Tesla 3LR MULTIMEDIA - kilka pytań…

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Mam kilka pytań związanych z multimediami w tesli:

1. (Już gdzieś o tym wcześniej wspominałem) Brak logicznej obsługi multimediów z telefonu iPhone 12pro - tzn muszę wejść w multimedia (ikonka nuty) i stuknąć Telefon. Dopiero wtedy np słyszę wiadomości głosowe z whatsapp. Dźwięk z GoogleMaps również. Jest to o tyle upierdliwe, że co chwile trzeba to przełączać ręcznie - muzyka-multimedia itd… myślicie, że kiedyś to update ogarnie??

2. Spotify. Czy w wersji LR jest w pakiecie premium darmowy dostęp? Próbuję się zalogować przez konto tesla, jednak po kołku chwilach mielenia wraca na stronę startową, a na samym dole dalej pisze: zaloguj się.

3. Czy można ściągnąć apkę Apple Music?

4. Netflix. Aplikacja jest, ale logowałem się na swoje konto. Czy tesla daje tylko dostęp do apki, czy w cenie jest też możliwość oglądania z konta tesli?

5. Karaoke. Nie wczytuje mi większości piosenek jak chcę wybrać z kategorii. Co jest tego powodem?

6. Tryb wartownika. Po nocy mam Ok 100 zgłoszeń. Oglądam nagrania i tesla bez powodu mruga długimi i awaryjnymi. Akurat mam ustawioną ją przodem na kamienice z drugiej strony ulicy i sąsiedzi mi kiedyś urwą łeb. Na dzień dzisiejszy wartownika wyłączam pod domem. Mam nadzieje że nic się z autem nie stanie🤔

7. Idealnie byłoby mieć dostęp do nagrań i podglądu live gdy włącza się alarm. Miałem ostatnio przypadek, że czekałem w banku 20min w kolejce i gdy przyszła kolej na mnie, tesla włączyła alarm. Z racji tego, że miałem w bagażniku wartościowe rzeczy (komputery itp) wyszedłem z kolejki. W aucie okazało się, że to chyba wiatr uruchomił alarm. I w kolejkę ponownie…😳🙂

Michal

Moderator
1. (Już gdzieś o tym wcześniej wspominałem) Brak logicznej obsługi multimediów z telefonu iPhone 12pro - tzn muszę wejść w multimedia (ikonka nuty) i stuknąć Telefon. Dopiero wtedy np słyszę wiadomości głosowe z whatsapp. Dźwięk z GoogleMaps również. Jest to o tyle upierdliwe, że co chwile trzeba to przełączać ręcznie - muzyka-multimedia itd… myślicie, że kiedyś to update ogarnie??
Nie - tak jak pisałem wcześniej auto nie ma możliwości rozpoznania tego jako rozmowę, bo to jest odtwarzanie multimediów tak samo jak by Ci ktoś przesłał MP3. Nie liczyłbym na to, że kiedykolwiek pojawi się taka opcja.
Z tego co rozumiem to telefon musiałby traktować taką wiadomość jak rozmowę i wysłać poprzez Bluetooth informację samochodowi, że oczekuje rozmowa.
Większy opis tutaj [klik] - w szczególności z tego co rozumiem musi zostać uruchomiony profil łączności Hands-Free Profile (HFP) zamiast Advanced Audio Distribution Profile (A2DP).

2. Spotify. Czy w wersji LR jest w pakiecie premium darmowy dostęp? Próbuję się zalogować przez konto tesla, jednak po kołku chwilach mielenia wraca na stronę startową, a na samym dole dalej pisze: zaloguj się.
Z tego co pamiętam każda Tesla ma jakieś tam konto na Spotify ale dane do logowania są inne niż do konta tesla. Wydaje mi się również, że jest to konto darmowe, a nie premium. Nie wiem dokładnie, bo jestem zalogowany na swoje płatne.

3. Czy można ściągnąć apkę Apple Music?
Nie można. Jest na to niezerowa szansa w przyszłości ale nie liczyłbym na to, bo Apple pewnie chciałoby za to od Tesla $, a to pewnie się nigdy nie stanie.

Ps. Na Twoje problemy 1 i 3 jest chyba tylko rozwiązanie żeby puszczać muzykę z telefonu i wtedy też te wiadomości głosowe WA polecą, ale nie wiem jak wtedy będzie działać nawigacja - nigdy tak nie używałem. Możesz sprawdzić i dać znać ;)

4. Netflix. Aplikacja jest, ale logowałem się na swoje konto. Czy tesla daje tylko dostęp do apki, czy w cenie jest też możliwość oglądania z konta tesli?
Nie ma konta Tesla Netflix - w cenie łączności premium jest tylko pakiet danych do oglądania.

