Przydomowe elektrownie wiatrowe

pmlody

Pionier e-mobilności
Tak - napisz z podaniem adresu, nr działki i najlepiej pinezki na google maps, gdzie widzisz możliwość posadowienia słupa. Podaj też Twoje obecne potrzeby (ile Ci brakuje lub ile chciałbyś więcej wyprodukować).

W niektórych przypadkach instalujemy u klientów stacje pogodowe, które przez kilka-kilkanaście miesięcy mierzą realny wiatr, co pozwala nam jeszcze dokładniej policzyć efektywność instalacji.
Zanim napiszę, czym różnicie się od przeciętnego pana Kazia? Co robicie lepiej, że właśnie was warto wybrać?

Last edited by a moderator:

Przemmo

Posiadacz elektryka
Mając 9,8 kWp PV i jeszcze miesca na dachu na ok 5 kWp.
Ale będąc starym prosumentem jeszcze z 12 lat, z brakiem ok 5 MWh , moze bym się skusił na rozbudowę PVlub odbudowę o wiatrak?
Ale czekam naiwnie być może , na jakieś ruchy z tą kasą z KPO.
.........
A jakie wiatraczki są . Co z pionowym ? Itp.
Jaka przestrzeń i uwarunkowania itd ?
Jestb o czym gadać iod tego jeszcze nikt nie umarł

Na dachu nigdy przenigdy - nawet przy turbinach 2 kW nie ma możliwości, aby nie przenosiły się drgania i hałas. Do tego przy mocowaniu do komina przeważnie z czasem pękają. Turbina 5 kW waży 220 kg, domy nie są po prostu projektowane do przenoszenia takich obciążeń.

Turbiny pionowe niestety się nie zwracają, są za drogie, a produkują max. połowę tego, co poziome. Do tego, aby miały wydajność, muszą być ogromne (stąd też ceny) - turbina pionowa o teoretycznej mocy 10 kW ma 6 m wysokości łopat i waży prawię tonę. Przy poziomej waga to ok. 280 kg, a rozpiętość łopat (koło wiatrowe) to 6,3 m.

Co do uwarunkowań - najpierw sprawdzamy warunki lokalne, plan zagospodarowania, warunki zabudowy. Potem trzeba zrobić badania gruntu (geolog), projekt z adaptacją (fundament do słupa), wystąpić o pozwolenie na budowę. Proces administracyjny to 3-4 miesiące, sama instalacja idzie już szybko.

Napisz z podaniem adresu, nr działki i najlepiej pinezki na google maps, gdzie widzisz możliwość posadowienia słupa. Sprawdzimy co możemy zdalnie i zobaczymy, co nam wyjdzie z szacunków.

Przemmo

Posiadacz elektryka
Zanim napiszę, czym różnicie się od przeciętnego pana Kazia? Co robicie lepiej, że właśnie was warto wybrać?

[mod] Nie sprzedajemy nic na siłę, wielu klientom odmawiamy, bo nie widzimy możliwości instalacji w danym miejscu. Szkolimy instalatorów zarówno pod kątem technicznym, jak i handlowym - mają przekazywać informacje wiarygodne, bez ściemniania.

Produkujemy w Polsce sterownik, który jest kluczowym elementem instalacji wiatrowej, który ma bardzo dużo możliwości i opcji rozbudowy. Turbiny są produkowane dla nas w Chinach z modyfikacjami, które wpływają na ich żywotność i bezpieczeństwo. Współpracujemy z organizacjami branżowymi w celu budowania wiarygodnego rynku, edukacji i ograniczania patologii (krótko mówiąc pomysły niektóych są masakryczne).

Bronek

Pionier e-mobilności
O dachu myślałem ale dla paneli PV.
Dzialka duza jak na warunki miejscowe ok 3600 m2 ale zalesiona itp
Pożyjemy zobaczymy , kto nie ryzykuje szampana nie pije

Przemmo

Posiadacz elektryka
Bardzo ciekawy temat. Mam instalację fotowoltaiczną o mocy 5 kW. Zwykły falownik firmy Foxess Rozliczanie w systemie net-metering. Nie będę jej rozwijał ze względu na duże napięcie w sieci, które powoduje wyłączanie falownika. Dlatego mam dwa pytania:
1. Czy możliwe jest dodanie turbiny wiatrowej do mojej instalacji fotowoltaicznej bez utraty rozliczania w net-metering?
2. Czy możliwe będzie skorzystanie z programu moja elektrownia wiatrowa bez utraty rozliczania w net-metering?
:)
Dotacje mają być też na off-grid, więc można zrobić wtedy zestaw turbina/magazyn i podłączyć jakieś odbiorniki, np. ładowarkę do ev 😉

Przemmo

Posiadacz elektryka
O dachu myślałem ale dla paneli PV.
Dzialka duza jak na warunki miejscowe ok 3600 m2 ale zalesiona itp
Pożyjemy zobaczymy , kto nie ryzykuje szampana nie pije
Niestety zalesienie mocno przeszkadza, ale z drugiej strony to Kołobrzeg... Można by postawić stację pogody i zobaczyć jak wyjdą pomiary.

Bronek

Pionier e-mobilności
Niestety zalesienie mocno przeszkadza, ale z drugiej strony to Kołobrzeg... Można by postawić stację pogody i zobaczyć jak wyjdą pomiary.
Pogadam z Gościem z Kg . Jeszcze kwestia sąsiadow ? Do tej pory nie byli upierdliwi

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Jeszcze trzeba przeanalizować po jakich cenach sprzedaje się energię z PV i z wiatru.
Na nowych zasadach PV mały ma sens, wtedy kiedy jest słonecznie i panele śmigają pełną parą, to wszystkim śmigają , a w słoneczne dni w południe cena energii jest bardzo niska, albo PV są wyłączane. Więc suma wyprodukowanych kwh rocznie jest mało miarodajnym czynnikiem, trzeba policzyć za jaką kasę wyprodukujemy energię. A jak pracujemy w ciągu dnia poza miejscem gdzie PV są zainstalowane to już jest to całkowicie bez sensu. Sprzedajemy za grosze, kupujemy po normalnych cenach z przesyłem, znikoma autoksumpcja.
Co do wiatraków, jak jest wietrzny okres , też ceny energii są niskie, ale z II strony bardziej stabilne żródło prądu, większa możliwość autoknsumcji. Produkuje i zimą i nocą ( przy pompach ciepła ma to sens). Nawet przy EV z paneli narobie prądu od połowy lutego do połowy listopada, ale w skrajnych miesiącach w minimalnych ilosciach. PV przez 3 zimowe miesiące nie produkuje nic praktycznie. przez pozostałe 2 minimalnie.

Najnowsze dyskusje