Ładowanie LEAFa II - tylko z nadprodukcji PV

ClassicGOD

Leaf on the wind
Serwer HA u mnie już stoi,
One of us! One of us!

Jak jeszcze nie próbowałeś to sprawdź dodatek do HA: Node-RED. Bardziej elastyczne i potrafi więcej niż domyślne automatyzacje w HA i ma milion tutoriali na necie.

nabrU

Moderator
Widzę, że jednak ciągnie Cię w kierunku HA (y)

Co do Home Assistanta i integrowania z tym falownika, magazynu, EVSE oraz dostawcy energii czy prognozy pogody to zerknij do mojego 'domowego' wątku (najlepiej od posta #118):

Co może moje EVSE i co raportuje poprzez API do HA masz przykład tutaj:

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli HA to koniecznie zintegruj z Leafem. Używałem tej integracji żeby przerywać ładowanie gdy bateria miała ponad 80% naładowania. Naprawiałem też jakieś bugi w kodzie integracji ;)

neqs

Zadomawiam się
Ciągnie mocno w kierunku HA. Spodobało mi się to bardzo :D dzięki za podrzucenie tematu o EVSE, jeszcze dużo rzeczy widzę przede mną :)

Jak już będzie leaf to na pewno wpadnie integracja z HA :)

Ronin78

Posiadacz elektryka
To jest bardzo życiowa porada o której jakoś nie pomyślałem, żeby w sumie przeliczyć na ile codziennie będę musiał włączyć ładowanie i uruchomić to wg harmonogramu o jakiejś porze dużej produkcji, a ewentualnie gdyby było jakieś zachwianie pogody, zachmurzenie to zawsze można zmienić lub wyłączyć ładowanie w danym dniu. Gdyż przy moich przebiegach raczej codziennie nie będę się musiał ładować w lecie.

Taki dzień jak dzisiaj i to zużycie co miałem jadąc do pracy to zwykłe gniazdko naładuje go tak szybko, że nawet nie zdążysz pobawić się tą instalacją co ją planujesz, ja ładuję jeżdżąc do pracy codziennie, codziennie "małą łyżką", zamiast raz na kilka dni "chochelką".

9,80 kWh/100km
2,94 kWh/30km

Przy 60km na dzień (mój i Twój też przypadek) to aż 6 kWh na dobę trzeba uzupełnić. Wytaczasz grube działa na komara, ale widzę że to bardziej kwestia hobby jak rozsądku więc szanuję :)

Last edited:

adamusek

Posiadacz elektryka
Ja miesięcznie zużywam 600kwh na ładowanie aut - mając dwa auta praktycznie wszystko ładuję z nadwyżki PV. Przy netmeteringu i wielkości obecnej instalacji zabierają mi 30%, zatem 600x12=7200kwh*30%=2160kwh. Licząc po 1zł/kwh jest o co walczyć.
Pewnie docelowo rozbuduję instalację ale trzeba zwiększać autokonsumpcję ;)

nabrU

Moderator
No ale przecież większość napisała: kup E
Taki dzień jak dzisiaj i to zużycie co miałem jadąc do pracy to zwykłe gniazdko naładuje go tak szybko, że nawet nie zdążysz pobawić się tą instalacją co ją planujesz, ja ładuję jeżdżąc do pracy codziennie, codziennie "małą łyżką", zamiast raz na kilka dni "chochelką".

Ależ to prawda, że cegłą można spokojnie ładować przy założeniu, że OP potrzebuje dziennie 50-60km zasięgu. Jest tylko kilka 'ale':
1. Cegły nie da się zintegrować z HA
2. Ładowanie cegłą ma największe straty. Niby to 'darmowa' energia z PV w tym przypadku, ale powinniśmy się uczyć jej nie marnować (jak na przykład nie marnować wody, jedzenia i paru jeszcze innych rzeczy które ludzkość codziennie niepotrzebnie marnotrawi)
3. Jeśli OP zechce jeździć gdzieś dalej i częściej (a to bardzo częsty przypadek w EV) to używanie cegły będzie PITA
4. Przy konkretnym EVSE 11kW i samochodzie, który potrafi ładować się z 3 faz, maksymalnie wykorzysta nawet godzinne rozpogodzenie w pochmurny dzień zimą, bo w tą godzinkę naładuje 11kWh ze słonca, a przy cegle pewnie tylko ok. 2kWh.
5. Gdy na niebie będzie sporo chmurek i generacja będzie spadać poniżej progowego 1,4kW (raczej rzadki przypadek u OP ale może się zdarzyć, zależnie od pogody) sensowne EVSE będzie to potrafiło ładnie ogarnąć. Cegła w tym wypadku (w zależności od sposobu jej 'zachowania' w takim wypadku) będzie się włączać i wyłączać, albo będzie wymuszała przyjście zawodnika aby ją za każdym razem włączyć. Jeśli nawet sama będzie ogarniać przypadek włącz/wyłącz to takie 'pstrykanie' długo jej i wtyczce w gniazdku nie posłuży.