5. Karaoke. Nie wczytuje mi większości piosenek jak chcę wybrać z kategorii. Co jest tego powodem?
Wydaje mi się, że chodzi o Kraj - pewnie niektóre piosenki mają jakąś blokadę na US i tylko tam mogą być odtwarzane :/ Niestety zostaje: "To nie ja byłam Ewą" by Edzia G.

6. Tryb wartownika. Po nocy mam Ok 100 zgłoszeń. Oglądam nagrania i tesla bez powodu mruga długimi i awaryjnymi. Akurat mam ustawioną ją przodem na kamienice z drugiej strony ulicy i sąsiedzi mi kiedyś urwą łeb. Na dzień dzisiejszy wartownika wyłączam pod domem. Mam nadzieje że nic się z autem nie stanie🤔
A jest szansa, że jakieś zwierzaki biegają albo krzaki się ruszają w pobliżu, bo coś musi trigerować nagrywanie. Ogólnie to z tym wartownikiem jest fajny film Bjorna, gdzie policzył on ile kosztuje energia, a ile ewentualna szkoda. Niestety wartownik zużywa około 200W non stop, bo to nie jest jakiś układ zoptymalizowany do tego zadania, tylko pod spodem chodzi cały komputer do FSD. Dziennie wychodzi około 5kWh, czyli około 2,5 zł jak ładujesz w domu - czyli pewnie około 750 zł w ciągu roku i 1500 w dwa lata. Za tyle to jak Ci ktoś stuknie auto, to pewnie odmalujesz ;)
Jeszcze sobie przypomniałem - niestety wydaje mi się, że wartownika włączają też neonówki :/ Obstawiam, że jest to spowodowane tym, że w US mają energię 60Hz, a w reszcie świata 50Hz i pewnie kamery są przystosowane do tłumienia migotania 60Hz, a nie 50Hz, więc powstają głupoty... W większości aplikacji do robienia zdjęć w telefonach jest takie ustawienie. Możecie to sprawdzić oglądając filmik - jeśli jest takie głupie migotanie, to może być przez to.
Moim zdaniem poprawią to w przyszłości - ktoś musi tylko napisać im tweet, żeby Elon zobaczył :)

Poza tym chyba najzdrowsze podejście to - jak podchodzisz do auta, to oglądasz pobieżnie i jak coś znajdziesz, to dopiero szukasz na nagraniach. Raczej nie opłaca się oglądać nagrań :)

7. Idealnie byłoby mieć dostęp do nagrań i podglądu live gdy włącza się alarm. Miałem ostatnio przypadek, że czekałem w banku 20min w kolejce i gdy przyszła kolej na mnie, tesla włączyła alarm. Z racji tego, że miałem w bagażniku wartościowe rzeczy (komputery itp) wyszedłem z kolejki. W aucie okazało się, że to chyba wiatr uruchomił alarm. I w kolejkę ponownie…😳🙂
Podobno jest plan na możliwość oglądania nagrań na telefonie ale nie wiem kiedy rzeczywiście jest na to szansa.

Temat nie jest prosty - nie wiadomo czy pozwolić oglądać wszystko co jest na pendrivie, czy tylko jakieś zdarzenia, a do tego całość wymagałby przesyłania tych nagrań z auta do apki poprzez LTE, a to kosztuje... Tesla z tego co rozumiem na PL ma umowę z jakąś siecią w NL i LTE działa jako roaming, dlatego całość działa dość słabo i jest to dość drogie - wnioskuję, po holenderskich reklamach, które widzę na przeglądarce. Nie wiem jak jest w innych krajach - może w takiej NO mają umowę z ichniejszą telefonią... Może jak w PL będzie wystarczająco dużo aut, to też tutaj tak zrobią. W obecnej formie moim zdaniem to za droga zabawa.

Last edited:

Michal

Moderator
Ad. 6. A już sobie przypomniałem - niestety wydaje mi się, że wartownika włączają też neonówki :/ Obstawiam, że jest to spowodowane tym, że w US mają energię 60Hz, a w reszcie świata 50Hz i pewnie kamery są przystosowane do tłumienia migotania 60Hz, a nie 50Hz, więc powstają głupoty... W większości aplikacji do robienia zdjęć w telefonach jest takie ustawienie. Możecie to sprawdzić oglądając filmik - jeśli jest takie głupie migotanie, to może być przez to.
Moim zdaniem poprawią to w przyszłości - ktoś musi tylko napisać im tweet, żeby Elon zobaczył :)
Dopisuję to też powyżej, żeby wystarczyło przeczytanie pierwszej odpowiedzi.

