Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

tokwi

Pionier e-mobilności
Koledzy, udała się wam incepcja eKosiarki do mojego mózgu. Dlatego teraz pls o podzielenie się doświadczeniem.

Praktykuję obecnie koszenie trawnika raz na tydzień, zostawiając na 2 tyg małe placki na kwiecistą łąkę stokrotek. Mam tego na godzinkę, więc mnie to cieszy. Cieszą mnie też placki, stokrotki, koniczyna, pszczoły..

Czy możnaby Worxa tak skonfigurować, żeby robił codziennie Wimbledon na 80% powierzchni z kwiatową wyspą, którą przytnie co 2 tyg.? Czy wtedy się zadławi na trawie?

W jaką wysokość trawy może wjechać bezpiecznie?

Czy można konfigurować oddzielnie programowalne strefy cylindryczne (mniejsza strefa lub kilka mniejszych w większej strefie) ?

Jak taki 3 kołowy WORX radzi sobie z kretowiskami kiedy na takie wjedzie?

Czy przy ciągłej pracy kosiarki macie wogóle krety?

Jak kosiarka radzi sobie z odchodami (pies & kot)?

Michal

Moderator
Koledzy, udała się wam incepcja eKosiarki do mojego mózgu. Dlatego teraz pls o podzielenie się doświadczeniem.

Praktykuję obecnie koszenie trawnika raz na tydzień, zostawiając na 2 tyg małe placki na kwiecistą łąkę stokrotek. Mam tego na godzinkę, więc mnie to cieszy. Cieszą mnie też placki, stokrotki, koniczyna, pszczoły..

Czy możnaby Worxa tak skonfigurować, żeby robił codziennie Wimbledon na 80% powierzchni z kwiatową wyspą, którą przytnie co 2 tyg.? Czy wtedy się zadławi na trawie?
Można trochę tak na niby chyba ale raczej raz na tydzień, a nie 2 tygodnie - musiałbyś sobie zrobić strefy i chyba powinno się dać jedną taką strefę kosić tylko raz na tydzień.
Przy czym możesz mu wykluczyć jakiś placek i sam się tam bawić kosiarką albo wrzucać go tam ręcznie raz na 2 tygodnie i odpalać na 30 minut - nie będzie to specjalnie trudne.
Ja akurat mam na rabatach tyle kwiatów, krzewów i trzew, że na trawniku więcej mi nie potrzeba :)

Kosi max na wysokość 6cm, w instrukcji jest, że trawa nie powinna być wyższa niż 10 cm.

Czy można konfigurować oddzielnie programowalne strefy cylindryczne (mniejsza strefa lub kilka mniejszych w większej strefie) ?
Jak pociągniesz kabel ograniczający, tak będzie kosić. Da się kablem zrobić strefy.

Nie wiem, nie mam kretowisk. Zakładam, że nieraz wjedzie, nieraz przywali i się wycofa, a nieraz zablokuje na takim. Ludzie tutaj pisali, że krety się wyprowadzają jak jest taki worx, więc jest szansa, ze to będzie tylko tymczasowy problem. Ja nie wiem, mam łownego kota :)

Pisali wcześniej, że nie.

Mój kot unika, podobno nawet jak wjedzie na ogon koto to nic nie zrobi, bo ostrza się chowają przy uderzeniu. Były gdzieś filmiki w necie. Może ewentualnie naciąć naskórek ale po takim jednym razie kot/pies powinien się nauczyć unikać. Mój kot i tak pokłada się po krzakach, a nie na trawie, więc raczej nie ma problemu.

vwir

Pionier e-mobilności
Nie. Można ustawić żeby tam rzadko startował (minimum to 10% czasu) ale jeśli kosząc inny obszar tam wjedzie to wjedzie i skosi. Lepiej ten obszar zupełnie wykluczyć i kosić co 2 tygodnie ręcznie.

Niemalże dowolną, ale jeśli będzie zbyt długa to zrobi Ci siano na trawniku. Nie polecam.

