PSE Rynkowe ceny energii /godzinowe ceny energii nie publikują od miesiąca

nnnnn

Pionier e-mobilności
Chyba nawet z przesyłem i w dzień i w nocy wychodzi taniej.

W dzień 0,9294 + 0,3465 = 1,2759 zł, w nocy 0,5050 + 0,1140 = 0,6190 zł.
Czy za jakość muszę dopłacić 4 grosze? Czyli byłoby 1,3145 zł w dzień i 0,6576 zł w nocy?

View attachment 19330

View attachment 19331

W sumie to jeszcze doliczam sobie 39 groszy za każdą wypłyniętą kWh z magazynu, ale to najgorszy możliwy przypadek, bo rzadko latem schodzę do 90% discharge, a nawet po tych 8000 cykli będę miał jeszcze 70 albo 80% pojemności, więc powinienem amortyzować 30% kwoty zakupu w sumie. Wtedy wychodzi 12 groszy za kWh. Z trzeciej strony to w LFP degradacja "kalendarzowa" jest chyba większa niż od zużycia.

View attachment 19332
View attachment 19334
Przy takim arbitrażu cenowym, magazyn amortyzuje się jakkolwiek. Wciąż nie jest to opłacalne ale "strata" jest mniejsza bo w niektóre dni można byłoby opróżnić magazyn po cenach powyżej 1PLN za kWh. Ciekawe jak firmy energetyczne będą reagowały na takie działania.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jak już mamy magazyn to można go tak używać, ale żeby kupić magazyn za rynkową cenę i na tym zarobić to jeszcze bardzo dużo brakuje a zanim zrobi to szarak, to prędzej jakiś gigant kupi kilka kilkadziesiat GWh. Trzeba przez wiekszość dni w roku zarobić 1zł na każdej kWh pojemności magazynu.

daniel

Señor Meme Officer
Przy takim arbitrażu cenowym, magazyn amortyzuje się jakkolwiek. Wciąż nie jest to opłacalne ale "strata" jest mniejsza bo w niektóre dni można byłoby opróżnić magazyn po cenach powyżej 1PLN za kWh. Ciekawe jak firmy energetyczne będą reagowały na takie działania.
Będzie zero reakcji, bo magazyny domowe to jak mucha w huraganie.
Jak już mamy magazyn to można go tak używać, ale żeby kupić magazyn za rynkową cenę i na tym zarobić to jeszcze bardzo dużo brakuje a zanim zrobi to szarak, to prędzej jakiś gigant kupi kilka kilkadziesiat GWh. Trzeba przez wiekszość dni w roku zarobić 1zł na każdej kWh pojemności magazynu.
Możesz jeszcze raz wrzucić link do swoich obliczeń tutaj? Nie mogę ich znaleźć.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Możesz jeszcze raz wrzucić link do swoich obliczeń tutaj? Nie mogę ich znaleźć.
Obliczenia sa proste. weźmy magazyn w cenie 1000zł/kWh, więc jeśli każdego dnia naładujemy i rozładujemy magazyn 0-100-0 i zarobimy na tym 1zł/kWh to magazyn zwróci się w 3lata(~1000 dni), potem zarabiamy. Jeśli jednak kupimy magazyn droższy(nie ma gotowych magazynów z montażem w tej cenie) albo nie uda nam się go naładować(ładowanie słońcem w zimie prawie nie działa, a asymetria cen nie zawsze bedzie tak znaczna) albo będziemy go używać 20-80% o czas zwrotu wydłuży się do 6-10 lub wiecej lat, a potem magazyn traci pojemność, rośnie opór wewnętrzny i np z naładowanej 1kWh odzyskujmey tylko 0,8kWh i może się okazać że niewarta skórka wyprawki

