GoodWe - porady i informacje

daniel

Señor Meme Officer
Czy jest ktoś oprócz @to_masz kto posiada inwerter tej firmy? Mam kilka pytań i chciałem się powymieniać doświadczeniami.

Inwerter ma niewątpliwą zaletę przekazywania danych lokalnie po Modbus TCP.
Ale ma też swoją chmurową aplikację SEMS, a tu już nie jest tak kolorowo. Przy moim niepewnym czasem internecie urządzenie potrafi stracić kontakt z serwerem. Nie byłoby z tym większego problemu, bo po ponownym połączeniu inwerter uzupełnia dane (chociaż raporty chyba nadal są nieprawidłowe).
Większy problem jest taki, że jedyny sposób, żeby się ponownie podłączył do serwera to naciśnięcie guzika "Wi-Fi reset" na obudowie. WTF?
Naprawdę nie ma innego sposobu? Nie ma żadnego watchdoga w softwarze, który próbuje odzyskać połączenie? Serio to jest dziwne.

Mam jeszcze drugie pytanie - między 13:00, a 15:00 chciałbym nieużywać baterii, tzn, żeby przepływ był 0. Normalnie inwerter ciągnie energię z baterii jeśli zużycie domowe przewyższa produkcję. Serwis poradził mi, żeby ustawić ładowanie z małym procentem mocy. Wtedy natomiast cała produkcja idzie w baterię, a inwerter ciągnie prąd z sieci. Nie da się zrobić tak, żeby do baterii szła tylko nadwyżka z produkcji, a jeśli brakuje produkcji to dobierać z sieci? Nie chodzi mi o to, żeby było dokładnie 0 W. Wystarczy jak będzie <100 W.

Kurcze, miałem jeszcze trzecie pytanie, ale wyleciało mi z głowy. Napiszę jak mi się przypomni. :p

to_masz

Posiadacz elektryka
Większy problem jest taki, że jedyny sposób, żeby się ponownie podłączył do serwera to naciśnięcie guzika "Wi-Fi reset" na obudowie. WTF?
Doświadczyłem tego, ale wydaje mi się, że w kontekście nie Internetu, a wysypaniu się na dłużej WiFi 🤔 może jakiś dodatkowy Access Point albo Repeater w pobliżu inwertera?

Nie da się zrobić tak, żeby do baterii szła tylko nadwyżka z produkcji, a jeśli brakuje produkcji to dobierać z sieci?
Też na początku kombinowałem z trybami. Ale możesz ustawić depth-of-discharge na np. 1% w general mode i tyle.

daniel

Señor Meme Officer
Doświadczyłem tego, ale wydaje mi się, że w kontekście nie Internetu, a wysypaniu się na dłużej WiFi 🤔 może jakiś dodatkowy Access Point albo Repeater w pobliżu inwertera?
Już nawet wpiąłem się po kablu, ale słaby punkt to moje połączenie internetowe przez LTE.

Też na początku kombinowałem z trybami. Ale możesz ustawić depth-of-discharge na np. 1% w general mode i tyle.
Jeszcze trwa tania taryfa i faktycznie zachowuje się tak jak chciałem. Dzięki!

Szkoda tylko, że nie można ustawić harmonogramu. Będę musiał próbować napisać skrypt, który będzie to robić. Szkoda, że trzeba robić to przez SEMS, a nie bezpośrednio. Przy takim internecie jaki mam to może być zabawne. :D

Last edited:

to_masz

Posiadacz elektryka
Czas na HomeAssistant? 😉
$99 https://www.home-assistant.io/green/

YAML:
alias: Stop discharging
description: Set DOD to 1% at 1pm
trigger:
  - platform: time
    at: "13:00:00"
action:
  - service: number.set_value
    target:
      entity_id: number.depth_of_discharge_on_grid
    data:
      value: "1"
mode: single

Już nawet wpiąłem się po kablu, ale słaby punkt to moje połączenie internetowe przez LTE.
Ja bym odezwał się do GoodWe, o dziwo mają całkiem sprawne wsparcie w PL. A jak co wbij na jakiś ich webinar z Cezarym Wawrzosem i zadaj pytanie - zwykle zna odpowiedzi na takie problemy ;)

daniel

Señor Meme Officer
Serwis mi napisał, że naciśnięcie guzika to jedyna metoda i że uwaga, że to jest bez sensu powinna być skierowana do działu projektowego, a ja rozmawiam z supportem. Ale nie chcieli mi dać kontaktu.

