś byle jaki routter mobilny z byle jaką kartą sim zostawić w aucie lub obok podpięty do usb lub powerbanka.

Doktor

Posiadacz elektryka
Ja mam kilka repaeterów różnych firm. Ssid sieci ten sam i aby nie przełączać sieci np. w smartfonach lub tabletach idąc do WC itp, to apka "Best wifi" zainstalowana na tych urządzeniach, sama przeskakuje do najsilniejszeego sygnału.
Tesla obojętnie gdzie stoi z której strony domu czy w garażu nie ma problemu z zalogowaniem bo ssid jest taki sam.
Tanio i bezproblemowo.
Zresztą od biedy można jakiś byle jaki routter mobilny z byle jaką kartą sim zostawić w aucie lub obok podpięty do usb lub powerbanka.
Ja ostatnio odkryłem coś takiego jak sieć mesh i polecam gorąco, jeżeli ktoś ma problem z zasięgiem wifi w domu lub pracy.

slaveq

Pionier e-mobilności
A ja polecam sieć zrobiona na Access pointach Unifi. APki są zasilane z przewodu ethernetowego więc wystarczy tylko rozrzucić po domu skrętkę jakiejś przyzwoitej klasy i wszystko pięknie działa do 1Gb/sec plus fajne zarządzanie z poziomu przeglądarki.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Ja ostatnio odkryłem coś takiego jak sieć mesh i polecam gorąco, jeżeli ktoś ma problem z zasięgiem wifi w domu lub pracy.
Też polecam, ale to ma znaczenie głównie dla urządzeń mobilnych (zmieniających swoje położenie)
W uproszczeniu różnica między mesh a repeaterami:
- w układzie repeaterów urządzenie przełącza się na mocniejszy węzeł, gdy traci zasięg dotychczasowego
- w układzie mesh urządzenie w ogóle nie przełącza sieci - jest cały czas w jednej sieci, korzystając z najdogodniejszego aktualnie węzła

W przypadku stacjonarnego samochodu w garażu mesh/repeater będzie działał podobnie. Mesh będzie sprawniejszy jeśli samochód pobiera aktualizacje jeżdżąc wokół domu ;)

Ciechan

Fachowiec
nie mówimy tu o zbyt złożonych kwestiach wobec problemu, z jakim się mierzymy? :DDD tzn po prostu z rzuceniem LTE+ z własnego telefonu do Tesli za pomocą hotspota? :)))

ps. nie to, żebym czuł się niekomfortowo, kiedyś zarządzałem działem technicznym u dostawcy internetu, po prostu chyba dyskutując o stawianiu siatki na meshu czy apeków zasilanych z poe, chyba trochę walimy z armat do wróbli ;)))

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
nie mówimy tu o zbyt złożonych kwestiach wobec problemu, z jakim się mierzymy? :DDD tzn po prostu z rzuceniem LTE+ z własnego telefonu do Tesli za pomocą hotspota? :)))

ps. nie to, żebym czuł się niekomfortowo, kiedyś zarządzałem działem technicznym u dostawcy internetu, po prostu chyba dyskutując o stawianiu siatki na meshu czy apeków zasilanych z poe, chyba trochę walimy z armat do wróbli ;)))

Niby postawiłem mesha specjalnie dla Tesli, ale i tak zamierzałem modernizować sieć w domu, a przy okazji mam teraz znacznie lepszy zasięg wifi w niektórych miejscach w domu i przy domu. Warto było.

Ale racja, że specjalnie zmieniać dobre urządzenia, to byłaby przesada.