Wycieczka - zasugerujcie ciekawe miejsca!

nabrU

Moderator
Plan wycieczki jest praktycznie skrystalizowany:;)

Dzień 1 to jak najszybszy przelot do Wiednia (aby pozwiedzać trochę późnym popołudniem i wieczorem). Moje obawy (z tego co tu piszecie) wzbudza ładowanie na Murckowskiej, no ale zobaczymy jak to wyjdzie. W razie 'W' jest karta GW...

1720286361715.png

Dzień 2 to przelot z Wiednia do Pill ze zwiedzaniem po drodze Orlego Gniazda w Berchtesgaden oraz wąwozu Wimbachklamm:

1720286378070.png

Dzień 3 zakończy się nad jeziorem Como, ale po drodze mamy przełęcze Timmelsjoch i Stelvio:

1720286295662.png

Dzień 4 to wypad do Szwajcarii aby zrobić kółeczko i przejechać przełęcze St Gothard, Furka, Grimsel i Susten. Potem wracamy na noc do naszej kwatery nad Como.

1720283392132.png

Dzień 5 - odwiedzamy Monako i Lazurowe Wybrzeże:

1720286212977.png

Dzień 6 - podążając w kierunku Loary (Tours) przejeżdżamy sobie wiadukt Millau:

1720286130497.png

Dzień 7 - podążając w kierunku Normandii odwiedzamy parę zamków (Chenonceaux i Villandry) nad Loarą i jak się uda (bo to długa trasa) zamek Mont St Michel w Normandii.

1720286067062.png

Dzień 8 - to plaże D - Day w Normandii i ew. Mont St Michel, a potem o 16:30 mamy prom z Caen do Portsmouth (6 h przeprawy). Z Portsmouth mamy już 'rzut beretem' do domu.

Całość (łącznie z podróżą z UK do PL) to trochę powyżej 6 tyś. km

Jakby coś wszelkie uwagi i pomysły mile widziane 👍

nabrU

Moderator
Poza niemiecką Umweltplakette, która dotarła jakiś czas temu, ostatnio doszła francuska Crit' Air i dzisiaj moduł do e-toll aby we Francji i Włoszech nie kombinować z opłatami kartą za autostrady (bo przecież kierownica nie po tej stronie i trzebaby żonę zatrudnić do płacenia myta ;)). Ogarnia też hiszpańskie i portugalskie autostrady, a są to rejony, w które tez chcemy się kiedyś wybrać.

PXL_20240708_181749458.jpg

Jeszcze tylko wykupić e-winiety na Austrię i Szwajcarię i chyba wszelakie opłaty mamy ogarnięte.

nabrU

Moderator
Jutro wyjazd, a tu awaria systemów IT. Mam nadzieję, że ładowarki będą działać po drodze :eek: Choć wygląda, że wybór jazdy samochodem był lepszy niż lot samolotem...
Może to być ciekawa podróż :rolleyes:

daniel

Señor Meme Officer
Jutro wyjazd, a tu awaria systemów IT. Mam nadzieję, że ładowarki będą działać po drodze :eek: Choć wygląda, że wybór jazdy samochodem był lepszy niż lot samolotem...
Może to być ciekawa podróż :rolleyes:
Samolotem teraz byłoby ryzykowniej.

nabrU

Moderator

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Taaa - Microsoft w końcu zaimplementował pluskwę milenijną, o której tyle się mówiło w 1999.
W niektórych firmach tysiące ludzi nie mogło zalogować się do pracy wczoraj.

A co to za planner, z którego załączyłeś zrzuty?

nabrU

Moderator
A co to za planner, z którego załączyłeś zrzuty?

O kolego, gdzie Ty się uchowałeś ponad rok na tym Forum ;)
To jest podstawowy planer dla kierowcy EV czyli ABRP

Może to dla Ciebie już musztarda, ale w Katowicach jest jeszcze SuC na Jankego.
Szerokości i szybkich elektronów :)

Dzięki. SuC na południu PL to może być problem (zajętość), ale w razie co mam Ionity Passport i kartę Greenwaya więc powinno być OK.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
O kolego, gdzie Ty się uchowałeś ponad rok na tym Forum ;)
To jest podstawowy planer dla kierowcy EV czyli ABRP

Dzięki 😀
No właśnie nie wiem jak to możliwe, że te 20 tys km przejechałem elektrykiem po Europie i Polsce na wbudowanej nawigacji. I zastanawiam się o czy mówią ci zestresowani elektrykami.
ABRP wydał mie się jakiś przekombinowany więc go nie używam.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Poza niemiecką Umweltplakette, która dotarła jakiś czas temu, ostatnio doszła francuska Crit' Air i dzisiaj moduł do e-toll aby we Francji i Włoszech nie kombinować z opłatami kartą za autostrady (bo przecież kierownica nie po tej stronie i trzebaby żonę zatrudnić do płacenia myta ;)). Ogarnia też hiszpańskie i portugalskie autostrady, a są to rejony, w które tez chcemy się kiedyś wybrać.

A jak udało Ci się opłacić to Fulli? Mi pokazuje tylko lokalny direct debit i kartę amex.

Last edited: