Tak samemu poskładać i jeszcze napisac oprogramowanie samemu do współpracy z rynkiem energii i policzyć za swoją prace 100-400/h. Dla magazynu 10kWh to wyjdzie drożejsamemu mozna zlozyc magazyn poniżej 500zł/kwh (albo jeszcze taniej z uzywek) ale i tak raczej nastawialbym się na zwiększenie autokonsumpcji i bezpieczenstwo zsilania i jego stabilność niż zarobki (nie liczę na powstanie loklanego Octopusa w PL takimi stawkami)
Tym się zajmuje oprogramowanie falownika, myślę że znajdą też się opensourcowe rozwiązania.Tak samemu poskładać i jeszcze napisac oprogramowanie samemu do współpracy z rynkiem energii i policzyć za swoją prace 100-400/h. Dla magazynu 10kWh to wyjdzie drożej![]()
Tym się zajmuje oprogramowanie falownika,
są emulatory że nawet baterię od leafa, kia czy tesli między innymi podepniesz plug and play do froniusa przykładowo, a niektóre falowniki działają z wszystkim w zasadzieZakładając, że współpracuje z baterią którą do niego podpiąłeś...
Oprogramowanie falownika sprzedawanego na całym świecie nie będzie dopasowane do naszego szalonego grajdoła.Tym się zajmuje oprogramowanie falownika, myślę że znajdą też się opensourcowe rozwiązania.
A widzisz moja ładowarka od Froniusa do samochodu nie miala kraju Polska, właśnie wyszedłem zeby to zweryfikować i była aktualizacja i po jej zainstalowaniu jest Polska. Ciekawie kiedy Deye doda nasze cenyTym się zajmuje oprogramowanie falownika, myślę że znajdą też się opensourcowe rozwiązania.
A po ile będzie prąd za 20 lat? Może tocamaki już ruszą i nie będzie potrzeby na magazyny, kto wie....20 lat powiadasz [ 7300 Cykli przy założeniu 1 cykl dziennie co i tak jest nierealne ...] ... za 20 lat te pieniądze będą warte ponad 100 % więcej czyli święte nigdy się nie zwróci
Świeciło i wiało, jak ktoś na rozliczaniu godzinowym to i tak stracił (wyszedł na zerwo w taryfie G12w) bo za przesył zapłacił. Jeśli spojrzysz na ceny wieczorowe to nie napawają one optymizmem, praktycznie co wieczór 3 godzinne okno gdzie ceny są powyżej 1 PLN za 1kWh. Podtrzymuje swoje zdanie że jeśli ktoś ma sensowny magazyn 20kWh+ to na bilansowaniu godzinowym jest w stanie tak dopasować ładowanie i rozładowywanie magazynu aby zamortyzował się dużo szybciej niż zakładano. Biznesu z tego się zrobić nie da ale skróci amortyzację.Nie wiem po ile będzie za 20 lat, ale w weekend był na minusie. Równie dobrze można odpalić klimę na maksa.
View attachment 19384