PSE Rynkowe ceny energii /godzinowe ceny energii nie publikują od miesiąca

zibizz1

Pionier e-mobilności
samemu mozna zlozyc magazyn poniżej 500zł/kwh (albo jeszcze taniej z uzywek) ale i tak raczej nastawialbym się na zwiększenie autokonsumpcji i bezpieczenstwo zsilania i jego stabilność niż zarobki (nie liczę na powstanie loklanego Octopusa w PL takimi stawkami)
Tak samemu poskładać i jeszcze napisac oprogramowanie samemu do współpracy z rynkiem energii i policzyć za swoją prace 100-400/h. Dla magazynu 10kWh to wyjdzie drożej:)

Mam 2 wyjścia.
1. Kupuje magazyn, dzieki niemu mam oszcżedności albo/i zyski i za 10 lat stac mnie na wymiane magaznu i jeszcze mi zostaje
2. Kupuje obligacje 10-letnie i za 10 lat kupuje nowy magazyn i jeszcze mi zostaje

Według mnie dziś jeszcze 2 punkt jest bardziej opłacalny, ale w ciagu 1-5 lat sytuacja się odwróci, na razie w Polsce magazyn bez dotacji się nie opłaca( jeszcze).

Last edited:

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Tak samemu poskładać i jeszcze napisac oprogramowanie samemu do współpracy z rynkiem energii i policzyć za swoją prace 100-400/h. Dla magazynu 10kWh to wyjdzie drożej:)
Tym się zajmuje oprogramowanie falownika, myślę że znajdą też się opensourcowe rozwiązania.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Zakładając, że współpracuje z baterią którą do niego podpiąłeś...
są emulatory że nawet baterię od leafa, kia czy tesli między innymi podepniesz plug and play do froniusa przykładowo, a niektóre falowniki działają z wszystkim w zasadzie
nie wiem tylko jak ze zgłoszeniem takiego magazynu do ZE ;-).

daniel

Señor Meme Officer
Tym się zajmuje oprogramowanie falownika, myślę że znajdą też się opensourcowe rozwiązania.
Oprogramowanie falownika sprzedawanego na całym świecie nie będzie dopasowane do naszego szalonego grajdoła.

zibizz1

Pionier e-mobilności
A widzisz moja ładowarka od Froniusa do samochodu nie miala kraju Polska, właśnie wyszedłem zeby to zweryfikować i była aktualizacja i po jej zainstalowaniu jest Polska. Ciekawie kiedy Deye doda nasze ceny

nnnnn

Pionier e-mobilności
20 lat powiadasz [ 7300 Cykli przy założeniu 1 cykl dziennie co i tak jest nierealne ...] ... za 20 lat te pieniądze będą warte ponad 100 % więcej czyli święte nigdy się nie zwróci
A po ile będzie prąd za 20 lat? Może tocamaki już ruszą i nie będzie potrzeby na magazyny, kto wie....:rolleyes:

daniel

Señor Meme Officer
A po ile będzie prąd za 20 lat? Może tocamaki już ruszą i nie będzie potrzeby na magazyny, kto wie....:rolleyes:
Nie wiem po ile będzie za 20 lat, ale w weekend był na minusie. Równie dobrze można odpalić klimę na maksa.
1721655197933.png

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie wiem po ile będzie za 20 lat, ale w weekend był na minusie. Równie dobrze można odpalić klimę na maksa.
View attachment 19384
Świeciło i wiało, jak ktoś na rozliczaniu godzinowym to i tak stracił (wyszedł na zerwo w taryfie G12w) bo za przesył zapłacił. Jeśli spojrzysz na ceny wieczorowe to nie napawają one optymizmem, praktycznie co wieczór 3 godzinne okno gdzie ceny są powyżej 1 PLN za 1kWh. Podtrzymuje swoje zdanie że jeśli ktoś ma sensowny magazyn 20kWh+ to na bilansowaniu godzinowym jest w stanie tak dopasować ładowanie i rozładowywanie magazynu aby zamortyzował się dużo szybciej niż zakładano. Biznesu z tego się zrobić nie da ale skróci amortyzację.

Najnowsze dyskusje