Przydomowe elektrownie wiatrowe

Michal

Moderator
To dane z 2 ostatnich lokalizacji, jedna uruchomiona w lutym druga w marcu. Lokalizacje średnio dobre. Mamy różne sterowniki i nie wszystkie są na szybko online, jak zdobędę dane z innych lokalizacji to też podrzucę.
Jakie są moce tych lokalizacji?
Proszę podawać więcej dokładnych danych. Czy macie jakieś lokalizację funkcjonujące już pełen rok? Interesuje mnie szczególnie okres zimowy, bo od marca produkcję mam już z PV.

Przemmo

Posiadacz elektryka
Jasne, orientacyjne koszty na dziś:
- 2 kW: 30 tys. zł netto,
- 3 kW: 40 tys. zł netto,
- 5 kW: 60 tys. zł netto,
- 10 kW: 80 tys. zł netto,
- 15 kW: 110 tys. zł netto,
- 20 kW: 140 tys. zł netto.

To wyceny on-grid, hybrydy droższe o ok. 8 tys. zł netto plus koszty magazynu energii. Ceny są na gotowe instalacje (turbina, falownik, sterownik, hamulec, słup z posadowieniem, projekt budowlany, itd.).

Czekamy na dotacje, wtedy ceny wersji 2-5 kW spadną o mniej więcej połowę, a modeli 10-20 kW o 30 tys. zł netto.

Przemmo

Posiadacz elektryka
Jakie są moce tych lokalizacji?
Proszę podawać więcej dokładnych danych. Czy macie jakieś lokalizację funkcjonujące już pełen rok? Interesuje mnie szczególnie okres zimowy, bo od marca produkcję mam już z PV.

Masz oczywiście rację - tutaj obie instalacje to 10 kW. Prześlę później dodatkowe dane.

pmlody

Pionier e-mobilności
Jasne, orientacyjne koszty na dziś:
- 2 kW: 30 tys. zł netto,
- 3 kW: 40 tys. zł netto,
- 5 kW: 60 tys. zł netto,
- 10 kW: 80 tys. zł netto,
- 15 kW: 110 tys. zł netto,
- 20 kW: 140 tys. zł netto.

To wyceny on-grid, hybrydy droższe o ok. 8 tys. zł netto plus koszty magazynu energii. Ceny są na gotowe instalacje (turbina, falownik, sterownik, hamulec, słup z posadowieniem, projekt budowlany, itd.).

Czekamy na dotacje, wtedy ceny wersji 2-5 kW spadną o mniej więcej połowę, a modeli 10-20 kW o 30 tys. zł netto.
Czy jesteście w stanie mi, nie wiem, pomierzyć, policzyć? Ile mniej więcej w mojej konkretnej lokalizacji mam szansę wytworzyć z wiatru? Dokładając panele, wiem, ile mniej więcej wytworzą, jestem w stanie oszacować czy to się zwróci.

Przemmo

Posiadacz elektryka
2kW, sprawnosc pewnie z 50% … to sie zwroci w 80lat ?

W dobrej lokalizacji zrobi 2 MWh rocznie, ale my nie namawiamy w ogóle do tych małych - przy małych turbinach koszty projektu budowlanego i postawienia słupa mocno zawyżają całkowity koszt.

Natomiast przy średnich kosztach energii 1,3-1,5 zł / kWh (dla tych, co przekraczają limity) zysk to jest ok. 2800 zł rocznie, jeśli koszty energii by się nie zmieniały to zwrot 11 lat, z dotacją będzie ok. 7 lat. A wiadomo, że ceny prądu rosną i będą rosnąć, zwrot będzie na pewno szybszy.

Natomiast przy 5 kW (to wg nas rozsądne minimum) mamy już roczny zysk na poziomie 7 tys. zł, czyli bez dotacji 9-10 lat, z dotacją ok. 4-5 lat.

W tych obliczeniach nie uwzględniamy dodatkowych korzyści, np. ulgi termomodernizacyjnej, co dodatkowo skraca zwrot.

Michal

Moderator
Czy jesteście w stanie mi, nie wiem, pomierzyć, policzyć? Ile mniej więcej w mojej konkretnej lokalizacji mam szansę wytworzyć z wiatru? Dokładając panele, wiem, ile mniej więcej wytworzą, jestem w stanie oszacować czy to się zwróci.
Podobno trzeba w każdej lokalizacji po prostu mierzyć wiatr przez rok :) zastanawiam się nad tym właśnie, tylko nie widziałem jeszcze prostego i taniego urządzenia do pomiaru, który dałoby się podpiąć do Home Assistanta. Ktoś widział coś takiego?

Przemmo

Posiadacz elektryka

Tak - napisz z podaniem adresu, nr działki i najlepiej pinezki na google maps, gdzie widzisz możliwość posadowienia słupa. Podaj też Twoje obecne potrzeby (ile Ci brakuje lub ile chciałbyś więcej wyprodukować).

W niektórych przypadkach instalujemy u klientów stacje pogodowe, które przez kilka-kilkanaście miesięcy mierzą realny wiatr, co pozwala nam jeszcze dokładniej policzyć efektywność instalacji.

Last edited by a moderator:

krzyss

Pionier e-mobilności
W dobrej lokalizacji zrobi 2 MWh rocznie, ale my nie namawiamy w ogóle do tych małych - przy małych turbinach koszty projektu budowlanego i postawienia słupa mocno zawyżają całkowity koszt.

Natomiast przy średnich kosztach energii 1,3-1,5 zł / kWh (dla tych, co przekraczają limity) zysk to jest ok. 2800 zł rocznie, jeśli koszty energii by się nie zmieniały to zwrot 11 lat, z dotacją będzie ok. 7 lat. A wiadomo, że ceny prądu rosną i będą rosnąć, zwrot będzie na pewno szybszy.

Natomiast przy 5 kW (to wg nas rozsądne minimum) mamy już roczny zysk na poziomie 7 tys. zł, czyli bez dotacji 9-10 lat, z dotacją ok. 4-5 lat.

W tych obliczeniach nie uwzględniamy dodatkowych korzyści, np. ulgi termomodernizacyjnej, co dodatkowo skraca zwrot.
Ale cena pradu bez oplat przesylowych jest raczej sporo nizsza, i nie bedzie nawet po proponowanych podwyzkach tak wysoka.
Dotacje juz sa ?

Przemmo

Posiadacz elektryka
Podobno trzeba w każdej lokalizacji po prostu mierzyć wiatr przez rok :) zastanawiam się nad tym właśnie, tylko nie widziałem jeszcze prostego i taniego urządzenia do pomiaru, który dałoby się podpiąć do Home Assistanta. Ktoś widział coś takiego?

Nie trzeba, ale na pewno to zwiększa pewność produkcji. Przy czym nigdy nie wiemy, czy badany okres jest statystycznie reprezentywny, więc to nadal nie 100% pewność.