Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
tym pokrętłem co się ustawia na główym ekranie np -20 - +100% to co właściwie się reguluje?
pytam, bo jak zmieniłem z 90 na 100 to nagle w apce pokazało mi że bateria się naładowała w 2 sekundy z 90% do własnie tych 100%, żeby było jasne, instrukcji jeszcze nie otworzyłem :D
jeszcze jedno, koszenie granicy robi wam co dzień czy też raz na jakiś czas?
No to jednak odpal instrukcję ;) Ustawiłeś ją w ogóle jakkolwiek, czy tylko nacisnąłeś "power"?

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
No to jednak odpal instrukcję ;) Ustawiłeś ją w ogóle jakkolwiek, czy tylko nacisnąłeś "power"?
no coś tam czytałem, ustawiłem pin, godziny i dni koszenia jednak wszystko to było dość intuicyjne więc zaraz po tym nacisnąłem "power" :D
widzę też, że polskie tłumaczenie nie jest "szczęśliwe" jeśli chodzi o funkcję "Border cut"

ale ok te procenty to:

4. Working time adjust
• You can rapidly adjust the work time of the week. The increment /decrement of time will be evenly allocated to required working days.
• Return to main interface.
• Anticlockwise rotate

to activate the working time adjust.
Note: The total time is based on the customize work time, and can be adjusted by gradient of 10%.
• Then rotate

to adjust and short press to confirm

czyli jak to rozumieć skoro można regulować od minus do plus 100%? na ile masz ustawione u siebie?

vwir

Pionier e-mobilności
no coś tam czytałem, ustawiłem pin, godziny i dni koszenia jednak wszystko to było dość intuicyjne więc zaraz po tym nacisnąłem "power" :D
widzę też, że polskie tłumaczenie nie jest "szczęśliwe" jeśli chodzi o funkcję "Border cut"

ale ok te procenty to:

4. Working time adjust
• You can rapidly adjust the work time of the week. The increment /decrement of time will be evenly allocated to required working days.
• Return to main interface.
• Anticlockwise rotate

to activate the working time adjust.
Note: The total time is based on the customize work time, and can be adjusted by gradient of 10%.
• Then rotate

to adjust and short press to confirm

czyli jak to rozumieć skoro można regulować od minus do plus 100%? na ile masz ustawione u siebie?
Jeśli nie zrobisz nic to ustawi taki czas jaki masz domyślnie dla danego obszaru. Jeśli dasz + albo - to zwiększysz/skrócisz czas koszenia. Czyli jeśli domyślnie masz 5h koszenia dziennie to +10% dołoży 30min.

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Jeśli nie zrobisz nic to ustawi taki czas jaki masz domyślnie dla danego obszaru. Jeśli dasz + albo - to zwiększysz/skrócisz czas koszenia. Czyli jeśli domyślnie masz 5h koszenia dziennie to +10% dołoży 30min.
ok już kumam, świetnie to widać w apce, jak wydłuża się i skraca czas koszenia, tam też znalazłem info o tym aby granice kosić nie więcej niż 2x w tygodniu
tylko teraz mam zagwozdkę... czy dobrą kosiarkę kupiłem skoro ona taka głupia
bo wraca do bazy szukając przewodu granicznego i gdy trafi na jedną ze stref, które wyłączyłem to objedzie ją, nie znajdując bazy pojedzie w losowym kierunku, być może do następnej i może tak krążyć w kółko między drzewami (6szt) i dużymi placami z rabatami (3x) aż się podda i nie dojedzie do bazy... no nic będziemy testować i dam znać za jakiś czas jak to wygląda w praniu

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Jak wyłączyłeś strefę? Objechałeś kablem?

Tak jak pisałem - potestuj zanim zaczniesz nadinterpretację ;)
tak wyłączyłem, kablem objechałem jak trzeba każdą ze stref i widzę jak szuka przewodu granicznego, objechał całą strefę (kilkadziesiąt metrów) przy brzegu po kablu myśląc że to przewód graniczny i odbił od następnej, szczęśliwie w kolejnej odbił już do granicy i dojechał do bazy...

vwir

Pionier e-mobilności
tak wyłączyłem, kablem objechałem jak trzeba każdą ze stref i widzę jak szuka przewodu granicznego, objechał całą strefę (kilkadziesiąt metrów) przy brzegu po kablu myśląc że to przewód graniczny i odbił od następnej, szczęśliwie w kolejnej odbił już do granicy i dojechał do bazy...
No właśnie o to mi chodziło - ta jego głupota na dłuższą metę się sprawdza.

6a8

Posiadacz elektryka
Zauważyłem w casto, chyba nowość : Dreame Roboticmower A1, bezdrutowiec, marketingowe parametry są interesujące. Ktoś może się bliżej zapoznawał ?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Działa w oparciu o Lidar jak odkurzacz. Czyli na podstawie odległości od przeszkód potrafi sie zlokalizować. Na pewno spoko tam gdzie jest problem z zasięgiem GPS i jeśli masz trawnik otoczony wyższymi przeszkodami. Jest mała szansa że od czasu do czasu sie zgubi jeśli zmieni się mocno otoczenie.

krzyss

Pionier e-mobilności
A ja poszedlem w koncu po taniosci :)
Cena Worx-a posza w gore a w Lidlu zrobili promke i za 699.- wyrwalem ta tania wersje PMRA i zobaczymy. Kosi juz dwa dni, poprawilem troche przewod i moze bedzie sie to nawet spisywac. Zdecydowanie nie dokosi bokow, ale nawet worx nie pozwala zupelnie zrezygnowac z podkaszarki. Na razie tylko w takim waskim pasku mam problem ze sie potrafi zablokowac, ale bede jeszcze pracowal nad tym.

A jak sie nie spisze to oddam do Lidla i tyle.

Attachments

• IMG_1391.jpeg
    IMG_1391.jpeg
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 35