Last edited:

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Jeśli chodzi o migotanie to fakt. Nagrywają w 30/60/120hz ? A powinny w przedziale 25/50/100 wtedy nie ma migotania. Najprostszy przykład iPhone i jego 60hz w naszym oświetleniu 😉

ad.4 czyli rozumiem, pakiet oglądania mam ale muszę płacić swój abonament? Jeśli tak to trochę kicha. Myślałem że nie muszę mieć swojego konta. Wszędzie gdzie piszesz, to: duże koszta, wszystko kosztuje itp. To zrozumiałe ale auto też swoje kosztuje i za te technologie płacimy. A skoro płacimy to nie patrzmy tak jak większość producentów na czym ciąć koszta tylko tak jak Elon - pieniądze się nie liczą tylko wydajność 😂

ja w swoim Camaro wstawiłem iPada 2018 i podłączyłem przez Bluetooth. Koszt - 800zł + pakiet Netflix 59 + Apple Music 40 - i to koszta abonamentów dla całej rodziny. Największy plus? Netflix dla syna podczas jazdy😉

Jeszcze mała uwaga do @Łukasz Bigo
czy można zwiększyć rozmiar uploadowanych zdjęć? Wiem że to zajmuje kupę miejsca ale połowy nie idzie tu wrzucić. Może przepuszczać je przez tiny png ? Poddaje temat do rozważenia. 👍🏼

Attachments

• CBF5621A-E778-42BE-A1FD-388937EF0CED.jpeg
    CBF5621A-E778-42BE-A1FD-388937EF0CED.jpeg
    3,7 MB · Liczba wyświetleń: 83
  • 713AB2BA-8442-4E60-85CD-4F40BD71CEFE.jpeg
    713AB2BA-8442-4E60-85CD-4F40BD71CEFE.jpeg
    3,3 MB · Liczba wyświetleń: 86
Last edited:

Michal

Moderator
Myślałem że nie muszę mieć swojego konta. Wszędzie gdzie piszesz, to: duże koszta, wszystko kosztuje itp. To zrozumiałe ale auto też swoje kosztuje i za te technologie płacimy.
Tutaj chciałbyś płacić przez rok nic, a później $10 za LTE, Netflix, Spotyfi i nie wiadomo co jeszcze? No weź :)

Myśl o tym tak, że płacisz tylko za LTE i to takie, że działa na całym świecie, a to chyba niewielka cena... Jedziesz do ES - masz nawigację mapy, spotify, netflix, to samo jak jedziesz do NO / CH / UK...

Ps. W Tesli syn nie poogląda Netflix podczas jazdy, bo aplikację da się odpalić tylko na postoju.
Ps. 2. Nie żebym Ci życzył ale jak już zamontujesz iPada w Tesli, to obstawiam, że będziesz pierwszym przypadkiem w PL z wypadkiem na autopilocie, bo prędzej czy później stwierdzisz, że pooglądasz z synem i będzie klops :p Autopilot to nie jest system autonomicznej jazdy i trzeba go pilnować!

Last edited:

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Konto Spotify jest darmowe - nie ma reklam, o nic się nie dopomina, zapamiętuje ulubione

Mam wrażenie, że apka Spotify zachowuje się nieco inaczej, niż wersja na telefon/komputer - playlisty i radia po kilkunastu utworach się kończą i odtwarzanie się zatrzymuje. Ponadto mam wrażenie, że niektóre utwory są dziwnie faworyzowane i odtwarzane zbyt często.

Fajnie mieć osobne konto do samochodu (to od Tesli), bo brzmienie w trakcie jazdy jest na tyle odmienne od warunków domowych, że moja kolekcja ulubionych utworów/albumów różni się dosyć znacznie.
👆 Nieaktualne po znacznej aktualizacji brzmienia Tesli (chyba w 2021)

Last edited:

Michal

Moderator
Konto Spotify jest darmowe - nie ma reklam, o nic się nie dopomina, zapamiętuje ulubione

Mam wrażenie, że apka Spotify zachowuje się nieco inaczej, niż wersja na telefon/komputer - playlisty i radia po kilkunastu utworach się kończą i odtwarzanie się zatrzymuje. Ponadto mam wrażenie, że niektóre utwory są dziwnie faworyzowane i odtwarzane zbyt często.

Fajnie mieć osobne konto do samochodu (to od Tesli), bo brzmienie w trakcie jazdy jest na tyle odmienne od warunków domowych, że moja kolekcja ulubionych utworów/albumów różni się dosyć znacznie.
A da się na tym koncie Tesli odtworzyć konkretny utwór, czy tylko playlisty i radia?
Bo jeśli się nie da to reszta problemów jakie opisałeś wskazuje na darmowe konto, tylko bez reklam.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
A da się na tym koncie Tesli odtworzyć konkretny utwór, czy tylko playlisty i radia?
Bo jeśli się nie da to reszta problemów jakie opisałeś wskazuje na darmowe konto, tylko, że bez reklam.
Mozna kazdy dowolny.