Daj znać jakie elektryki są dobre, bardzo jestem ciekaw.
Bo ja na Tesli już się przejechałem, słaby zasięg, awaryjne auta, słaby serwis, miesiącami ciągnące się naprawy np przedniej szyby, bagaznika, klapek ładowania itp.
Czy elektryki VW są dobre? A może chińskie? Oglądam kanał Bjorna i na dzień dzisiejszy nie ma nic co było by warte kasy która za nie wołają, ale może coś pominąłem.
Stellantis ze swymi mini bateryjkami też odpada.
Ciekawa strona z różnymi EV i filtrowaniem:
https://ev-database.org/
Załóżmy że szukamy EV jako pierwszego/jedynego samochodu - zaznaczam zasięg >=500km (co najmniej ok. 660 km WLTP czyli zasięg podobny do aktualnej TM3 LR Highland). Poza Teslą i chińskimi samochodami jest... Peugeot e-3008 98kWh Long Range (mały w środku, 4.5m długości) i Volkswagen ID.7 (długi sedan) - oba pomiędzy 200-300k zł. Oprócz tego są BMW i4, Mercedes EQE, itd. - już się zaczyna robić dosyć drogo i właściwie to niewiele osób może sobie pozwolić na taki samochód, w dodatku mający mało popularny i niepraktyczny typ nadwozia czyli sedan. Z czegoś bardziej pojemnego jest Audi Q8 e-tron, z tego co pamiętam da się go sensownie skonfigurować za ok. 400k zł.
Z mniejszych, tańszych aut jako drugi samochód: Dacia Spring, Citroen e-C3, MG4, VW ID.3, Kia EV3. Tutaj Kia EV3 może być sensowną opcją w zależności od cennika.
Niby jest tyle EV na rynku, ale w rzeczywistości większość to auta drogie, duże, z małym zasięgiem (Lexus RZ też do nich należy) albo auta z wątpliwym serwisem (chińskie, Tesla). Jeżeli wykluczy się Teslę, to z konkurencją jest dosyć słabo.