Nowe ceny prądu od lipca 24 do końca 2025 roku

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
No od 22:00 masz taryfę nocną - jak o 22:00 zaczniesz pobór energii
Co to znaczy "pobór energii"? Czy np. odbiornik kilka W (np. telewizor w stanie czuwania) wystarczy? Jeżeli tak, to o 22:00 zawsze się zacznie taryfa nocna.
to przez kolejne 8 następujących godzin masz taryfę nocną. W zasadzie ciężko całkowicie wyłączyć zużycie w domu więc głównie będziesz miał tanio w godzinach 22-6
Więc ja wybije godzina 6:00, to mam taryfę dzienną.

Beep21

Posiadacz elektryka
No pobór energii oznacza pobór energii, niezależnie od tego jaka jest jego wielkość, wystarczy że licznik ZE go rejestruje😅 No i tak, jak o 22 zaczniesz pobór to o 6:00 już jesteś na dziennej. Dlatego polecam zastanowić się nad G13, ja lepiej na niej wychodzę niż na G12 - choć to też kwestia bardzo mocno indywidualna

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
No pobór energii oznacza pobór energii, niezależnie od tego jaka jest jego wielkość, wystarczy że licznik ZE go rejestruje😅 No i tak, jak o 22 zaczniesz pobór to o 6:00 już jesteś na dziennej. Dlatego polecam zastanowić się nad G13, ja lepiej na niej wychodzę niż na G12 - choć to też kwestia bardzo mocno indywidualna
Przejrzałem swoją umowę z Tauronem, jak i OWU, i nie znalazłem nigdzie, że początek taryfy nocnej jest skorelowany z poborem energii. Zgodnie z info podane przez Tauron (8 godzin w przedziale 22:00-7:00) mogą zacząć naliczać taryfę nocną od 23:00 (a nie od 22:00).

No tę korelację początku taryfy nocnej i poboru energii jest jakieś oficjalne info w Tauronie?

A G13 rozważam, może przejdę.

r00tku

Posiadacz elektryka
A ja mam takie pytanie, które niektórym może wydawać się głupie, ale jest to pierwszy raz kiedy zmienia się cennik od czasu kiedy posiadam stację ładowania.

Przy rozliczeniu rocznym, jak E.ON jest w stanie zidentyfikować ile prądu zużyłem przed 1 lipca, a ile po 1 lipca? Licznik jest w garażu, za zamkniętymi drzwiami, od czasu montażu nikt nie był go odczytywać.

Ev3

Pionier e-mobilności
Przejrzałem swoją umowę z Tauronem, jak i OWU, i nie znalazłem nigdzie, że początek taryfy nocnej jest skorelowany z poborem energii.
Bo nie jest.
Chodzi o zmiany czasu na wypadek, gdyby licznik się sam nie przestawiał.
Normalnie to jest 22-6 i 13-15, jak wszędzie.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Bo nie jest.
Chodzi o zmiany czasu na wypadek, gdyby licznik się sam nie przestawiał.
Normalnie to jest 22-6 i 13-15, jak wszędzie.
Hmm. A dlaczego taryfy G12w albo G13 nie mają takich widełek na zmianę czasu?

ClassicGOD

Leaf on the wind
A ja mam takie pytanie, które niektórym może wydawać się głupie, ale jest to pierwszy raz kiedy zmienia się cennik od czasu kiedy posiadam stację ładowania.

Przy rozliczeniu rocznym, jak E.ON jest w stanie zidentyfikować ile prądu zużyłem przed 1 lipca, a ile po 1 lipca? Licznik jest w garażu, za zamkniętymi drzwiami, od czasu montażu nikt nie był go odczytywać.
Współczesne liczniki mają modemy GSM albo PLC G3 i raportują same do dostawcy.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Źle rozumiesz. Taryfa nocna jest od 22 do 7 a nie 23 do 6. Wybija 22:00 i masz taryfę nocną. Wybija 7:00 i masz taryfę "drogą". I w tym przedziale 22:00 - 7:00 przez 8 następujących po sobie godzin możesz pobierać energię w tańszej cenie
Chyba jesteś w innym tauronie niż ja:) W G12W przedziały czasowe wyglądają następująco 22-6 tani prąd i 13-15 tani prąd. TZN że 22:01 tani i 13:01 tani a 6:01 drogi i 15:01 drogi.
1719823987592.png