Ioniq 5 mi się niesamowicie podoba, jeździłem nim trochę, i moim zdaniem nie jest tyle wart biorąc pod uwagę całokształt, wyposażenie, osiągi, fakt że kupujesz roczne auto które gdzieśtam stało, moim zdaniem w tej cenie dostaniesz znacznie lepsze auto. Weź sobie takiego ioniq'a na jazdę testową na dzień czy dwa a potem auta konkurencji w podobnym budżecie. Jak design mi się potoba w tym Hyundai tak rozwiązania techniczne już nie teges, 3 fajne rzeczy to kamera 360, gniazdko 230v w środku(zewnętrzne V2L mi w sumie nie przydatne) i HUD. Natomiast, osiągi w wersji RWD takie sobie, ciągła potrzeba przełączania rekuperacji na tryb one pedal(inne tryby w elektryku moim zdaniem zbędne, prawą nogą sterujesz siłą odzysku i to w zupełności wystarcza), bez sensu przycisk start/stop, po co to komu w EV. 800V tyłka nie urywa, przydaje się w naszych warunkach bardziej na wolnych ładowarkach typy lidlowa 50'tka gdzie ciągnie 50kw nawet przy niskim SOC, zdecydowanie nie jest to jakiś game changer. Bym zapomniał, świetnie wyglądają te światła z przodu ale... nie oświetlają drogi zbyt dobrze, bardzo delikatnie mówiąc, dlatego sugeruję wziąć na testy na przynajmniej dobę.Niby średni, ale zakładając dopłatę rządową, będzie za 195 tyś. co już nieco ociera łzy bólu i beznadziei.
Last edited: