Wycieczka - zasugerujcie ciekawe miejsca!

nabrU

Moderator
No tak nie zakumałem, ale ja mało germański jestem :p
No to jak Stelvio na nie i GG na nie, to co z widoczko-przełęczy w rejonie odwiedzić?

nabrU

Moderator
Ciutkę się trasa krystalizuje.
Pierwszy dzień to 625km i nocleg robimy sobie na zwiedzanie Wiednia (ja byłem kilka razy, żona - nie).

W drugi dzień ciągniemy 473km na Ga-Pa i spanko gdzieś w tamtym rejonie.

Dzień 3 (335km) to jazda z Ga-Pa w kierunku jeziora Como poprzez przełęcz Flüela, Davos i przełęcz Splügen. Nocleg planujemy gdzieś na północy jeziora Como (Varenna i okolice), aby łatwo było wyskoczyć na wycieczkę dnia czwartego.

Dzień 4 to 'Passes Loop' bo plan jest 'zaliczyć' przełęcze: Św. Gotarda, Grimsel, Furka i Susten. Niestety na dzisiaj kółko to jest nie do zrobienia bo gdzieś drogi 11, 6 i 19 są pozamykane. Nie wiem czy to jeszcze śnieg czy powodzie (poniżej co dzieje się koło Zermatt):

Dlatego Google Maps nie pozwala mi nawet zwizualizować trasy.

Jak się uda to po tym kółku wracamy nad Como na nocleg.

Dzień 5 (563km) to kierunek na Lazurowe Wybrzeże i Monako i spanko gdzieś w pobliżu miejscowości Rians we Francji:

I potem zostaje nam ok. 1250km 2-3 dni na coś takiego jak poniżej (uwzględnione zasugerowane Gap-Grenoble). Tyle że nie wiem co tam po drodze ciekawego dalej w kierunku Normandii można zobaczyć. Byłem kiedyś w Tours służbowo i było ładnie więc może coś tam. Dajcie jakiś cynk...

nabrU

Moderator
Nie wiem, co cię ciągnie do Gap, ale ja bym przejechał Viaduc de Millau...

Ktoś 'gdzieś indziej' ;) zasugerował mi, że trasa Gap, LaSalette, Grenoble jest fajna (widokowa, zakrętowa?). Choć nie ma parcia, bo po alpejskich przełęczach już zakrętasów będziemy mieli trochę za sobą ;). Więc przyjmę równiez inne sugestie.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Nie wiem o co chodzi z tym GaPa. Przejeżdżałem kilka razy i nic szczególnego nie zauważyłem, ale jak już tam pilnujesz to popatrz na taką trasę (przełęcze, nie autostradami):
GaPa-> Solden ->p.Timmelsjoch-> Merano->p.Stelvio->Bormio (lub alternatywnie Merano->p.Tonale->p.Gavia->Bormio) ->Livigno->p.Bernina->St.Moritz->Chur/Bonaduz->(koniecznie przez Versam, a nie główną 19-ką)->Gilion->p.Oberaplenpass->Furka…

To raczej ciężko zrobić w jeden dzień, ale trasa jest piękna.
Jeśli chcesz to dopisze coś dalej tylko potwierdź pls kierunek.
Dużego Gotarda odradzam chyba.
IMG_1698.jpeg

IMG_1820.jpeg

IMG_8688.jpeg

IMG_8665.jpeg

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Ktoś 'gdzieś indziej' ;) zasugerował mi, że trasa Gap, LaSalette, Grenoble jest fajna (widokowa, zakrętowa?). Choć nie ma parcia, bo po alpejskich przełęczach już zakrętasów będziemy mieli trochę za sobą ;). Więc przyjmę równiez inne sugestie.
Trzeba pamiętać kogo się pyta. Nawet tu w tym wątku masz wyraźne preferencje - jedni wolą miasta inni przestrzeń, góry… trza nałożyć zawsze własny filtr.

Edit: Dla mnie np. Wenecja (byłem ze 2 razy), Florencja, Wiedeń (kilka razy) to miejsca, które “wypda kiedyś zaliczyć”, a te góry to kategoria “nie wolno pominąć”.

Last edited: