Model 3 performance właśnie dropnął

chris89

Posiadacz elektryka
Dobre podsumowanie.
Tsportline mega mi się podobają, ale koszt wysyłki to jakiś kosmos.
Felgi kosztują bazowo $1,750.00, a shipping $1,438.76.
Żeby chociaż się zebrać w kilka osób i zamówić większą ilość, ale zawsze doliczają tyle samo za dostawę każdego zestawu.
Do tego jeszcze pewnie dojdzie cło, podatek i wyjdzie 15k PLN.
O cholera to odpada 😬, pewnie ev01 to samo 🤦🏻. Poszukam info.

Gdzieś coś czytałem, że może Tesla wypuści nowe felgi na zimę we wrześniu. Ktoś coś?

lvlthn

Pionier e-mobilności
A firma jakaś słaba, zapytałem ile ważą, czy są dekielki i coś tam jeszcze i odpisali tylko, że nie wiedzą ile ważą. Resztę pytań zlali. To niech się pałują.

Ciekawe czy waga ma to jakiś większy wpływ na cokolwiek. Wzór przemyślenia jak TS5.
Amatorzy xD

Waga ma ogromne znaczenie, wręcz krytyczne jeśli chodzi o parametry jazdy.
Im mniejsza waga nieresorowana, tym szybsza reakcja zawieszenia oraz komfort, lepsze prowadzenie, lepsze przyspieszenie i hamowanie. Praktycznie same plusy.

Zmniejsza się tylko efekt żyroskopu, więc nieco spada stabilność przy wyższych prędkościach(marginalnie)

zibizz1

Pionier e-mobilności
Masa kół też wpływa na zużycie (hamowania/przyspieszenie). Kola zazwyczaj liczy sie w przybliżeniu podwójnie przez to ze ruch postępowy i obrotowy. Różnica miedzy np 21 a 19 cali to ~5kg na sztuce, wiec przy zmianie z 21 na 19 efekt jest taki jakby wywalić ~40kg z auta. To jest glowna z przyczyn tego ze mniejsze felgi = większy zasięg

6a8

Posiadacz elektryka

TomRS

Pionier e-mobilności
Pytanie : jakie macie fabryczne opony, P Zero, czy też jakieś inne ?
Jeżeli P Zero, to czy już te nowe - Elec ?

https://www.pirelli.com/tyres/pl-pl...5-r20/92y-xl-tesla-elect-pncs?frontId=4448100

Jeżeli tak, to możecie sprawdzić kraj produkcji ?
Te które załączyłeś, ale w specyfikacji T2. Kraj produkcji niestety na wewnętrznej stronie opony i nie widać. Duża część sprzedanych Performance została wyposażona w wadliwą serię tych opon - gigantyczne bicie promieniowe, bardzo hałasują. W Niemczech kwalifikują je do wymiany. W środę przekonam się, co na to polski serwis - wcześniej na własny koszt pojechałem na test drogowy i próbę ułożenia opon na felgach, ale poprawa bardzo niewielka, bicie nadal przekraczające normę.

6a8

Posiadacz elektryka

TomRS

Pionier e-mobilności
Najlepiej, gdyby uzyskać oficjalną informację od Tesli, czy można zastosować mniejsze średnice. Ktoś może wybiera się do serwisu?
Z tymi informacjami z serwisu Tesli, to tez jest ciekawa sprawa. Poprosiłem przez aplikację, żeby mi podali paramtery nastawów geometrii do Performance HL. - "Niestety nie możemy podać Panu takich danych".
Argument, że dane do HL są publicznie dostępne w oficjalnym Service Manual i w sumie to potrzebuję tylko potwierdzenia czy dla Performance są takie same nie spotkał się ze zrozumieniem. Finalnie informacji nie uzyskałem. Z ciekawostek - koszt ustawienia geometrii 1250 netto - nawet w ASO Porsche jest sporo taniej ;)

Last edited: