inter

Pionier e-mobilności
Po czym przyjdzie burza, piorun strzeli w okolicy, energia uderzenia pójdzie kablami zasilającymi, przejdzie przez zasilacz i odłoży się w elektronice wszystkich dysków w NASie.
Kurcze, ale ekstremalna sytuacja ;)
To nie są dane ratujące życie.

refi1234

Posiadacz elektryka
Sweet summer child, RAID nie jest rozwiązaniem Twojego problemu.
RAID zabezpiecza przed awarią urządzenia blokowego.
Przed awarią systemu plików zabezpiecza kopia zapasowa.
Hmm,
skoro tak to Sweet summer child poprosi o pomoc. Problem jest nastepujacy.

Synology NAS, docker, teslamate, postgresql 16.

Logujac sie z terminala zrzut bazy danych z linii komend robi sie poprawnie (choc pyta o hasło usera i trzeba je podac). Plik jest zapisywany we wskazanym miejscu i jest ok.

Proba zrobienia tej samej czynnosci (czyli jej zautomatyzowania) ale w samym NAS na bazie Harmonogramu i dokladnie tego samego skryptu dla tego samego usera konczy sie zapisaniem pliku ale pustego.

Czy ktos ma na to jakies lekarstwo?

to_masz

Posiadacz elektryka
/var/log/cron lub /var/log/syslog żeby zobaczyć co za błąd

Pyta o hasło? To chyba jednak po drodze gdzieś jest sudo. Wrzuć w crontab roota.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Potrzebuje porady.
Ostatnie burze spowodowały iz moją malinkę z teslamate szlag trafił.
Przyszło mi przejść na NAS bo bezpieczniejszy. Instalacja nowa jest juz na Synology.

Pytanie jest nastepujące:
Mam stary backup historycznych danych i nowe dane w nowej instalacji na NAS.
Czy ktos wie jak polaczyc te dane i wgrac dane historyczne z pliku backupu do aktualnej bazy ?
Polecam postawić na jakiejś chmurze, obecnie testuję GCP, koszt max kilkanaście zł, niby jest półoficjalny free tier ale nie wiem, na razie jestem w okresie testowym.

refi1234

Posiadacz elektryka
/var/log/cron lub /var/log/syslog żeby zobaczyć co za błąd

Pyta o hasło? To chyba jednak po drodze gdzieś jest sudo. Wrzuć w crontab roota.
1/ 'syslog.log' bez bledow

2/ plik o nazwie 'cron.log" w synology nie istnieje

3/ Uruchomilem ten skrypt aby zanotowac date i sprawdzilem pliki logow w ktorych podobno Harmowogram Zadan ma dane, czyli
- messages.log
- synoscheduled.log
- synoscheduler.log
- synobackup.log
- synocrond.log
oraz dodatkowo
- postgresql.log

Tylko w pliku 'postgresql.log" jest takie cos wielokrotnie sie pojawia ale daty (konkretnie godziny) sie nie zgadzaja

2024-08-14T03:01:34+02:00 SynNAS postgres[5022]: [5-1] 2024-08-14 01:01:34.748 GMT [5022] WARNING: skipping "pg_authid" --- only superuser can vacuum it

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Odpalałeś to w kontenerach?
tak
na start masz ~1200zł na 3 miesiące i potem możesz włączyć obciążanie karty lub zatrzymają vm.
teoretycznie instancja e2-micro powinna być darmowa, skonfigurowałem wg. tego:
  • 1 non-preemptible e2-micro VM instance per month in one of the following US regions:
    • Oregon: us-west1
    • Iowa: us-central1
    • South Carolina: us-east1
  • 30 GB-months standard persistent disk
  • 1 GB of outbound data transfer from North America to all region destinations (excluding China and Australia) per month
  • Your Free Tier e2-micro instance limit is by time, not by instance. Each month, eligible use of all of your e2-micro instances is free until you have used a number of hours equal to the total hours in the current month. Usage calculations are combined across the supported regions.
    Compute Engine free tier does not charge for an external IP address.
    GPUs and TPUs are not included in the Free Tier offer. You are always charged for GPUs and TPUs that you add to VM instances.

pewnie w tym miesiącu się podpytam ponieważ i tak nalicza mi opłaty,
od początku czerwca jakieś 24zł w sumie, nawet jak będzie trzeba płacić tę dyszkę miesięcznie to moim zdaniem i tak się opłaca, jest public ip, jeszcze nie ogarnąłem backupu, ze 2 razy mi się instancja wykrzaczyła ale jeszcze nie doszedłem dlaczego, ustawiłem monitorowanie przez uptimerobot.com
dodatkowo ustawiłem sobie adres w domenie duckdns żeby łatwiej wchodzić. Do pełni szczęścia brakuje mi zapamiętywania hasła w przeglądarce Tesli...