PSE Rynkowe ceny energii /godzinowe ceny energii nie publikują od miesiąca

AB7W

Nowy na Forum
Tutaj jest tabela ze stawkami RCE:
raporty.pse.pl

W sobotę 6 lipca były ujemne ceny pomiędzy godz. 10 a 17, natomiast dzisiaj w godz. 19-22 cena wynosi ok 1100-1200 zł/MWh. Coś czuję, że będą cyrki z tymi godzinowymi stawkami.

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
Tutaj jest tabela ze stawkami RCE:
raporty.pse.pl

W sobotę 6 lipca były ujemne ceny pomiędzy godz. 10 a 17, natomiast dzisiaj w godz. 19-22 cena wynosi ok 1100-1200 zł/kWh. Coś czuję, że będą cyrki z tymi godzinowymi stawkami.
Jak ktoś będzie miał duży magazyn i ogarnięte automatyczne zarządzanie to na tym zarobi. Może nie tyle zarobi co magazyn mu przyniesie niższe straty. Ale tu mowa o magazynach rzędu 50kWh+

tutaj pełny link żeby nie szukać

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie zarobi. Magazyn w cenie 1000/kWh przy codziennym wykorzystaniu 100% pojemności i zarobieniu na każdej kWh 1zł zwraca się po 3 latach. Tylko mało jest dni gdzie różnica jest 1zł/kWh w ciagu dnia i ciezko za tyle magazyn na gotowo podłaczyć. Dodatkowo dochodzi z 10% straty (jeśli nie wiecej) + działanie całego systemu (500kWh/rok hybrydowe falowniki z funckją backup zużywają). Z dotację może mieć to sens.

Dynamiczne są po to aby przesunąć zużycie:
1. Wstrzymać się zdo godziny z dogrzaniem wody, albo do kilku godzin z centralnym ogrzewaniem
2. Schłodzić sobie klimą dom w południe darmowym prądem mocniej nawet jak nas nie ma a gdy wrócimy wieczorem jeszcze tego chłodu sporo mamy
3. Gdy wrócimy z pracy i podłaczymy auto ładownia to nie startuje odrazu tylko czeka na noc

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie zarobi. Magazyn w cenie 1000/kWh przy codziennym wykorzystaniu 100% pojemności i zarobieniu na każdej kWh 1zł zwraca się po 3 latach. Tylko mało jest dni gdzie różnica jest 1zł/kWh w ciagu dnia i ciezko za tyle magazyn na gotowo podłaczyć. Dodatkowo dochodzi z 10% straty (jeśli nie wiecej) + działanie całego systemu (500kWh/rok hybrydowe falowniki z funckją backup zużywają). Z dotację może mieć to sens.

Dynamiczne są po to aby przesunąć zużycie:
1. Wstrzymać się zdo godziny z dogrzaniem wody, albo do kilku godzin z centralnym ogrzewaniem
2. Schłodzić sobie klimą dom w południe darmowym prądem mocniej nawet jak nas nie ma a gdy wrócimy wieczorem jeszcze tego chłodu sporo mamy
3. Gdy wrócimy z pracy i podłaczymy auto ładownia to nie startuje odrazu tylko czeka na noc
Prześledź kilka dni ostatnich i zobaczysz że cena nie tylko 1pln ale nawet więcej pojawia się w godzinowych rozliczeniach. Dziś np przez 3 godziny można będzie sprzedawać prąd po średniej 1.2PLN. Piszę o zautomatyzowanym skrypcie, ceny na dany dzień pojawiają się po północy po południu, dziś już jest prognoza na jutro. Jutro tylko o 20-21 cena przekroczy 1kPLN za MWh. Można zaplanować.
Generalnie nie piszę o tym, żeby zrobić sobie z tego biznes, ale mając duży magazyn i znając swoje potrzeby można sobie przyspieszyć amortyzację.
Dodatkowo jeśli tak jak u mnie co chwile są wyłączenia to magazyn opłaca mi się rozładowywać co dziennie do 20% (przy odpowiednio dużym magazynie cykle po 10 czy 20kWh nie robią wrażenia). Włączam PV w tryb offgrid i magazyn się ładuje. Oczywiście to są założenia dopiero na cza gdy cena za magazyn na stałe zadomowi się w okolicy poniżej 1k PLN za 1kWh.

