Juniper - czy warto czekać?

sigg

Posiadacz elektryka
realistyczne spostrzeżenia. dlaczego tylko @cooler z forumowych posiadaczy Tesli jest w stanie bez skrępowania podzielić się mniej disneyowską stroną EV? czy to jest kwestia mentalu? czy jest jakaś inna przyczyna? bo widać, że na nowych użtkowników też ma wpływ pułapka Elonowego światka ;)
A czy to kwestia Tesli czy wszystkich EV? Przecież sam przed chwilą zachwycałeś się nadchodzącym Juniperem. Sądzisz, że on pojedzie 600km na jednym ładowaniu?

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
A czy to kwestia Tesli czy wszystkich EV? Przecież sam przed chwilą zachwycałeś się nadchodzącym Juniperem. Sądzisz, że on pojedzie 600km na jednym ładowaniu?
tak, bo już jest przygotowana nowa pułapka Elonowego światka pod jakże amerykańską nazwą Shenxing Plus

ypl

Pionier e-mobilności
Oj nie wiem. Jaki najtańszy spaliniak ma 3 do setki? Myślę, że 500 tys. jak nic i to na welurach 🤣. A potem to to ustrojstwo pali 25 w mieście. Miałem 550 i tankowanie w mieście co 250 km… a w mieście robię 80% przebiegu. Taka T3P to dla mnie ideał. Ja chyba w 6 miesięcy wydałem 35 tys. na paliwo mając 550i. Do tego brak redukcji, zawsze pełna moc, brak biegów, brak wibracji na światłach, brak rozgrzewania, brak studzenia turbin. Petarda.
Hahaha no 550i to miałeś bestie ice ale też taką co trzeba karmić dobrze 😉

ypl

Pionier e-mobilności
realistyczne spostrzeżenia. dlaczego tylko @cooler z forumowych posiadaczy Tesli jest w stanie bez skrępowania podzielić się mniej disneyowską stroną EV? czy to jest kwestia mentalu? czy jest jakaś inna przyczyna? bo widać, że na nowych użtkowników też ma wpływ pułapka Elonowego światka ;)
Chcesz z nami jechać do Włoch? Każdy tutaj wyraża własną opinię. Ja miałem ostatnio mega wkurw na tesle z uwagi na autopilota. Ale uczciwie przyznaje, że jako rodzinka wolimy teslą podróżować do Włoch niż 530ix g31. Bmw to też jest super auto, na narty zimą jechaliśmy bejcą, bo założenie boksa dachowego to jest 2 minuty i 11 sekund z uwagi na reling w g31. Jak mnie tesla wkurwi to uwierzcie mi, że napiszę 😉

chris89

Posiadacz elektryka
Ja latam te BMW teraz i odkąd wsiadłem w ev to nie mogę przestać o tym myśleć, wpierw latałem id3 i id4 po berlinie, już wtedy te 7,5 do setki w id jarało mnie bardziej jak 550i, które miało 4,4. Po prostu ten but od dotknięcia gazu, żadne redukcje, srukcje mnie pozbawiło złudzeń, wcześniej miałem takie olewatorskie podejście. Raczej bym nie kupił elektryka jakiegoś 200 koni za 200 tys. Wolałbym ice. Choć ostatnio sobie hybrydę wypożyczyłem i fantastycznie się latało. Po tych jazdach w Berlinie zacząłem się rozglądać za tesla, byłem też w salonach oglądać Kie, skody, ale szału za te 200-240k nie robiły na mnie. W końcu dorwałem się do tesli w giga factory na jazdy próbne i to był strzał w dziesiątkę. HL RWD był super, ale jak wsiadłem YP to mi kopara opadła jak elastyczny to jest samochód. Od listopada co trzy dni wchodziłem sprawdzić czy już jest juniper czy HLP i jak tylko wrzucili na stronę to od razu rezerwację zrobiłem. Miałem masę mocnych aut, ale tesli nie mogę się doczekać jak małe dziecko bo to nie tylko 500 koni, to inny klimat. Jak z giga factory wsiadłem w swoje 4 letnie g31 to czułem się jakbym do poloneza wsiadł. Nie ta epoka.

I nie oszukujmy się, jakbym latał 1000km co tydzień trasy to bym tym razem 550d kupił, ale ja robię 80% miasto i nie widzę innej opcji jak elektryk. W życiu bym co 200 km się nie ładował w trasie co tydzień bo bym chyba zszedł. Tylko większość co tu marudzi na trasy to trasy robi raz na rok. Przecież Polskę na jednym ladowaniu można wzdłuż i w szerz w sumie objechać.

Wybaczcie składnie, spieszę się spać.

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
Wszystko jest kwestią podejścia.
Ja od 3 lat robię takie tripy po Europie EV, właśnie z powodu odmienności tej podróży.
Już pod domem wsiadając do auta mam wakacje, bawi mnie ta podróż i nie gonię do celu na “zbity pysk”, (to trochę tak jak jazda kamperem na wakacje).
Nawet część tras powtórzyłem BV, a wcześniej robiłem je ICE.
Jak widać @cooler ma inne podejście, ale to jego sprawa i potrzeba. Jak Ktoś na taki styl jak on, to będzie miał takie same dylematy.
Ja ich nie mam i podróżuje mi się wakacyjnie TM3 z radością. 👍