Nie. Strefy mają sens gdy nie mają części wspólnej. Jeśli są jedna w drugiej to kosząc tą większą skosi też mniejszą.

Przejedzie i zrówna z trawnikiem. Nic mu nie jest.

Nie.

Roz...ala je po całym trawniku. Ja co 3-4 tygodnie dokaszam zwykłą kosiarką jakieś detale (tam gdzie nie wpuszczam landroida) i wtedy staram się też "pozbierać" tą kosiarką odchody.

krzyss

Pionier e-mobilności
M700 ma 4 noże tnące a M500 ma 3 noże tnące. Tak przynajmniej było gdy kupowałem swojego landroida. Na 150-200m2 kupowanie Landroida M700 to spory overkill. S300 spokojnie Ci to obskoczy.
Teraz chyba wszystkie maja trzy noze, zreszta nie kupilem i juz podniesli cene o 70€ prawie 😂 wiec znow bede myslal he he

tokwi

Pionier e-mobilności
Wyłącznik w ziemi, podczas deszczu? Na dłuższą metę czarno to widzę.
Tam w jednym komentarzu ktoś napisał o przełączniku, ale ten pomysł nie jest oparty na przełączniku. Oparty jest na takim poprowadzeniu pojedynczego drutu, żeby zbudować strefy poprzez odpowiednie wygięcie drutu, aby powstały dławiki o szerokości 15 cm.

Jak zrozumiałem zasadę wybierania stref, to robot wyjeżdżając z bazy jedzie dokładnie nad drutem nie zwracając uwagi na dławiki i po odpowiedniej odległości obraca sie w lewo i kosi juz strefę w której się znajduje. W aplikacji ustawia się wcześniej prawdopodobieństwem wyboru danej strefy do koszenia.

Czyli zamiast tego hardwarowego przełącznika, wybieranie stref jest czysto programowe.
Dajmy na to Z1 (trawnik) Z2 (trawnik z kwiatkami lub plac pod jabłonką).

Wtedy żeby kosić wszystko ustawiam obsługę stref
Z1 - 50%
Z2 - 50%
Gdy nie chcę pod jabłonką w apce Z2 zmieniam na 0%

Czy ktoś na forum ma konfigurację ze strefami i mógłbym sie skontaktować na prv. Jakkolwiek to zabrzmi, mam pytania jak najlepiej pociągnąć drut.

Michal

Moderator
Dodam jeszcze jakieś statystki mojego landroida M700 plus po kilku dniach.
Trawnik 500 m2 o obwodzie 150 m.
Kosiarka leżała w garażu od grudnia do 09.06.2024.
Pierwsze koszenie - nie całe 2 godziny zużycie 100-32%.
Kolejne już 3 godziny i 100-29%.
Po o pierwszej większej kalibracji baterii (100-9-100%) przez takie 3 godziny zjada tylko 100-37% baterii, a przez 4 godziny 100-9%.

Muszę powiedzieć, że wygląda to całkiem nieźle - tnie bez międzyładowania i nie widzę nigdzie zarośniętej trawy.
Jedyne co mi się nie podoba, to, że jak kosiarka ma ustawione koszenie 12-15, i popada deszcze powiedzmy o 11:30, to zamiast przesunąć koszenie o czas schnięcia i zacząć kosić później ale 3 godziny, ona po prostu kosi do 15, niezależnie od godziny rozpoczęcia. Widać to wczoraj 13:45-15:00. Durne to.
Screenshot_20240613-225900.png

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie durne , bo Tesla ma durniejszy planer .
Godzina kończąca jest po to aby nie zawracala tulka np bawiåcym sie dzicom itd .
Moja stara dala,sie odpalic z wifi ręcznie
Ja olewam deszcz , bo trawa i tak przez kilka godzin nie wyschnie . Przerwa po deszczu to z 30 minut.
Ale i tak nie wyjedzie jak czujnik mokry