daniel

Señor Meme Officer
Obliczenia sa proste. weźmy magazyn w cenie 1000zł/kWh, więc jeśli każdego dnia naładujemy i rozładujemy magazyn 0-100-0 i zarobimy na tym 1zł/kWh to magazyn zwróci się w 3lata(~1000 dni), potem zarabiamy. Jeśli jednak kupimy magazyn droższy(nie ma gotowych magazynów z montażem w tej cenie) albo nie uda nam się go naładować(ładowanie słońcem w zimie prawie nie działa, a asymetria cen nie zawsze bedzie tak znaczna) albo będziemy go używać 20-80% o czas zwrotu wydłuży się do 6-10 lub wiecej lat, a potem magazyn traci pojemność, rośnie opór wewnętrzny i np z naładowanej 1kWh odzyskujmey tylko 0,8kWh i może się okazać że niewarta skórka wyprawki
Ok, a dlaczego nie patrzysz na to ze strony tego, że taki magazyn ma 8000 cykli po 90% pojemności, więc jest w stanie wydać 7200 kWh w cenie 1000 zł/kWh. Wtedy wychodzi, że trzeba zarobić 14 gr na każdej kWh, żeby wyjść na zero.

Te 8000 brałem kiedyś z instrukcji do mojej baterii LFP. Zakładam, że wzięli poprawkę na to, że magazyn w domu ma "lekko". Max 0,5C ładowanie/rozładowanie, stabilna temperatura, niepełne cykle od 100-10%.
No i wtedy pojemność nie wynosi zero, a chyba 80 albo 70%.

Zbyt optymistyczny scenariusz? Lepiej płacić rachunki za prąd, a pozostałe pieniądze na lokatę?

STMS

Pionier e-mobilności
Ok, a dlaczego nie patrzysz na to ze strony tego, że taki magazyn ma 8000 cykli po 90% pojemności, więc jest w stanie wydać 7200 kWh w cenie 1000 zł/kWh. Wtedy wychodzi, że trzeba zarobić 14 gr na każdej kWh, żeby wyjść na zero.

Te 8000 brałem kiedyś z instrukcji do mojej baterii LFP. Zakładam, że wzięli poprawkę na to, że magazyn w domu ma "lekko". Max 0,5C ładowanie/rozładowanie, stabilna temperatura, niepełne cykle od 100-10%.
No i wtedy pojemność nie wynosi zero, a chyba 80 albo 70%.

Zbyt optymistyczny scenariusz? Lepiej płacić rachunki za prąd, a pozostałe pieniądze na lokatę?

20 lat powiadasz [ 7300 Cykli przy założeniu 1 cykl dziennie co i tak jest nierealne ...] ... za 20 lat te pieniądze będą warte ponad 100 % więcej czyli święte nigdy się nie zwróci

nabrU

Moderator
Założenia ww. są nie do końca prawdziwe (zależą od kraju gdzie systemu używasz i producenta magazynu)
Np. mój magazyn ma 12 lat gwarancji bez limitu cykli ani limitu DOD.

Nie ma u mnie łatwo, bo jest codziennie rozładowywany (w słoneczne dni z ok. 100% do 4%) jako, że eksportuję zawsze całą dostępną / pozostała pojemność baterii do sieci przed początkiem taniej taryfy.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Gwarancja może być na 60% pojemności(np BYD), nie ma gwarancji na sprawność. Przy większym prądzie moze byc 55% nominalnej pojemności a żeby naładować może trzeba wrzucić 70% nominalnej pojemności. Taki będzie rynek baterii 10-20 letnich baterii. Dodatkowo mimo ze np 99% przetrwa 10 letnia gwarancję to już po 15 latach 10% odpadnie a do 20 lat dotrwa mniej niz 70%

A cykli da się zarobić maks 2 dziennie a zazwyczaj bedzie to jeden. Ceny energii i magazynów osiągną taka równowagę ze w 10 lat magazyn sie powinien zamortyzować.

daniel

Señor Meme Officer
20 lat powiadasz [ 7300 Cykli przy założeniu 1 cykl dziennie co i tak jest nierealne ...] ... za 20 lat te pieniądze będą warte ponad 100 % więcej czyli święte nigdy się nie zwróci
Tylko że da się teraz zarobić więcej niż 0,14 zł/kWh. Dzisiaj słabiej, ale nadal 1,80 zł po 20:00.

adamusek

Posiadacz elektryka
samemu mozna zlozyc magazyn poniżej 500zł/kwh (albo jeszcze taniej z uzywek) ale i tak raczej nastawialbym się na zwiększenie autokonsumpcji i bezpieczenstwo zsilania i jego stabilność niż zarobki (nie liczę na powstanie loklanego Octopusa w PL takimi stawkami)

Najnowsze dyskusje