Błąd w oprogramowaniu?

nurekpodwodny

Zadomawiam się
Czy też tak macie/mieliście , że przy włączonym AP na drodze szybkiego ruchu (ograniczenie do 120km/h) po naciśnięciu ikony znaku ograniczenia prędkości Tesla zamiast ustawiać prędkość 120, ustawia 160km/h, po chwili redukuje ją do 150km/h ? Nie sprawdzałem tego po najnowszej aktualizacji (tej z obecnym SC w Szczecinie), ale dotychczasowe nie wyeliminowały problemu. Swoją drogą w nowej aktualizacji AP zachowuje się bardziej nerwowo - zaczyna jechać wężykiem po drodze , której nie jest w stanie zakwalifikować jako jednokierunkowej - raz środkuje, raz wyrównuje do prawego krawężnika, co jest dosyć komiczne. Czy błędy oprogramowania się jakoś Tesli zgłasza?

piotrazz

Posiadacz elektryka
Co do zgłaszania to masz w lewym dolnym rogu ikonę auta - gdy ją przytrzymasz to coś się zgłasza. Ale nie mam pojęcia co jest wtedy wysyłane i czy ktoś to przegląda
Ostatnio przy dziwnym zachowaniu auta tak właśnie zrobiłem, i wydaje mi się, że pojawił się komentarz na ekranie by sprawdzić coś w aplikacji (ale głowy nie dam :)). Spróbuj wejść do mobilnej apki, zgłoś do serwisu - sprawdź czy masz coś w "alertach". Mi się pojawia "inne - alerty" bez szczegółów. Może to jest właśnie to?

Pepek

Posiadacz elektryka
Co do problemu - nigdy tak nie miałem i nie mam nadal (na 2024.26.7).
Co do AP i jazdy pomiędzy krawędziami - na drodze dwukierunkowej, na której nie ma wymalowanych pasów on czasem myśli, że całość to 1 pas i jedzie środkiem, potem myśli, że to 2 pasy i jedzie do krawędzi - itp. Generalnie nasz AP, w odróżnieniu do FSD z USA, nie jest przystosowany do działania na takich drogach.

.Kropek.

Zadomawiam się
Mi ustawia odczytana prędkość tzn na 120 odczytane ustawia 120. Takie zmiany ograniczenia to przy jeździe i odczytu nowego ograniczenia prędkości to wtedy czasem skacze np jadę 100, odczytuje 70, ustawia 80 a po chwili 70.
Ograniczenie czasem są z mapy (są gdzie w mapach wpisane dane o ograniczeniu), czasem z kamer (odczytuje z znaku na wyjeździe do parkingu 30 gdzie jadę główna z ograniczeniem 70).
Niestety autopilot jest w wersji amerykańskiej i gorzej europejskiej. U nas działa dobrze tylko na autostradzie itp a gdzie indziej to loteria plus zakręty/wyspy/ronda są jazda dla odważnych testerów.

EVJerry

Fachowiec
Co do zgłaszania to masz w lewym dolnym rogu ikonę auta - gdy ją przytrzymasz to coś się zgłasza. Ale nie mam pojęcia co jest wtedy wysyłane i czy ktoś to przegląda
Polecenie głosowe, nic nie zgłasza. Zapisuje jedynie log w pamięci pojazdu i nie przesyła danych nigdzie dalej.
Ogólnie zgłaszanie błędów Tesli jest fikcją. Tesla po prostu nie ma mechanizmu skutecznego zgłaszania problemów, a polska obsługa jest kpiną. Czasami bardzo chamską kpiną (zachowanie "konsultantów"). Nie są nawet w stanie poprawić prostego i oczywistego błędu polegającego na tym, że klawiatura ekranowa nie ma litery "ą".
Zatem, jeśli się zauważy błąd, to można spokojnie zastosować techniki oddechowe ułatwiające przejście nad nim do porządku dziennego.