Tak to tutaj zostawię. Źrodło: Ministerstwo Klimatu i Środowiska
- https://www.google.com/url?sa=t&sou...sQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw3CrPwsbdiJ2Zar50pFLu36
- https://www.google.com/url?sa=t&sou...sQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw3CrPwsbdiJ2Zar50pFLu36
Nikt nie pisze, że wszędzie. U mnie na dachu fotowoltaika od 2018 roku. Do 2022 problemu nie było. W 2023 sporadycznie, kilka razy w ciągu całego roku. W 2024 zdarzało się już w marcu i kwietniu a od maja praktycznie codziennie.Co do PV to nie wszędzie ten problem występuje
pora rozważyć jakiś nieduży magazyn energii ;-) lub automatykę grzania wody. Ojciec już 2 rok zakłada bufor cieplny z 3 fazowa grzałka(3 grzałki w 1 obudowie), sterowanie będzie przez falownik fronius, sekwencyjnie zapinane kolejne fazy w wypadku dużej nadprodukcji w godzinach szczytu.Nikt nie pisze, że wszędzie. U mnie na dachu fotowoltaika od 2018 roku. Do 2022 problemu nie było. W 2023 sporadycznie, kilka razy w ciągu całego roku. W 2024 zdarzało się już w marcu i kwietniu a od maja praktycznie codziennie.
Akurat w domu to średnio przydatne, bo ma się dużo ciepłej wody w zbiorniku z którego ucieka ciepło i ogrzewa dom. Ustawiłem 45 stopni i to tylko dlatego, że jest lato. Zimą pewnie dam niżej 42-43. Starcza na kąpiele i prysznice. Mając pompę ciepła do grzania to bez sensu grzać mocno na zapas.pora rozważyć jakiś nieduży magazyn energii ;-) lub automatykę grzania wody. Ojciec już 2 rok zakłada bufor cieplny z 3 fazowa grzałka(3 grzałki w 1 obudowie), sterowanie będzie przez falownik fronius, sekwencyjnie zapinane kolejne fazy w wypadku dużej nadprodukcji w godzinach szczytu.
No widzisz. Średnio 30-40%. A wśród posiadaczy EV? Bo przecież o tym cały czas rozmawiamy.
Studies indicate that a substantial portion of EV owners opt for these dynamic tariffs
Raczje własciiele EV wcale nie częściej decydują się na dynamiczne. Taryfy dynamiczne wcale nie są takie fajne dla odbiorców. Fajne są dla systemu energetycznego, dlatego ludzie wolą korzystac z taryf podobnych do naszych dwustrefowych i takie też są popularne na zachodzie, np taryfy do ładowania EV gdzie przez 7godzin w nocy prąd jest tańszy, niezależnie czy akurat wieje czy nie wieje. Łatwiej sobie życie poukładać niż w dynamiczny sposób. Tak jak pisałem nawet jeśli będzie wychodziło w kalkulatorach specjalnie przygotowanych zgodnie z ustawą przez zakłady energetyczne że historycznie dynamiczna byłaby tańsza to i tak mniejszosć bedzie wybierała dynamiczną, choc bedzie to znaczna część.Overall, a notable percentage of EV owners prefer dynamic tariffs for the economic and environmental benefits they offer.
Ale ja nie szukam rozwiązania, tylko sygnalizuję że problem może pojawiać się w niejednym miejscu. U siebie automatyką załatwiłem co się dało, reszta idzie w baterię samochodu. Ale większość posiadaczy fotowoltaiki nie ma tego komfortu, bo na przykład nie ma samochodu.pora rozważyć jakiś nieduży magazyn energii ;-) lub automatykę grzania wody. Ojciec już 2 rok zakłada bufor cieplny z 3 fazowa grzałka(3 grzałki w 1 obudowie), sterowanie będzie przez falownik fronius, sekwencyjnie zapinane kolejne fazy w wypadku dużej nadprodukcji w godzinach szczytu.
Bo te taryfy były wymyślane gdy profil cen był inny i był ściśle powiązany z zapotrzebowaniem na moc:A tak nawiasem mówiąc, dlaczego taryfy G12, G13 są skonstruowane tak, że prąd jest tańszy w nocy (kiedy nie ma nadprodukcji, i udział OZE jest niski), a droższe w dzień? Hurtowo, jest dokładnie na odwrót: prąd tańszy w dzień, a droższy w nocy.
Jaki jest zamysł ekonomiczny takich taryf?
Ja to zrobiłem kilka lat temu, grzałka mała bo 3 X 1 KW ale dzięki temu koszę już niską produkcję. Wodę grzeje do ponad 70 st C, mam zawór mieszający na wylocie - antyoparzeniowy. Nawet przy sporym zużyciu grzałka nie włącza mi się pod Taurona. Jeżeli słońce nie świeci grzeje z Taurona od 45 do 50 stopni. Mam mikro inwertery więc dałem modułowe mierniki prądu z ustawionym progiem pobudzeniabufor cieplny z 3 fazowa grzałka(3 grzałki w 1 obudowie),
U niego będzie bufor ciepła, bardzo dobrze zaizolowany, a w zasadzie 2 bufory. Będzie grzało zarówno CWU jak i CO.Ja to zrobiłem kilka lat temu, grzałka mała bo 3 X 1 KW ale dzięki temu koszę już niską produkcję. Wodę grzeje do ponad 70 st C, mam zawór mieszający na wylocie - antyoparzeniowy. Nawet przy sporym zużyciu grzałka nie włącza mi się pod Taurona. Jeżeli słońce nie świeci grzeje z Taurona od 45 do 50 stopni. Mam mikro inwertery więc dałem modułowe mierniki prądu z ustawionym progiem pobudzenia