Tak samo jak ja, LG E5D Q1 2021. LG wolniej degraduje.Z tego co pamiętam newbie gdzieś już pisał że ma LG czyli E5D
Mistrz. Jak to się robi? 🙂540 km przy 21kkm przebiegu.
Nie sądzę, bo część zasięgu katalogowego jest schowana w buforze poniżej zera % (np. e-Niro takiego nie ma).Jeżeli ta wartość u mnie jest prawdziwa to znaczy, że w pół roku auto straciło 10% zasięgu od katalogowego.
E5D mam, czyli LG...Moim zdaniem on też ma Panasonic, bo to raczej ta sama partia
Ja w dokumentach rejestracyjnych (Complete Vehicles EC Certificate Of Conformity) mam Varaint: E3D - co wydaję się oznaczać w moim przypadku "ulepszoną" baterię Panasonic..
View attachment 2398
Opis wariantów na naszym ulubionym portalu: tutaj
@newbe - Masz taki dokument? Co jest u Ciebie?
Tak na początku było 532 km potem zaczęło rosnąć do 542 km i w okolicach 10 tyś. zaczęło spadać. Niemniej osobiście jestem zdania, że faktycznej degradacji nie da się oszacować w żaden, ŻADEN sposób. Nawet BMS tego nie wie. Jest zbyt dużo zmiennych, aby to ustalić.Nie sądzę, bo część zasięgu katalogowego jest schowana w buforze poniżej zera % (np. e-Niro takiego nie ma).
Z 0 km na zegarach awaryjnie można jeszcze do 3.3 kWh z baterii wycisnąć. Co daje przy ostrożnej jedzie z 20 km?
Mi się wydaję że od nowości było 532 km? I wtedy mniej niż 5 % degradacji, czyli w ramach normalnego opisanego zjawiska pasywacji dla baterii NCA. Palowanie jak Bjorn z rozładowaniem poniżej 10%, jojo-driving oraz testy zasięgu do pewnego rozładowania to dadzą zwiększenie degradacji. A jak nie - to zostanie mniej-więcej na tym poziomie.. 1% na rok potem się traci...