1710944580246.png

Czy Home Assistant ogarnia rozliczanie godzinowe? W ramach bilansowania jednej godziny chyba nie naliczają się opłaty dystrybucyjne. GoodWe na to nie zwraca uwagi.

daniel

Señor Meme Officer
Hej @to_masz czy Ty też tak masz? Dodałem sobie w Loxone licznik, który zlicza mi pobraną/oddaną energię i resetuję go co godzinę.
1720603300379.png
No i widzę, że jak ładuję samochód (czyli 3-fazy) to jest ok, ale jak się włączy czajnik, zmywarka, pralka itp to GoodWe woli ciągnąć energię z sieci niż z baterii nawet pomimo tego, że produkcja jest większa niż konsumpcja. Zaczyna mnie to powoli irytować, bo nie wiem czemu tak się dzieje.
Czy to mój licznik źle zlicza czy jak?

1720603688705.png

Na infolinii mówią, że mam aktualizacje w porządku.
Z supportu powiedzieli mi, że mam zamienić fazy L1 z L3 na mierniku. Tylko, że test CT przechodzi, więc wątpię, żeby to pomogło. Nie chce mi się niepotrzebnie grzebać w szafie. Zresztą miałem już to wcześniej źle podłączone i kolejność faz była nieprawidłowa. Teraz po poprawkach w końcu jest ok. Problem był poodobno właśnie w tym, żeby faza L1 z inwertera to była L1 na mierniku. Myślę, że jak zamienię je miejscami to znowu test mi się posypie i będę przywracał z powrotem.

EDIT: Nosz kuźwa, w trakcie pisania tego komentarza był włączony czajnik.
1720604221465.png

Last edited:

to_masz

Posiadacz elektryka
@daniel ale chodzi o to, że 0,14 kWh energii pobrałeś w ciągu dnia z sieci? jeśli tak, to u mnie w ciągu dnia jest to nawet 0,2-0,4 kWh. Też mnie na początku to wkurzało.

I taka sugestia/pomysł. Inwerter udostępnia dużo danych sam z siebie. Masz go na pewno wpiętego do swojej sieci, więc wtedy wystarczy tylko zmapować rejestry Modbusa i powinieneś wszystko widzieć w Loxone. Nawet chyba jest to gotowe: https://library.loxone.com/detail/goodwe-inverter-461/overview

Dlaczego nie jest 0 kWh? Patrzyłem trochę w dane kiedyś. Inwerter balansuje zużycie tak jak byśmy chodzili na równoważni - trzyma równowagę, ale czasem wychyli się w jedną albo drugą stronę. Dostaje sygnał, że zaczyna płynąć prąd w stronę domu, to puszcza więcej z baterii. Niestety jest tam jakieś opóźnienie i zanim zareaguje, trochę prądu upłynie. Z moich obserwacji największe opóźnienie jest jak dopiero zaczyna świecić Słońce, tzn. zużycie domu jest kompensowane równocześnie przez PV i baterię.

Podobną rzecz można zaobserwować gdy jesteś w trybie offgrid. Jak odpalę thermomixa (którego silnik pracuje bardzo nieliniowo) to aż mi LEDy przygasają - co pokazuje, że falownik ma pewne opóźnienie z dostarczaniem potrzebnej mocy ;) Więc nie tyle chodzi o opóźnienie licznik-inwerter, co sam układ wykonawczy inwertera. Chociaż z drugiej strony reklamują się, że jak odetną zasilanie z sieci to w 10ms przywróci je z magazynu (UPS-level switching). Może jakby zasilanie domu szło przez backup cały czas, to lepiej by to bilansował?

Last edited:

to_masz

Posiadacz elektryka
A to masz włączone?
1000036175.jpg

daniel

Señor Meme Officer
Tak. Czy z Home Assistant da się zrobić coś innego niż zmienić tryb? Muszę tam znowu zajrzeć i zobaczyć czy coś da się tam zrobić.

BTW doszedłeś do czegoś z PredBatem? Jak dobrze rozumiem to mamy teraz stawki godzinowe i miejsce na optymalizację jakąś.

Najnowsze dyskusje