Bezszelestni - ktoś korzystał? Opinie

eimi

Pionier e-mobilności
Jak wyglądała Wasza współpraca z Bezszelestni.pl ? Jestem trochę w kropce i nie wiem czy nie zacząć szukać innej firmy. 13 marca zleciłem im przygotowanie całej instalacji pod wallboxa w garażu podziemnym budynku wielorodzinnego (wspólnota mieszkaniowa). Na początku kontakt był bardzo dobry, opłaciłem projekt i ekspertyzę (>4k), udzieliłem stosownych pełnomocnictw. Po wizji lokalnej ich technika na maile przestali odpisywać, telefonów nie odbierają. Finalnie napisałem maila z propozycją rozwiązania umowy - dostałem telefon w 5 min (!) od wysłania maila że działają i że temat wymaga dalszej konsultacji ze mną i będzie dzwoniła osoba odpowiedzialna za projekt. W ciągu jednego dnia zadzwonił inżynier z wizji lokalnej, konsultacji wymagał temat tylko licznika - czy wolę wnioskować o nowe przyłącze czy upieram się żeby był podpięty pod licznik mieszkaniowy - mniejsza o szczegóły, temat prosty do konsultacji, komplikacji się żadnych nie spodziewają. Na chwilę ruszyło dalej, dostałem nawet wycenę już całej instalacji, jednak miałem poczucie że 2 tygodnie zostały zmarnowanego bo nikt nie miał czasu do mnie zadzwonić albo napisać. Następnie od 3 tygodni kontakt znów umarł. Na maila nie odpisują na telefony nie odpowiadają. Minęło ponad 1.5 miesiąca i nawet jeszcze nie mam ani ekspertyzy, ani projektu, ani potwierdzenia że złożyli wniosek do PGE o nowe przyłącze. Ekspertyza i projekt miały być wg pierwszych ustaleń przed świętami wielkanocnymi. Czytałem tutaj na forum kilka osób korzystało z ich usług. Możliwe jest tak że wzięli więcej zleceń niż są w stanie wyrobić, jednak oczekiwałbym podstawowej informacji na jakim etapie jest zlecenie, zamiast takiego zlewania klienta. A ja im chciałem dać kolejne zlecenia jakby się spisali. Jakie są Wasze doświadczenia z tą firmą? Dać im jeszcze szanse, czy lepiej już szukać innej firmy?

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Niestety ta sama historia z Piotrem Lopez Gawędzki Bezszelestni
Stos wymówek, pobrana kasa, ciągle coś miało być wysłane a zrobione zero.
Czas na pozew zbiorowy i skrócenie rączek temu cwaniakowi
Mig, czy coś ruszyło w Twojej sprawie ?
Jak wyglądają postępy z realizacją umowy ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Gratuluję udanej inwestycji !
Jaki wyszedł ostateczny koszt całego przedsięwzięcia ?
Świetna reklama, nic tylko się cieszyć z udanej realizacji.

Ale to co inni klienci tu napisali wcześniej, niestety rzuca cień na rzetelność i wiarygodność tej firmy.
Wcześniej tak ok 2 lat temu, byli jw OK. Dlatego jestem zdziwiony i zawiedziony, zniesmaczony itd . Jak można sobie spiepszyć dobrą reputację .

Last edited:

Piotr G

Tesla Model 3 Highland LR
Gratuluję udanej inwestycji !
Jaki wyszedł ostateczny koszt całego przedsięwzięcia ?
Świetna reklama, nic tylko się cieszyć z udanej realizacji.

Ale to co inni klienci tu napisali wcześniej, niestety rzuca cień na rzetelność i wiarygodność tej firmy.
15tyś brutto. Ten wpis nie miał być i mam nadzieję, że nie jest reklamą. Poprostu opisałem swoje doświadczenia z Bezszelestnymi. Rozumiem, że nie wszyscy mają podobne do moich ale skłamałbym gdybym napisał coś złego na tą firmą. U mnie wszystko odbyło się jak należy. Również kontakt był przez cały czas na poziomie. Byłem informowany na każdym etapie o postępach. Nawet jeśli Piotr Gawędzki nie odbierał telefonu to oddzwaniał później lub nagrywał głosówki na WhatsApp.

sigg

Posiadacz elektryka
Btw. dzisiaj rozmawiałem z elektrykiem, który jest również konserwatorem elektryki w budynku moich rodziców. Za instalacje gniazdka 230V 16A 25m kabla (biurokracja u operatora, projekt, instalacja, materiały) policzył 3500zł netto.

Nie wiem skąd się biorą te kwoty, które rzucają firmy specjalizujące się w punktach ładowania dla EV. Wydaje mi się, że to szukanie jeleni - w końcu jak ma elektryka, to ma gruby portfel.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Btw. dzisiaj rozmawiałem z elektrykiem, który jest również konserwatorem elektryki w budynku moich rodziców. Za instalacje gniazdka 230V 16A 25m kabla (biurokracja u operatora, projekt, instalacja, materiały) policzył 3500zł netto.

