A ja chcialem pogadac w sumie o asystencie pasa ruchu w naszych autach.
Generalnie to on dziala w dwoch trybach
- Bardzo delikatne kontry gdy najezdza na linie (oczywiscie zakladajac ze auto wykrylo te linie na pasie ruchu). To jest w sumie bezuzyteczne

- Utrzymania pojazdu na srodku pasa ruchu - tutaj pojawia sie taka niebieska obwódka w około pojazdu na wyświetlaczu. To działa super
- Nie wiem natomiast jak to się oficjalnie nazywa w europie. W instrukcji obsługi jest sekcja o nazwie "BlueCruise" która opisuje to zachowanie.
Mam taki problem, ze na 100% to utrzymania pojazdu na środku pasa działało mi również z podpiętym bagażnikiem rowerowym na hak (podpięty do gniazda). Doskonale pamiętam jak stałem w korku z takim bagażnikiem i korzystałem z tego systemu więcej niż raz.
Od jakieś czasu mam tak, że ten asystent się wyłącza gdy podpinam bagażnik rowerowy. Jest to niesamowicie upierdliwe bo jazda po autostradzie bez tego systemu to dramat gdy już się do niego raz przyzwyczai...
Zastanawiam się tylko czy stało się to podczas zimowych aktualizacji (a było ich sporo) czy też jest to jakiś błąd po stronie serwisu - kilka miesięcy temu wymieniałem szybę i może coś źle ustawili?
Czy ktoś poza mną jeździ z hakiem / rowerami i ma doświadczenie ale po prostu wie coś na temat tego asystenta?