Strzały przy skręcaniu kołami

kristof46

Fachowiec
Aktualizacja.
Po założeniu oryginalnych felg byłem dzisiaj w serwisie i bezproblemowo wymieniono w ramach gwarancji dolne wahacze zawieszenia przedniego.

Tak, dokładnie takie strzały w MYP zgłosiłem w serwisie przy wymianie sprężarki klimatyzacji. Diagnoza - wymiana dolnych wahaczy przednich, umów serwis. Najgorsze jest to, że najpierw jedziesz to zdiagnozują, potem umówią na wymianę, bo nie mają części. Czyli realnie jedziesz 2 razy do wawy... Ja narazie sobie dałem z wymianą spokój, nie zagraża to bezpieczeństwu jazdy, ogarnę kiedyśtam.
Sorry że odkopię ale najpewniej i mnie czeka taki serwis. Odgłosy dokładnie te same przy identycznych ruchach kół co na załączonym filmiku. Jutro wizyta. Zobaczymy co powiedzą i czy mają części na wymianę. Zastanawiam się jednak czy po wymianie robią geometrię? Dla mnie to oczywiste że powinni ją zrobić ale kiedy dzisiaj potwierdzali telefonicznie to już coś się wykręcali że jak auto przejdzie jakiś test to nic nie robą.

PawelY

Zadomawiam się
Sorry że odkopię ale najpewniej i mnie czeka taki serwis. Odgłosy dokładnie te same przy identycznych ruchach kół co na załączonym filmiku. Jutro wizyta. Zobaczymy co powiedzą i czy mają części na wymianę. Zastanawiam się jednak czy po wymianie robią geometrię? Dla mnie to oczywiste że powinni ją zrobić ale kiedy dzisiaj potwierdzali telefonicznie to już coś się wykręcali że jak auto przejdzie jakiś test to nic nie robą.
Witam. U mnie na jednej wizycie wymienili oba wahacze. Co do geometrii to nie wiem ale nie ma problemu na trasie. Zgłaszałem problem z jednym wahaczem a wymienili oba. Zwróć tylko uwagę na to aby nie mieć zainstalowanych np innych felg bo mnie pogonili za pierwszym razem, ale po założeniu oryginalnych nie robili problemu pomimo faktu że przyjechałem na zimowych oponach.

kristof46

Fachowiec
Witam. U mnie na jednej wizycie wymienili oba wahacze. Co do geometrii to nie wiem ale nie ma problemu na trasie. Zgłaszałem problem z jednym wahaczem a wymienili oba. Zwróć tylko uwagę na to aby nie mieć zainstalowanych np innych felg bo mnie pogonili za pierwszym razem, ale po założeniu oryginalnych nie robili problemu pomimo faktu że przyjechałem na zimowych oponach.
Kwestię felg już znam. Nie tylko z opowieści ale doświadczeń bliskich. Sam też wspominałem o tym bo nie zawsze wszyscy w to wierzą. Akurat letnie mam "ich" felgi i opony więc nie będzie problemu.
Co do geometrii to tak pytałem bo mam wrażenie że to powinna być norma przy takiej wymianie. Jak przy zamianie kół zaleca się ją zrobić to co dopiero przy wahaczach. Poza tym nie wiem czy nie mam kierownicy ciut w lewo ustawionej więc mogliby skorygować...choć wiem że ta geometria to w ogóle różnie im wychodzi. Ale to chyba norma serwisów.
Ile trwała taka wymiana?

PawelY

Zadomawiam się
A czy do nieoryginalnych kołpaków w Y też robią pod górkę - czy tylko z felgami?
Dla mnie był szok że do felg się czepneli. Do kołpaków nie wiem ale generalnie potrafią odmowic naprawy bo np podpiąłeś sobie dodatkowy ekran z tyłu lub sexi boo
Kwestię felg już znam. Nie tylko z opowieści ale doświadczeń bliskich. Sam też wspominałem o tym bo nie zawsze wszyscy w to wierzą. Akurat letnie mam "ich" felgi i opony więc nie będzie problemu.
Co do geometrii to tak pytałem bo mam wrażenie że to powinna być norma przy takiej wymianie. Jak przy zamianie kół zaleca się ją zrobić to co dopiero przy wahaczach. Poza tym nie wiem czy nie mam kierownicy ciut w lewo ustawionej więc mogliby skorygować...choć wiem że ta geometria to w ogóle różnie im wychodzi. Ale to chyba norma serwisów.
Ile trwała taka wymiana?
Ok 2 godzin.

PawelY

Zadomawiam się
Dla mnie był szok że do felg się czepneli. Do kołpaków nie wiem ale generalnie potrafią odmowic naprawy bo np podpiąłeś sobie dodatkowy ekran z tyłu lub sexi bottons. Rozmawiałem z serwisantem, i mówił że każde wpięcie się urządzeniem obcym są w stanie wyłapać i zdążą się że np odmówią naprawy inwertera z tego powodu.

Ok 2 godzin.