Natomiast te dane jednoznacznie pokazują jak głęboko w czarniej dziurze będą ludzie na netbillingu bez jakiegokolwiek magazynu gdy zniknie mrożenie cen. Ciekawe jakie będą godzinowe ceny w zimie gdy odpala się pompy ciepła.

Wycinek z ceny z 1.07 poniżej.
1720443054717.png

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Generalnie nie piszę o tym, żeby zrobić sobie z tego biznes, ale mając duży magazyn i znając swoje potrzeby można sobie przyspieszyć amortyzację.
Ale skąd mieć magazyn skoro się on nie opłaca więc go się nie kupuje? :) A jeśli już mamy magazyn to chyba właśnie po to żeby wieczorami nie zużywać drogiej energii z sieci więc raczej smart grid jest oczywistą sprawą. Nie poto go mamy żeby stał nieużywany. (jako backup o wieeeele taniej wychodzi agregat)

Ja tylko obawiam się że w chwili gdy ceny magazynu i amplituda cen prawie się zepnie biznesowo to duże misie po cenach hurtowych na tym skorzystają i równowaga będzie troszke poza zasięgiem detalicznego użytkownika. Użytkownicy na samym końcu skorzystają tylko gdy oszczędzą na różnych dodatkowych(przesył) i podatkach (VAT)

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja planuje magazyn ze względu na stabilność sieci a raczej jej brak, wahania napięcia 180-260V w trakcie doby, obecnie jestem w plecy lodówkę około 3k PLN i pompę głębinową 800 PLN ze względu na sieć. Mam dwie sprawy otwarte u swojego ubezpieczyciela, zobaczymy co na to Tauron. Generalnie to czekam kiedy szlag trafi wallboxa albo ładowarkę w samochodzie ze względu na wahania sieci.
Ale skąd mieć magazyn skoro się on nie opłaca więc go się nie kupuje? :) A jeśli już mamy magazyn to chyba właśnie po to żeby wieczorami nie zużywać drogiej energii z sieci więc raczej smart grid jest oczywistą sprawą. Nie poto go mamy żeby stał nieużywany. (jako backup o wieeeele taniej wychodzi agregat)

Ja tylko obawiam się że w chwili gdy ceny magazynu i amplituda cen prawie się zepnie biznesowo to duże misie po cenach hurtowych na tym skorzystają i równowaga będzie troszke poza zasięgiem detalicznego użytkownika. Użytkownicy na samym końcu skorzystają tylko gdy oszczędzą na różnych dodatkowych(przesył) i podatkach (VAT)

Obecnie nie opłaca się również z tego względu że możesz dostać max 30%. Duże misie pewnie się dogadają, doinstalują magazyny i ceny może wtedy będą bardziej płaskie. W każdym razie jak ktoś już ma magazyn i PV to warto zainteresować się pożenieniem smartgrida z cenami godzinowymi a własnym zużyciem. Do przetestowania, może ktoś ma taki system, to niech się pochwali co i jak.

adamusek

Posiadacz elektryka
Obecnie nie opłaca się również z tego względu że możesz dostać max 30%. Duże misie pewnie się dogadają, doinstalują magazyny i ceny może wtedy będą bardziej płaskie. W każdym razie jak ktoś już ma magazyn i PV to warto zainteresować się pożenieniem smartgrida z cenami godzinowymi a własnym zużyciem. Do przetestowania, może ktoś ma taki system, to niech się pochwali co i jak.
Poprawa jakości napięcia to owszem, ale nie licz na to że gdy będą duże magazyny to ceny mocno spadną, na czymś trzeba zarabiać i amortyzowac aku.
Ja placuje rozbudowe PV a aku czekam aż ceny jeszcze spadną (albo wywalą mnie z netmeteringu), napięcia mam OK pomimo sporej instalacji nie ma problemu.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Poprawa jakości napięcia to owszem, ale nie licz na to że gdy będą duże magazyny to ceny mocno spadną, na czymś trzeba zarabiać i amortyzowac aku.
Ja placuje rozbudowe PV a aku czekam aż ceny jeszcze spadną (albo wywalą mnie z netmeteringu), napięcia mam OK pomimo sporej instalacji nie ma problemu.
Nie liczę na to że ceny prądu spadną, natomiast prawdopodobnie zmniejszą się wahania przy odpowiednio dużym "magazynie".