Drocho
Nowy na Forum
Cześć, przymierzam się do zakupu pierwszego elektryka. Ma służyć do jazdy na co dzień (kościół, szkoła, strzelnica
etc) dystanse od 4km dziennie do 150km max. Budżet to 60k pln dlatego celuję w używanego (póki co) Nissana Leaf 2. Niedaleko mnie jest jeden egzemplarz za 66k do negocjacji (1szy wł, z PL), liczę że uda się zbić cenę możliwie najbliżej mojego maxa.
Chciałbym zapytać Was, użytkowników Leafa 2 na co zwrócić szczególnie uwagę przy zakupie używanego egzemplarza? Przy okazji może powstanie coś w rodzaju ‘kompendium’ dla przyszłych pokoleń.
Chciałbym zapytać Was, użytkowników Leafa 2 na co zwrócić szczególnie uwagę przy zakupie używanego egzemplarza? Przy okazji może powstanie coś w rodzaju ‘kompendium’ dla przyszłych pokoleń.
- Jeśli chodzi o baterię to czytając inne wątki za Waszymi poradami zamówiłem już dongla obd2 elm327 (vgate pro), kupię też w apkę leafspy by sprawdzić baterię. Na co w samej apce po podpięciu zwrócić uwagę? Z tego co czytałem SOH może nie być miarodajnym indykatorem zużycia baterii?
- Po czym rozpoznać czy leaf ma pompe ciepła? Czy wszystkie od wersji n-connecta je mają, czy były jakieś wyjątki? Auto będzie stało pod wiatą więc prawie jak pod chmurką.
- Jak duże jest prawdopodobieństwo że ktoś mógł majstrować przy przebiegu w leafie? Pewnie można by to jakoś porównać ze zużyciem baterii?
- Pod względem mechanicznym: Czy Leaf ma jakieś problemy zawieszeniem czy klimatyzacją (szczelność układu)? Mniej więcej ile wytrzymują takie elementy jak przeguby, półosie? Hamulce raczej nie powinny stanowić problemu.
- Wnętrze. Czy jest coś co się nadmiernie zużywa? Coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę?
- System infotaiment. Widziałem opinie w sieci że zamula, czy wymaga sprawdzenia pod jakimś kątem?
- Jak wygląda kwestia łączenia Leafa z aplikacją? Czy każdy Leaf ma taką opcję? Co można przez ów apakę kontrolować? Czy da się uruchomić ogrzewanie zimą?
- Czy to (połączenie z apkę) może być w jakiś sposób zablokowane/zbanowane przez poprzedniego użytkownika? Jak sprawdzić czy poprzedni użytkownik zdezaktywował połączenie auta z apką na swoim tel?