ClassicGOD
Leaf on the wind
One of us! One of us!Serwer HA u mnie już stoi,
Jak jeszcze nie próbowałeś to sprawdź dodatek do HA: Node-RED. Bardziej elastyczne i potrafi więcej niż domyślne automatyzacje w HA i ma milion tutoriali na necie.
One of us! One of us!Serwer HA u mnie już stoi,
To jest bardzo życiowa porada o której jakoś nie pomyślałem, żeby w sumie przeliczyć na ile codziennie będę musiał włączyć ładowanie i uruchomić to wg harmonogramu o jakiejś porze dużej produkcji, a ewentualnie gdyby było jakieś zachwianie pogody, zachmurzenie to zawsze można zmienić lub wyłączyć ładowanie w danym dniu. Gdyż przy moich przebiegach raczej codziennie nie będę się musiał ładować w lecie.
Taki dzień jak dzisiaj i to zużycie co miałem jadąc do pracy to zwykłe gniazdko naładuje go tak szybko, że nawet nie zdążysz pobawić się tą instalacją co ją planujesz, ja ładuję jeżdżąc do pracy codziennie, codziennie "małą łyżką", zamiast raz na kilka dni "chochelką".
Pewnie docelowo rozbuduję instalację ale trzeba zwiększać autokonsumpcję![]()
W PL to jest kupa, a w Holandii?I to jest właśnie chore patrząc z punktu widzenia całego systemu energetycznego, który rewelacyjny nie jest.
Bo zamiast zachęcać do oszczędzania kWh z jednoczesnym zachęcaniem do zwiększania eksportu (czyli oddawania bądź co bądź zielonej energii do systemu: czyli więcej kWh do dyspozycji -> mniej 'czarnej' energii do wyprodukowania -> mniejszy 'carbon intensity') to ludzie instalują coraz większe FV i zużywają coraz więcej energii...