Przydomowe elektrownie wiatrowe

Przemmo

Posiadacz elektryka
Ale cena pradu bez oplat przesylowych jest raczej sporo nizsza, i nie bedzie nawet po proponowanych podwyzkach tak wysoka.
Dotacje juz sa ?
No tak, ale liczymy zysk dla osób, które muszą kupować prąd i płacić wszystkie opłaty.

Przy taryfach dynamicznych będą jeszcze większe możliwości, w tym zarabiania - można będzie kupować prąd gdy będzie tani, ładować magazyn, a sprzedawać przy wysokiej cenie.

Przemmo

Posiadacz elektryka
Ogólnie naszym głównym klientem są rolnicy i różne zakłady, tam gdzie energia jest potrzebna cały rok. Oni też często płacą inne stawki.

Mojemu klientowi instalacja PV 50 kWp przynosiła w ciągu roku 90 tys. zł oszczędności.

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
Jak wygląda sytuacja z drzewami na działce?

Mam działkę w linii prostej kilka km od morza, ale od wschodu i południa drzewa około 30m wysokie. Od zachodu pusto, od północy drzewa jeszcze do 10m.

Czy w takim miejscu ma to sens?

Filonski80

Fachowiec
Bardzo ciekawy temat. Mam instalację fotowoltaiczną o mocy 5 kW. Zwykły falownik firmy Foxess Rozliczanie w systemie net-metering. Nie będę jej rozwijał ze względu na duże napięcie w sieci, które powoduje wyłączanie falownika. Dlatego mam dwa pytania:
1. Czy możliwe jest dodanie turbiny wiatrowej do mojej instalacji fotowoltaicznej bez utraty rozliczania w net-metering?
2. Czy możliwe będzie skorzystanie z programu moja elektrownia wiatrowa bez utraty rozliczania w net-metering?
:)

Przemmo

Posiadacz elektryka
Jak wygląda sytuacja z drzewami na działce?

Mam działkę w linii prostej kilka km od morza, ale od wschodu i południa drzewa około 30m wysokie. Od zachodu pusto, od północy drzewa jeszcze do 10m.

Czy w takim miejscu ma to sens?

Może mieć, trzeba sprawdzić jak statystycznie wieją tam wiatry. Napisz z podaniem adresu, nr działki i najlepiej pinezki na google maps, gdzie widzisz możliwość posadowienia słupa. Podaj też Twoje obecne potrzeby (ile Ci brakuje lub ile chciałbyś więcej wyprodukować). Zobaczymy, co nam wyjdzie z szacunków.

Last edited by a moderator:

Przemmo

Posiadacz elektryka
niezła reklama ale jak pokazują statystyki raczej ludzie idą w solary niż elektrownie wiatrowe

Skala nie jest jeszcze duża, ale zapotrzebowanie stale rośnie. Codziennie odbieramy kilkadziesiąt telefonów i maili z pytaniami, na grupie na fb mamy 76 tys. członków, w sieci instalatorskiej jest już kilkadziesiąt firm. Także nie jest to skala PV i nigdy nie będzie, ale to nie znaczy, że to nie ma sensu. Dla wielu osób ma :)

Last edited by a moderator:

Bronek

Pionier e-mobilności
Mając 9,8 kWp PV i jeszcze miesca na dachu na ok 5 kWp.
Ale będąc starym prosumentem jeszcze z 12 lat, z brakiem ok 5 MWh , moze bym się skusił na rozbudowę PVlub odbudowę o wiatrak?
Ale czekam naiwnie być może , na jakieś ruchy z tą kasą z KPO.
.........
A jakie wiatraczki są . Co z pionowym ? Itp.
Jaka przestrzeń i uwarunkowania itd ?
Jestb o czym gadać iod tego jeszcze nikt nie umarł