Przydomowe elektrownie wiatrowe

Przemmo

Posiadacz elektryka
Cześć wszystkim,

Za zgodą @Łukasz Bigo umieszczam informacje o rozwiązaniach, którymi zajmuje się moja firma - to przydomowe elektrownie wiatrowe o mocach 2-50 kW, które w Polsce uzyskują coraz więcej zainteresowania wśród klientów indywidualnych i firmowych.

Krótko mówiąc - elektrownie wiatrowe to bardzo dobre uzupełnienie do PV, które pomaga w całorocznym zaspokajaniu potrzeb energetycznych domów, w tym oczywiście ładowarek do EV. W ciągu kilku tygodni ruszy specjalny program dotacji, co pozwoli obniżyć koszty i dodatkowo podniesie atrakcyjność takich instalacji.

Jeśli temat Was zainteresuje to zadawajcie też pytania tutaj, postaram się na bieżąco na wszystko odpowiadać.

Pozdrawiam,
Przemek

Last edited by a moderator:

carinus

Fachowiec
Oprócz wypowiedzi sceptyków i optymistów istnieje ocena sytuacji w wykonaniu realistów. Ci realiści jednoznacznie mówią że oprócz rejonów nadmorskich i Śnieżki małe wiatraki na niskich wysokościach nie mają żadnego sensu ekonomicznego.

Przemmo

Posiadacz elektryka
To właśnie jest jeden z mitów. Mamy wyniki produkcji z różnych miejsc, kluczowa jest konkretna lokalizacja a nie obszar Polski. Mamy np. dwie elektrownie 10 kW w Gołdapi, odległość ok. 15 km od siebie, jedna potrafi dobrego dnia zrobić 30 kWh a druga 100 kWh. Ten sam sprzęt, ten sam instalator, ale znacząco różne otoczenie. I nie wszędzie jest sens stawiania, pionowe się nie zwrócą, małe wiatraczki na dachu też niewiele wyprodukują.

Michal

Moderator
Czy możesz podać ich statystki dziennie dla całego roku? Wrzucić jakiś wykres? To, że zdarzył się jakiś jeden dzień, kiedy zrobiły dużo, niewiele mówi. Minimum dla mnie to produkcja miesięczna w ciągu roku. Bez tego nie ma o czym rozmawiać ;)

Przemmo

Posiadacz elektryka
To dane z 2 ostatnich lokalizacji, jedna uruchomiona w lutym druga w marcu. Lokalizacje średnio dobre. Mamy różne sterowniki i nie wszystkie są na szybko online, jak zdobędę dane z innych lokalizacji to też podrzucę.

Attachments

• b673ba44-99bf-4379-bfb9-2a3061af1d35.jpg
    b673ba44-99bf-4379-bfb9-2a3061af1d35.jpg
    213,3 KB · Liczba wyświetleń: 52
  • 74d3d7ed-da19-4cbd-9a7c-9af80fa48cb0.jpg
    74d3d7ed-da19-4cbd-9a7c-9af80fa48cb0.jpg
    143,5 KB · Liczba wyświetleń: 49

Przemmo

Posiadacz elektryka
Wrzucam też dane statystyczne dla kilku lokalizacji w Polsce ze średniorocznym rozkładem wietrzności oraz wykresem pokazującym ile w danej lokalizacji powinna wyprodukować dana turbina (przy założeniu, że konkretna lokalizacja w danym obszarze nie jest ograniczana przeszkodami typu lasy, wysokie domy, itd.).

Attachments

• rozklady.jpg
    rozklady.jpg
    89,2 KB · Liczba wyświetleń: 44
  • rozklady2.jpg
    rozklady2.jpg
    140,1 KB · Liczba wyświetleń: 44

slaveq

Pionier e-mobilności
Czy macie jakieś wyceny takie elektrowni? Potrzebuję jakieś 2 MW rocznie dodatkowej produkcji żeby zbilansować samochody a nie mam już miejsca na panele za to mieszkam na niczym nie osłoniętej górze i takie coś u mnie myślę, że by się sprawdziło.