Nie wiem skąd się biorą te kwoty, które rzucają firmy specjalizujące się w punktach ładowania dla EV. Wydaje mi się, że to szukanie jeleni - w końcu jak ma elektryka, to ma gruby portfel.
Wyliczyłem coś takiego w Excelu, że przy cenach instalacji ~15k PLN jakie koledzy tutaj przytaczali, inwestycja we własną stację ładowania zwróci się po 8-15 latach :(
Do tego czasu pewnie już inne auto będzie, bo żywotność akumulatora ... Albo wymyślą jeszcze inną technologię w motoryzacji.

Nie brałem pod uwagę kosztów dodatkowych przeglądów okresowych instalacji, które będzie wymuszać Administracja części wspólnych budynku.

Jako punkt odniesienia przyjąłem ceny prądu ładowania AC w dużej sieci ładowania w mieście (punktów ma sporo, zawsze któryś jest dostępny; nie chcę robić kryptoreklamy).
Ceny prądu ładowania DC nie biorę jako odniesienie bo to zupełnie inna technologia i koszty instalacji. Nie można porównywać jabłek z arbuzami :)

Last edited:

Michal

Moderator
Nie wszystko się w życiu sprowadza do ROI :)

sigg

Posiadacz elektryka
Wyliczyłem coś takiego w Excelu, że przy cenach instalacji ~15k PLN jakie koledzy tutaj przytaczali, inwestycja we własną stację ładowania zwróci się po 8-15 latach :(
Do tego czasu pewnie już inne auto będzie, bo żywotność akumulatora ... Albo wymyślą jeszcze inną technologię w motoryzacji.

Nie brałem pod uwagę kosztów dodatkowych przeglądów okresowych instalacji, które będzie wymuszać Administracja części wspólnych budynku.

Jako punkt odniesienia przyjąłem ceny prądu ładowania AC w dużej sieci ładowania w mieście (punktów ma sporo, zawsze któryś jest dostępny; nie chcę robić kryptoreklamy).
Ceny prądu ładowania DC nie biorę jako odniesienie bo to zupełnie inna technologia i koszty instalacji. Nie można porównywać jabłek z arbuzami :)
Też to wyliczyłem. Ale musisz brać pod uwagę też następujące czynniki:

- wygoda (brak konieczności jeżdżenia na stację)
- oszczędność czasu (brak konieczności czekania na ładowanie czy choćby jeżdżenia specjalnie tam gdzie jest, liczenie, że jest miejsce, podpinanie się, aktywowanie apki etc.)
- elastyczność (zawsze masz auto naładowane do "pełna" - nagły wyjazd? Nie trzeba wcześniej jechać na stacje ładowania)
- wzrost wartości miejsca parkingowego (zarówno poprzez koszt instalacji jak i potencjalne ograniczenia w możliwości instalacji kolejnych punktów ładowania po osiągnięciu limity mocy w budynku)

Imo około 5000zł to uczciwa cena za coś takiego.

EV bez możliwości ładowania w domu rozważałbym tylko jeśli miałbym pewne i wygodne ładowanie w innym miejscu gdzie regularnie bywam (np. praca lub siłownia) lub gdyby to było np. drugie auto w rodzinie.

Bronek

Pionier e-mobilności

Mniej płaciłem u siebie za 3 fazy 40A
Ale to nie dotyczy domku czy własnego garażu a np. hali garażowej i np 40 m kabla do skrzynki i nie 16A 1faza a 16A 3 fazy z własnym licznikiem i umową.
Uzgodnienia odbiory itd i co najważniejsze załatwienie zgody Wspólnoty. Klient przychodzi na gotowe
Jest drogo i tyle też m/w syn w Gdańsku zapłacił, ale nic go nie obchodziło po za podpisaniem umowy na prąd w nowym pkt dostępu .
Tak było niecałe 2 lata temu i wydało się że może być tylko lepiej ! A tu taka wtopa w interesie , który jest rozwojowy i pewnie zaraz pojawi się konkurencja .Tak jak było z panelami czy Pompami Ciepla?
Jak można tak spieprzyć interes ?

sigg

Posiadacz elektryka
Mniej płaciłem u siebie za 3 fazy 40A
Ale to nie dotyczy domku czy własnego garażu a np. hali garażowej i np 40 m kabla do skrzynki i nie 16A 1faza a 16A 3 fazy z własnym licznikiem i umową.
Uzgodnienia odbiory itd i co najważniejsze załatwienie zgody Wspólnoty. Klient przychodzi na gotowe
Jest drogo i tyle też m/w syn w Gdańsku zapłacił, ale nic go nie obchodziło po za podpisaniem umowy na prąd w nowym pkt dostępu .
Tak było niecałe 2 lata temu i wydało się że może być tylko lepiej ! A tu taka wtopa w interesie , który jest rozwojowy i pewnie zaraz pojawi się konkurencja .Tak jak było z panelami czy Pompami Ciepla?
Jak można tak spieprzyć interes ?
Załatwienie zgody wspólnoty i formalności z operatorem zajeło mi może 2h aktywnej pracy.

To nie jest warte tysięcy złotych ekstra.