Niestety mimo, że masz sporo racji, to ten konkretny przypadek aż prosi się o EV z możliwością ładowania min. 11kW (czyli nie Leaf niestety) i konkretne EVSE, które zagada z HA i wykorzysta najlepiej potencjał jaki daje 20kWp.

Pewnie docelowo rozbuduję instalację ale trzeba zwiększać autokonsumpcję ;)

I to jest właśnie chore patrząc z punktu widzenia całego systemu energetycznego, który rewelacyjny nie jest.:poop:

Bo zamiast zachęcać do oszczędzania kWh z jednoczesnym zachęcaniem do zwiększania eksportu (czyli oddawania bądź co bądź zielonej energii do systemu: czyli więcej kWh do dyspozycji -> mniej 'czarnej' energii do wyprodukowania -> mniejszy 'carbon intensity') to ludzie instalują coraz większe FV i zużywają coraz więcej energii...

Ronin78

Posiadacz elektryka
I to jest właśnie chore patrząc z punktu widzenia całego systemu energetycznego, który rewelacyjny nie jest.:poop:

Bo zamiast zachęcać do oszczędzania kWh z jednoczesnym zachęcaniem do zwiększania eksportu (czyli oddawania bądź co bądź zielonej energii do systemu: czyli więcej kWh do dyspozycji -> mniej 'czarnej' energii do wyprodukowania -> mniejszy 'carbon intensity') to ludzie instalują coraz większe FV i zużywają coraz więcej energii...
W PL to jest kupa, a w Holandii?
Tam też jest kupa, czy już jest ok?
Tamtejszy net metering jest legitny?

Mało jest w PL zapaleńców na nowe zasady, trzeba będzie je wprowadzić przymusem przy nowych budynkach.
Polak to nie idiota (przeważnie) i kto miał możliwość i finanse to jest na starych zasadach i chociaż raz przez kilkanaście lat nie da się tak bardzo dymać systemowi.

Wogóle co to chory pomysł żeby każdy miał wytwórnie prądu, magazyn energii, zaraz dojdzie własna studnia i oczyszczalnia ścieków, a Państwo w zamian jak sobie to wszystko zaplanujesz i kupisz będzie pobierać haracz za zezwolenie.

Kiedy to wszystko poszło w złą stronę?
Politycy mają nam życie ułatwiać, a je komplikują. Za nasze pieniądze sprawiają że system nas coraz bardziej dyma, super, rewelacja. Czekam na przymus własnego prądu, własnej wody, własnego gazu, własnej kanalizacji i oczywiście będę wzorowo płacił podatki za to że mogę z tego wszystkiego co mi nakazano zrobić korzystać.

nabrU

Moderator
Chyba mnie źle zrozumiałeś Ronin.
Ja się tylko odniosłem do stwierdzenia, że trzeba będzie zwiększać autokonsumpcję i wytłumaczyłem dlaczego uważam to za złe. Ani słowa nie napisałem o net meteringu czy net billingu i w żadnym wypadku nie wplotłem tam polityki :p

Ronin78

Posiadacz elektryka
To może Ty o tym nie pomyślałeś, dla mnie wynikowo to się łączy, niestety. Chory kraj, sorki, uśmiechnięty kraj, co od pół roku wszystkie spółki państwowe notują rekordowe straty. Jedna ekipa lepsza od drugiej, a ludzie nie lepsi w kółko na bandę odszczepieńców (jednych czy drugich) głosować to trzeba mieć zator w mózgu.